Плетені шнури для риболовлі

Плетені шнури для риболовлі

11.02.2022
2

Основна волосінь є одним з головних елементів сучасної снасті, без неї не обійтися як у рибалці на мирну рибу, так і під час лову хижака. Плетений рибальський шнур для цих цілей використовується чи не найчастіше, але є все ж таки певні правила, коли на ньому однозначно варто зупинити свій вибір, для цього необхідно знати деякі нюанси.

  • Різновиди, призначення
  • Гідності й недоліки

Плетені шнури можна використовувати для різних цілей, від цього залежить їх структура і матеріал, з яких вони виготовляються. Правильно спочатку ділити їх на великі групи:

  • Спінінгові
  • Фідерні

До першої групи відносяться тонші шнури, за винятком, хіба що, варіантів для трофейної риболовлі. У пріоритеті будуть більш тонкі, зі слизькою поверхнею та круглим перетином. Це пов'язано з тим, що при риболовлі спінінг часто використовують легкі і дуже легкі приманки, закидати їх грубими снастями - не найкращий вибір, тут кожна дрібниця важлива.

Фідер зазвичай не передбачає роботу з легкими вагами, навіть навпаки, у пріоритеті вантажі важчі, особливо коли рибалити на течії. Тому шнури допускаються грубіше і міцніше, можна зовсім ідеальної круглої форми.

Навантаження при фідерному закиданні можуть бути просто позамежними, а для риболовлі на протязі великий діаметр небажаний, як бути? А дуже просто використовувати шок лідер. Відрізок товстішого шнура прив'язується до початкової ділянки особливим вузлом і приймає на себе весь екстрим при замаху, витягаючи за собою більш тонку плетінку. Водночас вплив злої берегової брівки зводиться до мінімуму.

Серед однозначних переваг плетених шнурів варто відзначити такі:

  • Висока міцність при невеликому діаметрі
  • Мінімальна, практично нульова, розтяжність, отже, і чутливість
  • Відмінна дальність закидання
  • На невелику шпулю увійде достатня кількість для будь-якої риболовлі
  • Великий асортимент кольорів, діаметрів, варіантів довжини

Основна маса плетених шнурів для риболовлі сплітається або з 4, або з 8 ниток, з цього приводу часто розгораються суперечки, яка структура краще. При цьому однозначної відповіді немає в принципі, так як обидва варіанти хороші для конкретних умов, а іноді можна використовувати обидва, різниця буде мінімальною.

Вважається, що шнур з 4 ниток міцніший, але гірший на вильоті. Зате 8 жильна тиня відрізняється більш гладкою поверхнею і щільним плетінням, відповідно рівним діаметром і, як наслідок, кращою дальністю та точністю закидання.

Відіграє роль і матеріал, з якого виготовлені самі самі нитки. Він буває, переважно, двох видів, поліетилен і капрон. Вважається, що перший краще ковзає по кільцях, а другий довговічніший. ПЕ шнури люблять виготовляти японські виробники, а американські віддають перевагу другому варіанту.

Особливу увагу слід приділити кольору плетеного шнура для риболовлі, він, за великим рахунком, буває яскравим та малопомітним. В особливу групу варто виділити колір мультиколор, коли виробник розбиває плетінку на різнокольорові ділянки певної довжини, що допомагає орієнтуватися в довжині закидання або відпустки приманки.

Темні малопомітні під водою забарвлення воліють рибалки, що ловлять фідером. Вважається, що такий менше насторожує рибу.

Яскраві, навіть флуоресцентні, кольори поважають спінінгісти, адже таким дуже зручно здійснювати точні проводки та контрольовані виведення, оскільки їх добре видно на темному тлі водної поверхні при будь-якому освітленні. Якщо потрібно провести блешню або воблер строго за певною траєкторією або не дати трофею сховатись у траві, коряжнику, це те, що потрібно. А для непомітності є відмінний перевірений на практиці спосіб використовувати повідці з флюрокарбону необхідної довжини.

Завдяки великій різноманітності варіантів моделей рибальської плетінки її можна використовувати майже скрізь, за винятком, хіба що, карпфішингу та рибалки з поплавком. Тобто в тих випадках, коли малопружність буде зайвою, а помітність під водою вкрай небажаною, хоча і тут є винятки. Якщо правильно підійти до вибору плетеного шнура і чітко зрозуміти, як саме і для чого планується його використовувати, він довго і успішно виконуватиме своє завдання, а рибалка неодмінно порадує гідними трофеями.


Відгуків2

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->