Як смачно приготувати сома
Спіймати рибу - тільки половина справи, правильно її приготувати, ось гідний фінал риболовлі, якщо, звісно, сам рибалка не дотримується принципу "зловив - відпусти". Але ж у вітчизняних водоймах є така риба, яка за своїми смаковими якостями не поступиться тій же морській, або навіть елітній червоній. Звісно, це, в принципі, різні види і готуватися можуть по-різному, але яскраві смакові відчуття будуть гарантовані, в хорошому сенсі слова, звісно. Як був спійманий сом, ми вже показували. Тепер продемонструємо, як його правильно, просто і смачно приготувати. Відео про приготування сома в клярі можна, і потрібно, подивитися на рибальському ютуб каналі Fishbum.
- Оброблення сома
- Кляр - важливий інгредієнт під час смаження риби
- Правильно приготований сом, гідний ресторану
Після, власне, піймання самої риби, насамперед потрібно її правильно обробити. Для цього знадобиться хороший гострий ніж. Так, первинну чистку, луску зняти, випатрати, доцільно зробити безпосередньо на березі. Але якщо це робити прямо на місці лову незручно, то ці маніпуляції можна акуратно виконати і вдома. Наприклад, луску правильно знімати з тушки в тазику з водою, використовуючи звичайну ложку, і луска розлітатися на всі боки не буде, і сам процес стане простим і швидким. Але сьогодні у нас сом, він без луски, що тішить, але зате покритий специфічним слизом. Зняти його можна, просто протерши рибу зовні великою кам'яною сіллю, а потім поскобливши ножем, інакше процедура може затягнутися, та й потрібного ефекту можна не досягти. Почищеного від слизу сома ділимо на частини, голова, без зябер, природно, піде на юшку, хвіст, до анального плавника, досить жирний, це чудова заготівля для балика. А ось те, що залишилося, середня частина, ідеальна для смаження. Взагалі, м'ясо сома на рідкість смачне і корисне, до того ж у ньому мінімум кісток, не більше, ніж у морській рибі. До речі, ця риба часом має значні вагу і розмір, з'їсти її відразу всю, швидше за все, не вийде. Але це не проблема, адже запас її завжди можна заморозити. Перед цим краще зрізати з м'яса шкіру, тому що жир, який вона містить, може в процесі зберігання зіпсувати свої смакові якості та змінити смак усього м'яса не на краще.
Після оброблення середньої частини сома на порційні шматки солимо їх, додаємо спеції за бажанням і відповідно до свого смаку, і відкладаємо в сторону. Приступаємо до приготування кляру, з яєць і борошна, ретельно перемішуємо його, домагаючись консистенції густої сметани. Тим часом шматки м'яса просолилися, як слід, і спеції зробили свою справу, настав час, власне, смаження. Перед цим поділимося невеликим лайфхаком. Замість того, щоб вмочати кожен шматок м'яса в кляр, візьмемо, та й заллємо всього підготовленого сома наявною сумішшю. Повірте, це зручніше і простіше, втім, не будемо наполягати, але спробувати все ж рекомендуємо. Потім вивантажуємо отриману суміш на сковорідку і приступимо до процесу. Так, уточнимо ще, пательня має бути дуже гарячою, а олія покривати сковорідку міліметрів на п'ять, щоб риба, яку обсмажуємо, як слід піддалася тепловій обробці.
Ну ось, наша страва готова. Викладаємо її на велику тарілку, попередньо підклавши під низ паперові рушники, вони вберуть у себе надлишки олії, зробивши рибу ще смачнішою та кориснішою. Його можна сервірувати на свій смак, перетворивши банальну їжу на вишукане частування. Особливо смачно буде, якщо вжити його разом з улюбленим напоєм, наприклад, білим охолодженим вином. Але й просто так це буде смачно, гарантуємо це.
А для того, щоб рибу приготувати, її потрібно спочатку зловити. Уловисті снасті для риболовлі можна купити в рибальському інтернет магазині Fishbum, Київ, Україна. До речі, там же можна придбати ножі, а також все для оброблення і приготування улову, як у похідних, так і домашніх умовах.