Зимова щука по першому льоду

Зимова щука по першому льоду

17.12.2023
0

Перша крига на водоймах завжди є яскравою подією в житті захопленого зимової водойми, і не спроста. Адже саме цей період приносить дуже багато запеклих клювань, завидних уловів і емоцій, що запам'ятовуються, історії про вдалі риболовлі можна потім ще довго розповідати в колі друзів і однодумців, викликаючи розуміючі вигуки і шанобливу реакцію серед колег по захопленню, та й не тільки серед них. Саме в такий період нам вдалося вибратися на водойму, унаслідок чого з'явилося наше відео про ловлю щуки по першому льоду, яке можна побачити на рибальському ютуб каналі FishBum.

  • Анатомія лову щуки на жерлиці
  • Пішня або бур

Ловля щуки на живця з льоду - це один з найдавніших і найбільш здобичливих способів зловити хижий трофей будь-яких розмірів, аж до найбільших екземплярів. Крім цього, зимова риболовля на живця досить азартна, хоча на перший погляд, на думку непосвяченого, здається дещо нудною. Це можна сказати про будь-яке заняття, коли щось іде не так, як замислювалося, і результат не приходить відразу. Але в тому то й інтерес, щоб, користуючись досвідом і знаннями, таким чином подати насаджену на гачок невелику рибку, щоб зацікавити щуку або судака і спровокувати їх на клювання.

Принцип риболовлі на жерлиці з використанням кормової рибки, причому вона не обов'язково має бути мальком, усе залежить від об'єкта лову, полягає у правильній та своєчасній подачі приманки більш-менш активному хижакові в місці та під час його полювання. Якщо все зроблено правильно, клювання слідує досить швидко. Утім, бувають випадки, коли клювання необхідно чекати, особливо якщо триває полювання на трофейні екземпляри, адже такі ходять, як правило, поодинці, на відміну від більш дрібних особин, які збиваються в зграї, а зграйну рибу ловити завжди простіше, там обов'язково знайдеться кілька-трійко голодних бандитів, які бажають проковтнути живця.

Домогтися клювання - це лише половина справи, тепер украй важливо реалізувати підсікання, і зробити це так, щоб не вирвати гачок разом із наживкою із зубастої пащі в найневідповідніший момент. Для цього важливо уявляти собі те, що відбувається під водою, що не так і складно, головне не бути занадто азартним. Залучена здобиччю хижа риба підходить до приманки і якийсь час спостерігає за нею, природно, живцю це не подобається, він починає нервувати, може навіть зірвати прапорець, зімітувавши в такий спосіб клювання, щоб такого не сталося, важливо спочатку правильно налаштувати снасть під розміри живця і потенційного трофея. Потім, як показують зйомки на підводні відеокамери, хижак здійснює блискавичний кидок, хапає жертву, саме хапає, а не заковтує, тому з клюванням не поспішаємо. Наступний етап - хижа риба ніби зручніше для себе перехоплює спійману рибку, готуючись її заковтнути, часто вона робить це, не сходячи з місця, ми все ще чекаємо, потім нарешті вона починає заковтувати наживку, зазвичай ідучи в бік, саме в цей момент починає мотати котушка з волосінню, якщо рибалка помічає рух на своїй снасті, він біжить до неї, нерідко лякаючи рибу, через що та прискорюється, додаючи драйву, свою здобич із пащі водночас вона не випускає, що не може не радувати. Ось тут настає момент, коли має увімкнутись Інтуїція Рибалки, важливо відчути момент, і саме це допоможе вчасно і правильно зробити підсічку.

Наступний етап, дуже важливий і відповідальний, виведення. Тут важливо відразу зрозуміти, що, по-перше, риба на гачку, по-друге, приблизно визначити її розміри. У разі виявлення шаленого опору форсувати ситуацію вкрай небажано, оскільки це загрожує втратою трофея. Шляхом чергування вибірки і відпуску волосіні підтягуємо здобич і витягаємо її з лунки, за необхідності допомагаючи собі багориком. Важливе зауваження, під час підведення до лунки риба часто впирається в кромку льоду, якщо цього не помітити, а продовжувати тягнути її на себе, то станеться сходження або обрив, що прикро.

Варто звернути увагу на такий важливий момент, як вибір інструменту для виготовлення лунок у льоду. Відповідь досить проста й очевидна, якщо лід відносно тонкий, то пішня, коли вона вже не справляється, то вже бур, кому що подобається. Але є, як то кажуть, нюанс, він стосується безпечного пересування замерзлою водяною поверхнею. Річ у тім, що під час переміщення по льоду вкрай важливо розуміти, що лід попереду досить міцний. І зробити це можна тільки за допомогою пішні. Звісно, якщо довго стоять морози, то вірогідність провалу і несанкціонованого купання зменшується, але аж ніяк не до нуля, тим паче, що рибалки ходять далеко не тільки протоптаними стежками, та й там трапляються неприємності. При собі, обов'язково, "Рятувальники", причому не в рюкзаку або ящику, а під руками.

Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам поглянути на живцеву ловлю з льоду по-новому, а купити снасті для зимової риболовлі з льоду можна в інтернет магазині FishBum, Київ, Україна.



Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->