Зимова риболовля на хижака

Зимова риболовля на хижака

12.11.2021
1

Як зловити хижу рибу взимку

Поведінка будь-якої риби взимку, і, зокрема, риби хижої докорінно відрізняється від її поведінки влітку, коли і вода тепліша, і їжа доступніша. Якщо не приймати дані факти до уваги, то ймовірність упіймання в холодну пору року нормального рибальського трофея набуває випадкового характеру, а отже просто необхідно розібратися з нюансами, що й буде зроблено.

  • Де шукати хижу рибу взимку
  • Особливість зимових снастей на хижака
  • Приманки та їх анімація

Будь-яка риба взимку шукає місце, де глибше, на додаток до цього вода в зимувальній ямі обов'язково має бути насичена киснем достатньою мірою, бути проточною. Щоб у наявності була хижа риба, вкрай бажано присутність її кормової бази, при цьому такою може вважатися навіть досить великі екземпляри, наприклад, неподалік досить великих підліщиків може стояти як щука, так і судак.

Стоянка хижака може бути як під зграєю, так і на деякому віддаленні від неї, але не дуже далеко. Будь-який великий риб'ячий одвірок вартий того. Щоб добре бути дослідженим вздовж і впоперек. Імовірність наявності хижака у такому місці наближається до ста відсотків. При цьому варто пам'ятати про заборону лову взимку в окреслених законом зимувальних ямах, інакше замість трофею цілком можна зловити немаленький штраф.

Так як метаболізм всього живого в холодну пору року сповільнюється, а вода стає прозорою, то і вимоги до зимових снастей на хижака висуваються особливі:

  • Максимальна непомітність волосіні
  • Невеликий розмір приманок
  • Тонкі, мінімально можливого розміру гачки
  • Чутливий, пружний хлист вудильника
  • Чуйний сторожок-ківок за потреби
  • Маленька легка котушка чи мотовило на вудильнику

Ловити хижу рибу взимку багато рибалок воліють на штучні приманки, до яких належать:

  • Блешні
  • Балансири
  • Бокоплави
  • Блешня

Це практично, зручно і нерідко дуже уловисто. Така приманка не має терміну придатності і завжди готова до риболовлі. Вона може служити своєму власнику роками, і лише глухий зачіп чи велика риба здатна поставити крапку у її кар'єрі.

Одна з помилок, які роблять багато рибалок, це зациклювання на одній приманці, якщо їм пощастить зловити на неї кілька рибок. Вони геть-чисто забувають про рибальський експеримент, що рано чи пізно призводить до невдачі на водоймі. Адже риба завжди різна, як і її уподобання, а значить просто необхідно міняти приманки, як за розміром та кольором, так і за типом та різновидом.

Для експериментування потрібно мати при собі різні приманки, досвідчені рибалки збирають свою колекцію роками, зате потім вони здатні здивувати своїми уловами не тільки новачків, а й просунутих, але менш спостережливих, колег.

Нерідко, коли хижак особливо пасивний, варто спробувати ловити живу приманку, живця. Для цього на лід ставляться живцівки, жерлиці. Це більш клопітно, зате в такій ситуації здатні принести непоганий улов, найчастіше на такі снасті ловлять щук та судаків.

Особливу увагу потрібно приділити і проводці, вона не повинна бути надто різкою, інакше риба, як мінімум, не стане її атакувати, а то й зовсім вирушить у своїх справах, запідозривши недобре. Змінюючи ритм і амплітуду, слід знайти найбільш привабливу для потенційних трофеїв і намагатися повторити її знову і знову.

Зимовий лов хижої риби - це чудовий спосіб відпочинку від повсякденної рутини, щоб переконатися в цьому, варто хоч раз вийти на лід, і рибалка буде манити знову і знову.

Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->