Воблера, кого, як і коли ловлять

Воблера, кого, як і коли ловлять

22.07.2022
1

Успішність спінінгової риболовлі багато в чому залежить від правильності вибору приманки, від грамотного її використання. А ще для кожного часу року є свої правила, яких варто дотримуватися. Адже від цих факторів безпосередньо залежить як розташування потенційного трофея, так і його активність, кормові пристрасті, а від цього вже – що саме варто запропонувати йому для провокування на атаку. Дуже цікавою і багатогранною приманкою для риболовлі на спінінг є воблера, вони заслуговують окремого, більш докладного, аналізу.

  • Що являє собою воблер
  • Використання повідків
  • Коли і як варто ловити на воблера
  • Потенційні трофеї
  • На які воблера варто ловити

Воблер вдає із себе більш-менш реалістичну імітацію кормового об'єкта того чи іншого хижака або групи хижаків. Секрет успіху цієї приманки в тому, що вона наслідує не тільки зовнішньому вигляду рибки або комахи, але і покликана відтворити її руху, і навіть елементи поведінки. Воблера вміють грати не тільки при проводці, але і при зануренні в товщі води, і навіть на паузі. Підбираючи дані приманки з різною плавучістю можна спровокувати на атаку хижу рибу, яка перебуває в будь-якому настрої, від активного до знаходиться в заціпенінні, в цьому полягає головна перевага воблерів. Завдання рибалки – проаналізувати обстановку на водоймі і забезпечити правильну подачу приманки, якщо все зробити правильно, успіх обов'язково буде досягнутий, а черговий трофей узятий.

Будь-воблер оснащується гачками в кількості від одного до декількох штук, при цьому вони потрібні ще і для правильного балансування приманки, при заміні вийшли з ладу гачків обов'язково потрібно це враховувати і ставити аналогічні, як мінімум, за вагою. На короткі корпусу досить одного гачка, а довгі оснащуються трьома, в особливих випадках і чотирма. Стандартний варіант – гачки трійники, на легкі воблера ставлять одинарні, шанувальники принципу « зловив-відпусти » поважають безбороді одинарники, вони мінімально травмують рибу і є обов'язковою умовою для риболовлі на деяких спортивних водоймах, особливо форелевих.

Особливу увагу варто приділити оснащенню воблера повідцем. Зовсім без його використання на воблер ловити, мабуть, не варто. Основних варіантів існує два, поводок з металу і з флюрокарбону, у кожного при цьому є як плюси, так і мінуси.

Поводок з флюрокарбону не тільки до деякої міри захищає приманку від обриву в результаті взаємодії з суворим дном або зубами хижака, він практично невидимий у воді, що позитивно позначається на ймовірності поклевки, особливо в прозорій холодній воді, коли значну роль відіграє і діаметр матеріалу. Його можна в'язати, не використовуючи додаткового інструменту.

Основними матеріалами для виготовлення металевих повідків є сталь і титан. Титан не іржавіє, володіє відмінними пластичними властивостями, але при цьому дорого коштує. Сталь трохи поступається титану за призначеними для користувача властивостями, таким як ефект пам'яті, який є у цього матеріалу. Додатково сталевий поводок помітний у воді і може відлякати особливо обережну рибу, особливо мало активну спочатку. Сталь важче флюрокарбону, тому може впливати і впливає на плавучість воблера, і впливає. Так, плаваючий воблер може перетворитися в суспендер, а суспендер в потопаючий. Тому сталевий поводок просто так, « про всяк випадок » зазвичай не використовують. Зате якщо мова йде про затримання щуки, то сталевий поводок просто незамінний. Для джигової риболовлі краще брати багатожильний, гнучкий варіант, а для твічингу і джеркінгу беруть жорсткі одножильні сталеві повідці, вона запобігають ще й перехлести.

Параметри воблера може змінювати також вага фурнітури, застібок, карабінів, заводних кілець.

Коли ж варто ловити на воблера? Відповідь проста, ловити варто завжди, коли є можливість його закинути і здійснити проводку. А ось модель, параметри приманки, місце риболовлі вже потрібно визначати досвідченим шляхом, на підставі особистих знань або рад більш досвідчених товаришів.
Ловити рибу спінінгом на воблер потрібно там, де мешкає в даний момент більш-менш активна риба, а не там, де зручно рибалці, це якщо стоїть завдання саме зловити трофей, а не « вигуляти » снасті.

