Спінінгові снасті на окуня

Спінінгові снасті на окуня

29.07.2022
1

Напевно, багато рибалок починали свою рибальську кар'єру з затримання цієї відносно невеликий колючим і смугастої рибки. Саме вона зазіхала на апетитного червоного черв'яка. Покинутий як універсальної насадки на поплавочній снасті під найближчий кущ трави або очерету, він повинен був принести вгодованого карасика або спритну плотвичку, а клював чомусь цей підводний розбійник, про існування якого навіть не всі малолітні рибалки на той момент і знали. Поклевка окуня на поплавок – подія досить яскраве і запам'ятовуюче, відбувається зазвичай різко і видовищно, з тягненням снасті в сторону, або під воду. Коли рибалка ставав трохи старше, він дізнавався, що полює на окуня найкраще цілеспрямовано, а найкраща снасть для цього – це спінінг.

  • Де і коли ловити окуня
  • Окуневі спінінгові снасті і приманки

Окунь риба, звичайно, дуже поширена, і виявити її можна практично де завгодно. Але ось якщо мова йде про цілеспрямовану риболовлю на окуня, то знання її звичних місць проживання є важливою умовою для цього.

Як правило, окунь вважає за краще не глибокі місця, краще з різними укриттями, на зразок коряжок або трав'янистих заростей, саме там він відчуває « як риба в воді ». У таких місцях в достатку присутні хмари різноманітної риб'ячої дрібниці, що служить йому кормовою базою. Та й більша риба, яка може зжерти самого окуня там з'являється не часто. Незважаючи на гадану простоту зловити цього смугастого розбійника вдається далеко не завжди, якщо не знати особливостей його життя, то це буде відбуватися виключно випадково і епізодично.

В принципі, окуня можна зловити завжди, протягом усього року він веде більш-менш активний спосіб життя, в сплячці, як сазан або сом взимку, налим влітку, не впадає. Але місця проживання він може змінювати, зазвичай це відбувається з похолоданням або потеплінням води, також якщо мігрує його кормова база, що є звичайною справою для хижої риби.

Максимальна активність окуня, як правило, спостерігається в кінці весни або на початку літа, перед нерестом або після нього, як у більшості риб. У цей час він ловиться цілий день, з ранку до вечора, за винятком ночі, коли, як правило, ця риба не полює, а відпочиває. Поступово жор затихає і відбувається переважно на ранкових зорьках, іноді ввечері. В цей час можна спостерігати так звані « окуневие котли », коли вода буквально кипить від полчищ цього хижака і кожен закид приманки буде винагороджений агресивною і результативною поклевкою. Місце цієї своєрідної битви підкажуть всюдисущі чайки, атакуючі дрібнота зверху. Те, що відбувається чимось нагадує бій лоша в мініатюрі, нерідко окунь полює з невеликими лозурами в одній кампанії.

Окунь відмінно клює і взимку, особливо по першому або останньому льоду, але на цьому ми не будемо загострювати свою увагу, так як мова йде про його ловлю саме на спинингову снасть.

Якщо стоїть завдання гарантовано зловити окуня на спінінг в теплу пору року, то варто робити це саме на світанку, в той момент, коли сонце ще не піднялося занадто високо. У цей час він ловиться майже завжди, якщо, звичайно, він є в точці лову в принципі.

Кращі місця для затримання окуня зазвичай знаходяться поблизу бровки, тобто місця переходу з глибини на мілководді. У таких місцях хижакові дуже зручно влаштовувати свої засідки і здійснювати набіги на дрібну рибку. При цьому більш дрібні особини тримаються переважно на мілині, а ось велика риба вважає за краще саме кордон, там же нерідко стоїть і інша риба, така, як щука, судак і навіть сом, що вносить в процес риболовлі приємний ефект несподіванки.

Окунь має « слабкі » губи, вони не дуже міцні, тому жорсткі вудилища і нахрапістие виважування – це свідомо не наш метод, інакше прикрі сходи трофеїв будуть постійними супутниками спінінгіста.

Спінінгове вудилище на окуня краще брати з класу лайт або навіть ультралайт. Якщо ловити планується джигового проводкою, то кращий швидкий лад, якщо належить рибалити на блешні і воблера, можна брати бланк трохи м'якше, оптимальним вибором є бланк, здатний сам по собі гасити ривки трофея на виважуванні, виступаючи на стороні рибалки. Більш гнучкий спінінг при лові окуня для початківця рибалки допоможе витягти більшість спійманих риб.

