Озерна рибалка

Озерна рибалка

03.09.2021
1

Лов риби в озері

Риболовля на озері завжди відрізнялася особливою, теплою атмосферою, особливо невелике, поросле очеретом. Можливо, це пов'язано з найяскравішими спогадами, родом з дитинства, коли багато хто починав свій шлях до досягнення вершин риболовної майстерності саме з таких водойм, вишукуючи свої перші трофеї на невигадливі поплавчанкой. Тепер вже навіть не віриться, що таке було і на подібні примітивні снасті можна було щось зловити в принципі, але що було, то було. Саме в ті благословенні і світлі часи криються причини тієї тяги, завдяки якій дорослих дядьків, вже досвідчених рибацюг, так тягне знову посидіти в затишному тихому місці все з тієї ж поплавковою вудкою, витягаючи з води заповітних карасиків і хитрих лінків.

Однією з головних завдань для рибалки перед виїздом на озеро є пошук правильного місця, де можна успішно порибалити. Це не так просто, як здається, для цього необхідно знати максимум особливостей цієї водойми:

  • Видовий склад риб
  • Кількість риби
  • Будова дна, схему глибин
  • Ступінь заростання і який саме травою
  • Чи є коряжники

Стандартний видовий склад риб, що мешкають в вітчизняних озерах, найчастіше включає в себе карася і коропа, тому і розраховувати варто на піймання саме цих риб. Але правильніше буде все-таки не їхати навмання, а дізнатися про мешканців місця майбутньої лову детальніше, бажано у людей, які там побували, а в ідеалі у місцевих жителів.

Від кількості риби, яким заселено озеро, безпосередньо залежить не тільки інтенсивність клювання, але і розмір потенційних трофеїв. Давно помічено багатьма наглядовими рибалками, що якщо риби багато, то і вередує вона куди менше, тому зловити її можна практично завжди. Але є у цього фактора і зворотний бік, подібні водойми часто населені так званими тугорослими представниками свого виду, що більш імовірно, якщо ще і сама водойма не відрізняється великими розмірами і глибинами.

Не секрет, що місце розташування риби у водоймі змінюється протягом року, зі зміною сезону і температури води змінюється і риб'ячі стоянки. Як саме змінюються теж більш-менш відомо, тому знаючи рельєф озера можна досить впевнено знаходити і його мешканців. Основні правила такі:

Взимку риба найчастіше знаходиться на найбільш глибоких ділянках, причому дуже бажано, щоб вода там була максимально насичена киснем. У глухих замулених ямах вона просто не зможе вижити.

Навесні риба прокидається, стаючи більш активної, вона починає рухатися в бік відносного мілководдя, попутно харчуючись перед нерестом, починається преднерестовий жор. На ямах, швидше за все, рибалка успіхів не принесе.

В кінці весни, початку літа озерне населення зазвичай вже завершує нерест, але ще не поспішає втечуть на глибокі ділянки, адже саме на мілководді, яке швидше прогрівається, життя після холодної зими прокидається швидше за все, там і їжі побільше і кисню поки що досить.

Влітку, з настанням спеки, мілководді сильно заростає, кисню у воді залишається дуже мало, значить настав час рибі залишати його, переміщаючись на глибину, бажано з відносно проточною водою, з підводними ключами і більш прохолодну.

Восени з настанням похолодання риба розуміє, що скоро зима, а значить прийшла пора переміщатися в бік максимальних глибин з комфортними для зимівлі умовами. Заодно приходить пора посиленого передзимових харчування. З року в рік дороги риб'ячих зграй не змінюються, часто вони збігаються з місцями годівлі, саме там улови будуть найкращими.

Мирна риба в озерах часто любить стояти в траві, наприклад, очереті, лататтю. Особливо це відноситься до коропа, карася і ліня. Знаючи це, приходить розуміння того, що на відкритих ділянках дані види влітку шукати не варто, починати ловлю найправильніше буде саме в таких заростях.

Найбільші особини риб дуже люблять стояти в закоряженних місцях, тому і ловити їх варто саме там, або поблизу, виманюючи інтенсивної підгодовуванням. Безумовно, зробити це можна, тільки попередньо досконально вивчивши такі місця. А вже як трофей витягти з-під завалів - в цьому і криється секрет риболовної майстерності, і у кожного рибалки він свій.


Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->