Пригодівля для риболовлі

Пригодівля для риболовлі

20.05.2022
2

Правильно заривати рибу - половина справи, це знає будь-який мало мальський досвідчений рибалка-практик, коли готуєшся якісно половити мирну рибу, до вибору підгодівлі слід поставитися максимально відповідально, як і до вибору тактики внесення її на кормову точку. Саме про ці речі і піде мова в нашій черговій статті.

  • Різновиди підгодівлі
  • Механіка роботи
  • Як правильно здійснювати закармлювання на рибалці

Кожна група мирних риб має свої смакові переваги, якщо їх знати, можна збирати на точку лову саме ту рибу. Яку хочеш зловити, таким чином можна збирати навіть особин певного розміру.

Чим риба дрібніше, тим дрібнішою фракцією їжі вона харчується. З одного боку, палюча підгодівля дуже швидко збере на точку масу риби, клювання буде божевільний. Але ось порадує це рибалки? Відповідь однозначний - дуже навряд чи. Трофей розміром в палець, звичайно, теж трофей, але ось ні задоволення від його виважування, ні якісної надбавки до столу він не дасть. Та й перед приятелями похвалитися таким - ганьба один. А значить чисто дрібну кормову пил використовувати не будемо, а якщо спочатку хочемо зловити тільки рибку солідних розмірів, то від такої відмовимося повністю.

Є відмінні робітники приманки з дуже довгою історією, якими закармлівалісь на рибалці ще наші діди і прадіди. Може хтось буде здивований, але вони чудово працюють донині, а якщо користуватися ними правильно - виграють у більшості сучасних сумішей. Єдиний, та й то, сумнівний плюс заводського корму для риболовлі - це швидкість її приготування, але якщо знати, як правильно готувати класичну підгодівлю, то цей процес багато часу не займе. А ось зберігати дідівську підгодівлю потрібно акуратно, вона натуральна, а значить жару переносить погано, може швидко зіпсуватися.

У відносно недавньому минулому відмінні результати приносили розпарені зерна злаків і бобових, в цілісному вигляді. Звичайно, устірка з долоньку таке в їжу не вживала, що плюс однозначний, так як це не та риба для справжнього рибалки. А ось великий лящ, карась, короп з сазаном з'їдять, тільки давай. Дрібниця зварені горох або пшеницю не подужає при всьому бажанні, а значить це частування повністю дістанеться трофейної риби.

Не варто на місці і смако-хімічна промисловість, було створено чимало цікавих риб'ячих складів, які пробуджують у неї шалене бажання терміново підкріпитися, і ігнорувати їх було б в корені неправильно. Але наші батьки і діди теж були дурні створити і застосувати ефективну рибальську ароматику. У хід йшли такі речовини, як нерафінована масло різних сільськогосподарських культур, часник, мелені насіння, і багато іншого. Доводилося чути історії про таких майстрів риболовлі, які передавали секрети робочих складів дуже вибірково, далеко не всім підряд.

Виникне законне питання - яка ж з підгодівельних сумішей найкраща? Відповідь буде категоричний - одного складу на всі випадки життя просто не існує в природі. Для кожного виду риб, водойми, температури води, пори року є свій, найбільш ефективний, склад.

Хочемо порибалити пару годинок, щоб було не нудно, клювало на кожному закиді і чекати не потрібно було - відмінний вибір легка ароматна пил. Для кращої роботи такої суміші важливо її НЕ перезволожувати, інакше вона швидко піде на дно і збере менше риби. Ловимо верховодку у поверхні - робимо максимально плаваючу консистенцію, націлилися на плотвичку - тоді підійде суміш трохи потяжелее, щоб працювала в середньому і придонному шарах води. Фракція прикорму в такому випадку доречна дрібна або середня. Таким способом до столу прибуде завзята дрібна і середня рибка, яка порадує яскравим клевом рибалки новачка або дозволить ефективно відпочити на природі не дуже вимогливому рибалці.

