Весняний хід плітки

Весняний хід плітки

22.04.2022
1

Весняний хід плітки на Дніпрі в Україні подія в рибальському житті особлива, і не лише завдяки тому, що зазвичай обіцяє солідний улов, а насамперед тому, що саме він вважається відкриттям фактично нового сезону риболовлі по відкритій воді. У цей час величезна кількість рибалок, які віддають перевагу саме такому виду лову, нарешті виходять на берег і отримують можливість розчехлити свої снасті і взяти свій довгоочікуваний трофей.

  • Відмінності лову плітки навесні
  • Снасті на плітку
  • Підгодовування, насадка для риболовлі на плотву навесні
  • Місце та час для ефективної плітки риболовлі

Ловля плотви навесні – подія особлива, вона не дуже схожа ні на ґрунтовну коропову риболовлю влітку, ні на рухливий лов щуки в осінній період, проте це дуже спортивний і азартний захід, який розганяє кров самому флегматичному рибалці. Ще б пак, адже ціла зима позаду, час холодний, з коротким світловим днем ​​і своїми специфічними правилами, особливостями. А весна – це, як не крути, напередодні літа, сезону у всіх сенсах позитивного та світлого, рибаль, скільки хочеш, лови практично будь-яку рибу, а хід плітки – його початок.

Снасті для лову плотви навесні, як і кадри, вирішують усе. Ну, якщо не всі, то дуже багато, саме тому їхньому підбору варто приділити достатню увагу. Ну кому сподобається ситуація, в якій сусід витягує з водойми один трофей за іншим, а ви здатні тільки сумно на це дивитися і тихо шкодувати про те, що не подбали своєчасно придбати робоче вудлище або якісну волосінь з набором гачків. Особливо прикро, коли не виявляється під рукою достатньо потрібної насадки. Але все по порядку.

Вудлище для лову весняної плітки на Дніпрі варто вибрати досить потужне та далекобійне. Ще б пак, адже весняна річка зазвичай дуже повноводна, з сильною течією. Плотва рухається своїми підводними стежками, і згортає з них не охоче, отже, насадку з гачком потрібно подавати якомога ближче до косяка, інакше успіху не бачити. Буває, точка лову знаходиться на пристойному віддаленні від берега. Тому в якості вудлища на весняну плітку краще вибрати важкий далекобійний фідер, довжиною не менше 3.6 метра та тестом грамів від 120 і вище. Легкий пікер тут не підійде. Деякі рибалки навіть морськими серфовими вудилищами користуються, але ми їх рекомендувати, мабуть, не будемо, дуже вже вони важкі, особливо з недорогих, дуже багато ними не помахаєш. Легкий пружний фідер - те, що треба як за ціною, так і за параметрами.

Елементи, щоб виготовити рибальський монтаж для лову плітки в Дніпрі навесні, ніби і дрібниця, але дрібниця вкрай важлива і тому цінна. Вона містить в собі:

  • Ліску, а краще флюрокарбон, для повідців
  • Гачки різних розмірів і форм, краще з тонкого дроту
  • Вертлюжки, відводи, застібки
  • Набір вантажів, годівниць
  • Комплект аксесуарів

Лісочка для лову плітки має бути тонкою, міцною і малопомітною. Вода у весняній річці прозора, тому найкращим вибором кольору для неї буде прозорий, а найкраще скористатися флюрокарбоном, він ще абразив тримає краще.

Гачки правильно підбирати не тільки під розмір риби, але й на вигляд насадки. Краще вибирати варіанти з тонкого міцного дроту. Тут заощаджувати не варто, кому сподобається упускати один трофей за іншим, а з зовсім дешевими гачками це відбувається дуже часто, тому що вони швидко тупляться, адже схожі на нормальні гачки тільки зовні, а метал там так собі.

Дрібна фурнітура для монтажів підійде стандартна, яка використовується у фідерному лові в іншу пору року, з упором на найменші розміри.

Вантаж або годівниця повинна добре фіксуватися на дні, витримувати упор сильної течії і не котиться, інакше снасть часто закочуватиметься в зачепи, що загрожує урвищем. Є винятки, наприклад, при використанні вантажу-покатка, але це особлива історія, ми про це поки не говоритимемо.

Аксесуари для риболовлі на плотву навесні всіляко вітаються, тому що завдяки їх наявності лов стає максимально комфортним. Це і зручне рибальське крісло, і столик, ніж чи кусачки. Їх величезна кількість, що саме з цього мати, і яке саме вирішувати вам, але подумати про це рекомендуємо заздалегідь.

Дуже корисний аксесуар для риболовлі на плітку це спеціальний, досить об'ємний садок. Він не тільки дозволить зберегти улов, але і дозволить в кінці лову відсортувати улов, вибрати екземпляри більші для себе, а дрібніших рибок випустити на волю, це в наш час є ознакою відповідального рибалки. Садок не повинен бути тісним і маленьким, інакше риба в ньому швидко гине і толку від нього не буде.

Насадка на плітку в прохолодній воді найкраще тваринного походження, це різні личинки, хробаки, найчастіше червоний хробак, опариш або мотиль. Найкращий варіант підбирається досвідченим шляхом, це не складно, та й колеги із захоплення завжди допоможуть, краще мати при собі різні види насадок.

З підгодовуванням лов плотви в Дніпрі відбуватиметься набагато динамічніше. Подаватися вона повинна невеликими порціями, не лящачи ловимо все ж таки, але відбуватися це повинно часто, темпова рибалка буде пріоритетнішою. Годівниці за обсягом підійдуть невеликі, але вони повинні нормально утримуватися на дні і добре віддавати підгодовування, починаючи з середнього обрію, щоб ефективно приманювати рибу з усіх горизонтів. Найкраще підгодовування – пилуча, з не надто великою фракцією, так як риба зараз прохідна, і затримати потужний табун хвостатих бестій на місці завдання не варто, досить просто звернути її увагу та привернути деяких особин до гачка з насадкою. Вибір видів підгодовування воістину величезний, від саморобних до спеціалізованих, від недорогих до професійних, вибір за вами.

Уловисте місце часто вирішує, бути рибалці успішною чи навпаки. Звичайно, ловити рибу в складних умовах цікаво і по-своєму спортивно, але в більшості випадків займатися улюбленим захопленням краще в правильному місці, і риба там все-таки повинна бути присутньою. Навесні плітка віддає перевагу не надто глибоким ділянкам водойми, в таких місцях вода швидше прогрівається, що цілком підходить рибі, на користь цього говорять багаторічні спостереження. Шукати плотву у вирах та ямах навесні, особливо ранньої, не варто.

Обстановка на березі не повинна заважати здійснювати далекі часті закидання за допомогою довгого фідера, гілки дерев, сміття, зарості очерету категорично не вітаються, а ось чистий пісочок або трава, рівна поверхня, плавний берег – навпаки. Особливу увагу варто звернути на підтримку чистоти на березі – все сміття забираємо із собою, це не обговорюється.

Писати про весняний лов плотви можна дуже довго, але чи варто? Краще просто купити навіть найпростіший фідер, снасті, підгодовування з насадкою і вирушить на берег древнього Дніпра за своїми трофеями, а вони будуть, можна навіть не сумніватися.


Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->