Успішна ловля з берега передбачає можливість облову якомога ширшого ділянки водойми, для цього важливо мати під рукою досить довге, « Кулька » вудилище. Якщо ж ловити належить з човна, але до вловистого місця можна під'їхати ближче, а довге вудилище в цьому випадку може заважати. Втім, цей параметр вже швидше справа смаку самого спінінгіста.

В якості основної волосіні в окуневої оснащенні зазвичай використовують плетений шнур, тонких діаметрів. Кращим вибором буде слизька кругла « восьміжілка », вона дозволить здійснювати досить далекі закиди невеликих приманок, так улюблених окунем різних розмірів. Товсті діаметри шнурів не рекомендуються, так як в даному виді риболовлі вони просто не потрібні.

Використання волосіні, в принципі, допускається, але слід враховувати деякі її особливості. Вона тягнеться набагато сильніше плетінки, і тому чутливість до поклевкам буде сильно нижче, саме тому вона не прийнятна в джиге. Умовно на неї можна ловити з використанням воблерів або блесен. Також можна використовувати моно, якщо планується ловити на свідомо жорстке вудилище, для амортизації ривків риби при випалюванні. Але краще все-таки ловити на правильні снасті, інакше можна розчаруватися в рибалці, не відчувши в повній мірі радості від контакту з рибою і втративши розуміння процесу в цілому.

Котушки для риболовлі на окуня підійдуть ті, які мають шпулі типорозмірів від 2000 до 3000, низькопрофільні. Вони дозволять ловити тонкими шнурами без використання бекінга. При цьому вага безінерціонкі буде важливий, адже він безпосередньо впливає на комфорт лову і чутливість снасті. Також дуже важливим фактором є якість укладання, воно повинно бути просто ідеальним, інакше будуть гарантовані постійні скиди петель і « бороди » з подальшою загибеллю дорогого шнура і зіпсованої риболовлею.

Наявність повідця з малопомітного матеріалу флюрокарбону обов'язково, його слід використовувати завжди, що істотно підвищить уловистість снасті, це перевірено досвідом, особливо це правило актуально в прозорій воді у випадках полювання за малоактивної пасивної рибою. Та й на черепашку, де найчастіше і мешкають окуні, зрізи шнура відбуватимуться набагато рідше.

Фурнітура для виготовлення рибальських спінінгових монтажів на окуня не повинна бути грубою, вона повинна гармонійно поєднуватися з усією снастю, а вона у нас максимально делікатна, саме така здатна і рибку ефективно зловити, і максимальне задоволення в боротьбі з нею доставити.

Так як окунь харчується в основному дрібної рибкою, то і приманки для нього краще використовувати не великі. Взагалі при підборі приманки для спінінгу обов'язково варто враховувати, чим саме харчується хижак в даному місці в цей час. Найбільш поширеними приманками на окуня є невеликі твістеркі і віброхвостики. Нерідко дуже ефективні слаги-черв'яки не великих розмірів. Важка огрузка снасті в цьому випадку буде не бажана, так як цей хижак обожнює добирати приманку поступово, втягуючи її з струмом води, а важкий вантаж буде цьому заважати.

Відмінний результат може показати снасть відвідний поводок, особливий вид рознесеної оснащення. Вантаж при цьому не прив'язаний жорстко до гачка з приманкою, він знаходиться в стороні, у відносно вільному стані. Це, по суті, суперультралайт, але з можливістю закидання на дуже пристойні дистанції. Спільно з цією снастю використовують офсетні гачки що істотно знижує ймовірність її зачепа за дно, особливо в поєднанні з вантажами подовженою прохідною формою. Довжина повідця підбирається досвідченим шляхом, але вона не повинна заважати закидання.

Невеликі блесенкі і воблера також можуть бути дуже ефективними в окуневої риболовлі. Особливо гарні будуть вертушки « Маньячкі », які і візуально вкрай привабливі, ще й коливання специфічні у водному товщі створюють. Мушка на тройнічке перетворює цю блешню в саму досконалість.

Кращими воблерами на окуня в теплу пору року є поверхневі, які можна провести над травою. Серед них особливо хочеться виділити поппера, галаслива гра яких розворушить будь-яку пасивну рибу, і не тільки окуня. Поклевка на поппер видовищна і ефективна, а коли замість смугастого бандит атакує не дрібна щука з-під корчі, то емоції починають просто бити через край.

Ловля окуня на спінінг тільки здається примітивною, насправді цей процес вимагає і знань, і особливого досвіду, а риба представляє не тільки чисто спортивний, але і цілком конкретний кулінарний інтерес. Так що це законний рибальський трофей, в чому можна переконається особисто, відправившись на берег водойми зі спинінгом і придатними снастями.


Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->