Короп і карась відмінно відгукуються на рясну підгодівлю. Для цих риб важливо тривалий за часом закармлювання, варіант, коли заірмився, і вже через годину є результат, спрацьовує рідко, як мінімум, для ранкової риболовлі правильно годуватися напередодні, з вечора, а ще краще робити це протягом декількох днів, регулярно. Ділянка дна в місці годування бажано повинен бути більш-менш твердим, щоб частування не кануло в безодню, адже риба може просто її не виявити і пройти повз.

Ліщ в річці або озері також відомий гурман, живе великими зграями і відрізняється завидною апетитом. Йому напевно припаде до смаку горох і пшениця в розпарене або вареному стані, можна навіть не молоти. Рясно подаємо підгодівлю на початку лову, потім невеликими порціями часто додаємо її в процесі риболовлі. Наші зусилля не пропадуть даром, була б риба поблизу, а вже ми її зберемо в потрібний час в потрібному місці. І зловимо.

Плотва віддасть перевагу середньо-дрібну фракцію, яка буде повільно тонути і поживиться нею можна буде від середньої глибини до придонного горизонту. Відмінний результат дасть запарене пшоно в суміші з магазинної ароматної і палючою сумішшю, він і рибу приверне, і на дно в деякій кількості потрапить, затримуючи підводних їдців на деякий час ближче до насадки.

Ми описали деякі види підгодівлю для риби, в реальності їх куди більше. Тому експеримент - наше все, а ще - практика, тільки вона допоможе по-справжньому зрозуміти суть процесу підгодовування риб.

Для акцентування уваги потенційних трофеїв на кормовому столі доцільно застосовувати ароматичні добавки, але вони ні в якому разі не повинні бути яскравіше і привабливіше, ніж насадка або наживка, щоб не зіпсувати процес лову. У сучасній рибалці існує поділ між ароматичними складами для риболовлі, що спрощує завдання вибору.

Вважається, та так воно і є, що для холодної води краще використовувати смаки тваринного походження, а ось з настанням спеки включаються рослинні, солодкі склади. Якщо є сумніви в ефективності добавки, варто використовувати її обережно, маленькими порціями. Якщо ефекту немає, або він негативний, то збагачувати нею весь обсяг корму не допустимо.

Не останню роль у створенні вловистого складу для прикормочной рибальської суміші грає і колір. Важливо, щоб корм не виділявся на тлі дна занадто різко, це може відлякати рибу, а це зовсім ні до чого.

Для того, щоб підгодівля спрацювала, і спрацювала правильно, варто дотримуватися деяких правил:

  • Годувати в потрібному обсязі потрібно годівницями відповідної конструкції і місткості, так як вона повинна летіти досить далеко і приводнюватися максимально точно.
  • Дуже важливо враховувати не тільки смак і колір підгодівлі, але і її склад, фракцію, дрібна приверне дрібниця, а велика виявиться дрібниці не по зубах, а ось трофейні екземпляри риб її оцінять по достоїнству. Більш того, її не з'їсть завчасно настирлива ненажерлива дрібнота.
  • Більшу частину корму можна вносити на місце перед риболовлею, потім додавати на точку невеликими порціями при кожному закиданні.
  • Для деяких видів риб дуже важливо відносно тривале попереднє підгодовування, тоді риба звикне до місця і буде регулярно бути на закормлене місце, що збільшить шанси на упіймання трофея. Це стосується, в першу чергу, багатоденних рибальських сесій.
  • Застосування ароматизаторів і різних смако-харчових добавок можуть як збільшити результативність, так і знизити її, тому нові комбінації слід застосовувати обережно і поступово.
  • Максимальної ефективності можна домогтися, з особистого досвіду, використовуючи різні склади, що включають в себе як перевірену часом класику, так і якісну суміш з магазину.
  • Пригодівля не повинна бути смачніше і привабливіше насадки, інакше риба може просто відмовитися від поклевкі.

Ось такий це відповідальний момент, виявляється, підгодівля риби. Досить проявити неуважність, і успіх риболовлі буде поставлений по сумнів. Тому потрібно помічати все нюанси, не лінуватися, питати у старших, більш досвідчених товаришів, що незрозуміло, або в разі, коли щось йде не так. І все вийде, неодмінно.


Відгуків2

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->