Нові штрафи для рибалок в Україні

Нові штрафи для рибалок в Україні

31.12.2021
1

Нові штрафи для рибалок в Україні, риболовля за новими тарифами

Нещодавно весь рибальський загал розбурхав новину: дуже сильно піднялися суми компенсації завданих природі збитків, саме так, сума штрафів при цьому не змінилася, що, втім, суть не змінює - якщо органи впіймають рибалки в порушенні закону про аматорську рибалку, готуйтеся до того Що доведеться розлучитися з серйозною сумою, для деяких так і зовсім непідйомною.
На перший погляд, все правильно і справедливо, не хочеш платити – не порушуй, або зовсім ставай у не надто тісні ряди прихильників принципу «впіймав – відпусти». Але все не так однозначно.

По-перше, незрозумілий сам підхід. Належить підходити до таких питань комплексно, адже застаріло саме зведення правил, і змінювати, і радикально, лише покарання, не змінивши саму суть закону, здається, не правильно. В результаті можна отримати замість позитивного ефекту агресивне протистояння з боку абсолютної більшості рибальської спільноти, а це сотні тисяч людей.

Не зрозуміло, чому підвищення сум компенсацій збитків торкнулося лише рибалок любителів, але не промисловців. Адже в останніх можливість заподіяння масштабних збитків рабському поголів'ю набагато більша, і нерідко вони цією можливістю із задоволенням і невимушено користуються.

Де у цих «реформах» дуже важливий момент, а саме поновлення рибних запасів? Адже давно ясно, що самостійно повною мірою вони відновлюватися не можуть (дякую людям, які придумали і реалізували спритну схему із замиванням та забудовою заплави Дніпра). Тобто гроші у народу "на відновлення рибних запасів, компенсацію збитків" візьмуть, а самої компенсації не передбачається? А якщо передбачається, то в якому обсязі, якими конкретно видами та як часто?

Чому активні користувачі рибними запасами, промислові рибалки, не повинні брати участь у зарибленні, як раніше? Знай, черпай рибу за купленими, за копійки, до речі, квотами, і вус не дмуй. Це як у них такий привілей утворився, адже у нас нічого просто так не буває, значить хтось цю опцію, швидше за все, сплатив…

Якщо влада задумала покращити ситуацію на водоймах в Україні, то це чудово, така можливість давно назріла і більшістю буде однозначно підтримана. Але чому влада робить це так бездарно і нелогічно? Адже штрафувати це лише половина справи, причому часом не найважливіша. Це батіг, але має бути і пряник.

Наприклад, рибу брати рибалці любителю можна не менше певного розміру, а звідки їй взятися, якщо її активно цідять своїми мережами промисловці? Все, що виросло до товарного розміру, моментально осідає в їх засіках, а любителям дістаються практично одні недомірки. Виходить, що на законодавчому рівні людина, яка живе біля річки, позбавлена ​​права зловити собі риби до столу? Хочеш риби – йди на ринок і купуй, можливо навіть браконьєрський улов. Це не правильно.

Загалом, говорити на цю тему можна довго та емоційно, але поки що зупинимося на цьому. Можливо, для влади дійде розуміння, що реформи так не робляться. Штрафи мають бути, але вони не повинні ставитися в головний пріоритет, адже набагато важливіша наявність системного підходу, перелік заходів, які виправлять складну ситуацію з рибою та водоймами в Україні. Мало того, ці дії повинні бути логічними і зрозумілими будь-якому рибалці. Інакше успіху не бачити.

Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->