Риболовля на водосховищі з льоду

Риболовля на водосховищі з льоду

17.12.2021
1

Як знайти та зловити рибу на водосховищі

Успіх зимової риболовлі багато в чому залежить від місця стоянки риби, яку належить ловити. Якщо влітку риб'ячі косяки розбиваються на відносно невеликі групи і розбредаються по річці або озеру більш-менш рівномірно, і навіть просто випадково натрапити на уловисте місце не складно, а при знанні місця це напевно.

  • Як шукати рибу взимку
  • Де ловити можна і потрібно, а де не можна
  • Правильна робота з інформацією на зимовому водоймищі
  • Способи зимової риболовлі на водосховищі

Взимку ситуація зовсім інша. Риба збивається у великі стада і відкочує у певні місця для пережидання несприятливих собі умов і перебуває у дуже малорухливому стані. Очікувати, що риб'яче стадо пройде літньою стежкою не варто. Це означає, що рибалці потрібно буде самому прийти до риби, отже, просто необхідно заздалегідь знати місця її зимової стоянки.

Для початку кожен порядний рибалок повинен знати про існування зимувальних ям, в який взимку протягом певного терміну ловити не можна в принципі. Це визначається спеціальними державними органами та розміщується у засобах масової інформації. Якщо половити в таких місцях, то дуже висока можливість отримати санкції у вигляді значного штрафу. Та й винищувати рибу, коли вона зібралася для зимового відпочинку – не наш метод.

Для того, щоб впевнено орієнтуватися на льоду рибалок повинен мати не тільки певну навичку збору та збереження інформації, але й спеціальні прилади, а краще ще й досвідченішого товариша, який буде готовий поділитися дорогоцінною інформацією. Навіть якщо товариша раптом не виявиться, добути потрібну інформацію цілком можливо.

Для збору та фіксації інформації на великій водоймі знадобляться:

  • Блокнот та ручка
  • Ехолот
  • Навігатор

Блокнот і ручка будуть дуже доречними для фіксації загальних даних, таких як погода, сила та напрямок вітру, тиску, виду риби та способу її лову, загальних висновків та дати риболовлі. Потім буде простіше зробити узагальнення та зробити на підставі цих записів правильні висновки.

Ехолот не зможе відпрацювати з льоду через лунку на всі сто відсотків, але користь, і чималу, принесе напевно. Глибину в точці лову, зразкову структуру дна та наявність риби за наявності деякого досвіду дізнатися з його допомогою цілком вдасться.

Навігатор дозволить досить точно відстежувати місце розташування на водоймі за допомогою карт, і навіть якщо він не підтримуватиме картографію, точки зафіксувати за його допомогою вдасться. Він не тільки дозволить вийти на цікаве місце дуже точно, але й проведе на берег у будь-яких умовах, чи то темрява, снігопад чи туман.

Якщо рибалка ловить на водоймі цілий рік, то запасатися необхідною інформацією можна завчасно, особливо при лові з човна. Якщо при нагоді виявляється перспективний для зимової риболовлі рельєф, його неодмінно варто занести на карту у вигляді крапки, або хоча б відзначити по орієнтирам, якщо це можливо. Часто перспективні місця добре відомі місцевим рибалкам, і вони майже завжди можуть поділитися ними з товаришами по захопленню, якщо не виявляти нетактовність і нахрапистість у діалозі.

Ловити взимку можна будь-яку рибу, яка залишається активною в холодній воді, будь то мирна чи хижа. Мирна риба ловиться, приблизно, як і влітку, хіба що снасті для зими акуратніші, повідці тонкі, а гачки дрібні. Підгодовування для неї стає дрібнішим, подається дрібними порціями, тому що метаболізм риб протікає не так бурхливо, як улітку, отже, апетит у них не той, що у теплій воді.

Хижак відгукується як на натуральні, так і на штучні приманки, з тією різницею, що проводки повинні бути менш агресивними, а розміри блешень або силіконок не такими великими. Особливу роль у зимовій риболовлі грають паузи, іноді вони можуть доходити до кількох десятків секунд, справжнє тренування для рибальських нервів.

Зимова рибалка на замерзлому водосховищі дуже захоплююча і видобутлива, а якщо підійти до цього відповідально, уважно попрацювати з інформацією, запам'ятати та ретельно її зафіксувати іншими способами – можна стати дуже успішним рибалкою. Ні хвоста, ні луски, і до зустрічі на водоймі.

Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->