Жерех на спінінг

Жерех на спінінг

28.06.2024
0

Багато рибалок часто можуть бачити потужні сплески на водоймі, причому вони відбуваються як на значній відстані від берега, так і буквально в ногах, за кілька метрів від людини. Найімовірніше, це грається жерех, красива сильна риба, заповітний трофей будь-якого спінінгіста. Здавалося б, чого простіше, чіпляй перевірену приманку і вперед, назустріч успіху. Але ні, іноді можна годинами обстрілювати акваторію під канонаду хвостатого розбійника, а результату домогтися не вийде. У чому ж справа? Звичайно, гарантовано правильної відповіді на це запитання не існує в природі, зате деякі нюанси знати буде корисно.

  • Де знайти жереха
  • На які снасті та приманки ловиться риба-кінь
  • Корисні поради

Жереха знайти не дуже складно, так вважають багато рибалок, ще б пак, он він, хлюпається, розганяючи риб'ячу дрібноту, викликаючи захват і розпалюючи азарт у спінінгістів, які спостерігають за цим процесом. Це так, але є, як то кажуть, нюанс. Найчастіше з поверхні трапляються відносно невеликі екземпляри, а нерідко і вони не дуже-то відгукуються на спроби його спокусити. А, тим часом, ловля в півводи або біля дна здатна принести відмінний результат. Отже, знаючи шляхи переміщення жереха й обловлюючи акваторію в цих місцях, можна сміливо розраховувати на солідний трофей, хоча на поверхні буде тиша й гладь. Безумовно, найвірніші відомості можна отримати тільки особистим досвідом, методично вирушаючи на перспективні місця, обловлюючи ділянку за ділянкою. Виявити жерехову зграю найчастіше можна недалеко від зіткнення мілководної ділянки й глибини, саме тут патрулює цей хижак, випасаючи косяки дрібної рибки, щоб у певний момент кинуться в атаку, видавлюючи свою здобич до поверхні, де зверху на неї полюватимуть ще й чайки. Тому такі місця варто обловлювати навіть тоді, коли так званого бою й не помітно, це зовсім не означає, що жереха тут немає, він, найімовірніше, десь поблизу, а мисливський інстинкт ніхто не скасовував, ні-ні, та й кинеться на приманку. Часом жереха можна виявити в дуже незвичайних місцях, і навіть несподівано для себе зловити його, але це, найімовірніше, буде випадковістю, хоча і приємною.

Приманки на жереха використовують насамперед такі, які можна закинути якомога далі, це пов'язано з тим, що ця вкрай обережна і підозріла риба не підпустить до себе на близьку відстань. Саме з цим пов'язане небажання атакувати приманку, хоча в цей же час риба полюватиме біля самих ніг. Зір у цього хижака розвинений відмінно, він чудово бачить рибалку, водночас він здатний, мабуть, відрізнити штучну приманку від живої рибки. Більшість випадків упіймання жереха непідготовленим рибалкою є, все-таки, випадковим, а ось щоб це відбувалося регулярно, потрібно підготуватися. Почати слід з підбору вудилища, котушки і шнура. Вдалим вибором буде довгий бланк з чудовими кидковими характеристиками, водночас не надто важкий, інакше вже за годину руки відмовлятимуться робити занедбаність, а там і на риболовлю, в принципі, доведеться махнути рукою. Приманки можуть бути будь-якими, не дуже великими і з максимально можливою кидковістю. Чудово проявили себе невеликі блешні колебалки з подовженою формою, блешні вертушки з огрузкою, і навіть воблери, але не будь-які, а які можна закинути подалі. Не варто забувати і про дідівські вабіки, на які успішно ловлять десятиліттями. Якщо в якийсь момент вони не приносять результату, потрібно просто тимчасово відкласти їх убік, але не надто далеко. До речі, чудовий результат вабіки, або борідки, приносять на відвантаженому поплавці, але можна експериментувати і з приманками. Тут важливо пам'ятати один момент: якщо використовувати одночасно кілька приманок, то існує реальна ймовірність одночасного упіймання кількох особин, і якщо це особини трофейного розміру, то вони легко рвуть монтаж на мотлох, поки буде в'язати нову снасть, зграя активного жереха може піти з точки, тому скупитися не варто, як то кажуть, собі дорожче.

Дозволю собі дати кілька корисних, сподіваюся, порад щодо риболовлі на жереха:

  • Якщо бажання зловити цю рибу досить велике, а воно того варте, то важливо набратися терпіння і знайти знайти знайти його стежки, якими він переміщається, не привертаючи уваги, без галасливих сплесків, але в приємній кількості. Відвідуючи такі місця регулярно, можна сміливо розраховувати на упіймання трофея біля дна, до того ж у таких місцях ця риба менш підозріла.
  • Виявивши "котел" із боєм жереха, важливо стає якомога далі від нього, деколи результат принесе закид навіть не конкретно в місце полювання, а трохи в бік, поступово протягуючи приманку через місце полювання, або зовсім сплавляючи снасть до нього за течією, що особливо актуально під час лову на воблери, що плавають.
  • Варто придивитися до дідівських снастей, який би дивний, на ваш погляд, вигляд вони не мали. Адже вони розроблялися і обкатувалися поколіннями рибалок і часто виявляються вельми уловистими.
  • Фрикційне гальмо варто тримати в злегка розслабленому стані, у такий спосіб клювання "коня" не застане зненацька, інакше можна розлучитися з приманкою через прикрий обрив.

Ловля жереха на спінінг аж ніяк не найпростіший вид риболовлі, але це ще більше збільшує радість від досягнення результату, хоча й вимагає деяких специфічних умінь від спінінгіста. Вибрати й купити якісні робочі снасті для риболовлі на спінінг з доставкою по Україні в інтернет магазині FishBum, Київ. Якщо в процесі вибору виникнуть питання, ми постараємося допомогти знайти на них кваліфіковані відповіді.


Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->