Ще однією важливою умовою успіху є правильний підбір параметрів воблера, він повинен максимально точно бути схожим на кормовий об'єкт мисливця, інакше успіху не бачити, або улов носитиме виключно випадковий характер. Розквітка переліку вимог також грає не останню роль, яку саме вважатиме за краще риба в конкретному місці визначається на практиці, але відомо, що в умовах низької освітленості вона частіше бере яскраві або світлі кольори, а при яскравому сонячному світлі, особливо в прозорій воді, краще використовувати нейтральні або навіть відверто темні забарвлення. Універсальними квітами для будь-яких умов є імітації квітів реальних підводних мешканців, якими і харчується передбачуваний трофей в цей час і в цьому місці.

Що стосується глибини занурення, то це також один з найважливіших параметрів. Наприклад, якщо хижак годується у дна, там же потрібно запускати і нашу приманку. Краще, якщо вона буде періодично стосуватися дна, рухаючись сантиметрах в 10 – 20 від дна.

Гра воблер підбирається в залежності від уподобань риби, яку ми збираємося ловити, активна риба напевно віддасть перевагу активну гру, а пасивна – більш мляву. Тут все залежить не тільки від власної гри воблера, але і того, як саме її анімує спінінгіст. Тут тобі і класична рівномірка, і стоп-енд-гоу, і твічінговая, та яка завгодно, поле для експериментів в цьому плані воістину безмежно.

Цікава підгрупа серед воблеров це віби, їх вага і форма дозволяють облавлювати великі ділянки водойми, включаючи глибоководні. Ступінчаста джигова проводка при лові на віби напевно принесе позитивний результат у вигляді солідного трофея з найбільших глибин. Високочастотна вібрація від гри приманки відмінно поширюється у всіх горизонтах води, впливаючи на бічну лінію, змушуючи реагувати і рухатися в бік джерела цих коливань. На падінні віби грають не менш привабливо, багато поклевок відбувається саме в цей момент.

Ловити на воблера можна абсолютно будь-яку хижу, полухищную, а іноді навіть велику мирну рибу. Судак любить приманки подовженої вузької форми, у нього вузьке горло, широку рибку може вжити хіба що великі особини.

Щука, навпаки, подавай рибку побільше, на дрібниця вона і не подивиться, хіба що в період фінального виношування ікри, коли місця у неї в череві зовсім небагато. В інший час до їжі цей хижак полює дуже раціонально, дрібнота, судячи з усього, не компенсує енергетичних витрат на її упіймання. До того ж і глотка у щуки дозволяє заковтнути що завгодно.
Окунь віддасть перевагу воблер не дуже великий, можливо, схожий на невелику верховодку або бичка. Він любить полює в верхніх шарах води, тому воблера поверхневі будуть поза конкуренцією під час бою цього хижака на поверхні. Цікавий для цих цілей буде поппер, він здатний навіть спровокувати окуня на активне годування.

Голавль, язь люблять атакувати воблера з короткими вгодованими формами, мабуть, нагадують їм товстих жучків, пуголовків або щось схоже.

Ловити на воблера жереха це вже вищий пілотаж, адже і сам він дуже загадковий, не завжди зрозумілий і дуже розумний, обережний. Для цих цілей можна використовувати практично будь-які не дуже великі воблера, що працюють на різних горизонтах, саме там, де харчується в даний час цей хижак.

Кращих моделей воблеров, як і їх виробників, на всі часи, для будь-яких умов, просто не існує, є досить велика група робочих воблеров, в яку входять приманки як дорогі, так і не дуже. Для розуміння ситуації важливо знати, що дорогий воблер не обов'язково найкращий, а дешевий зовсім не завжди свідомо не робітник. Потрібно пробувати і шукати, відсікаючи відразу, хіба що, відверто дефективні і незрозумілі. Будь-більш-менш досвідчений рибалка спінінгіст має заповітну коробочку з воблерами, на які їм вдавалося успішно ловити, причому приманки в них у кожного свої, зовсім не обов'язково такі, як у колеги по захопленню.

Для того, щоб роздобути свою заповітну коробочку з робочими воблерами, потрібно частіше бувати на березі водойм, ближніх і далеких, великих і маленьких, різних. І все обов'язково вийде.


Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->