Весняна риболовля

Весняна риболовля

17.02.2024
0

Непомітно пролетіла зима, все вказує на те, що сезон твердої води добігає кінця, але це зовсім не привід сумувати, адже слідом йде не менш захоплюючий час весняної риболовлі. А поки є можливість, наша дружна команда вибралася на лід, адже зараз саме час для упіймання рекордного трофея, і упускати таку можливість просто не розумно, і наша чергова рибальська сесія відбулася. Відео про ловлю хижої риби на жерлиці по останньому льоду можна побачити на рибальському ютуб каналі FishBum. А в нашій статті розповімо, як зловити рибу навесні, де і коли її шукати.

  • Особливості весняної риболовлі
  • Весняна ловля мирної риби
  • Як зловити весняного хижака

Після початку прогрівання води, навіть за мінімального підйому температури, риба починає це відчувати і, відповідно, реагувати підвищенням своєї активності, а саме - активніше харчуватися і переміщатися із зимувальних ям у бік місця нересту. Початок цього процесу якраз і збігається зі стартом весняної риболовлі, а іноді цей рух розпочинається ще під льодом. Якщо знати шляхи переміщення риб'ячих зграй, то успіх лову практично гарантований, тим паче, що підводні мешканці нерідко переміщаються дуже великими групами, отже, і улови мають усі шанси стати рекордними.

Мирна риба йде із зимувальних ям величезними зграями, хоча це й не привід виловлювати її мішками, так можна істотно підірвати її запаси. Але половити рибку в розумних, дозволених законом, межах цілком собі можна. Рибалити в цей період краще на не надто глибоких ділянках, там, де вода прогрівається швидше, а отже, швидше активізується підводне життя взагалі. Оскільки вода все ще прозора, а риба не дуже-то активна, то снасті для весняної риболовлі мають бути досить витонченими та малопомітними. Утім, такими вони мають бути завжди, спортсмени в курсі. Як насадки найкраще працюють тварини, наприклад, черв'як, опариш, на гачках, максимально гострих, з тонкого дроту, повідці на тонкій прозорій волосіні в цьому разі будуть максимально органічними. Якщо йтиметься про весняну плітку, то довгі повідці зазвичай працюють у такій обстановці найкраще, утім, точну найробочішу довжину підбирають досвідченим шляхом. Використання підгодовування бажане, хоча на сильній течії воно на точці й не затримується, а ось невеликими порціями у вигляді активного дрібного пилу ефект буде неодмінно. Варто зазначити, що навесні дуже успішно можна ловити не тільки плітку, а й іншу мирну рибу, треба тільки знати її шляхи міграції, про це, зазвичай, знають місцеві рибалки-старожили.

Хижа риба навесні не відстає від мирної, вона також не затримується на місцях своєї зимівлі і слідом за рибою мирною вирушає до місць нересту, попутно від'їдаючись після зимового посту. Оскільки черево в неї щільно забите ікрою, то харчова база хижака переважно складається з не надто великої рибки, та й дуже часто харчуватися судак, щука або окунь не може. Отже, і приманки для джига, спінінга не повинні бути дуже великими. Краще, якщо будуть використовуватися повідці з флюрокарбону, в цьому разі не стільки для захисту від риб'ячих зубів, скільки для невидимості у воді. Нагадаємо, що цілеспрямовано ловити щуку в цей період, наприкінці зими - на початку весни, в Україні заборонено, а отже, і снасть цілеспрямовано налаштовувати на цю зубасту бестію не варто, як і спеціально рибалити в щучих місцях. Оскільки вода поки ще досить холодна і прозора, то проводки не мають бути надмірно агресивними, гарний результат покажуть як риболовля на силіконові приманки, так і ловля з використанням воблерів і блешень, головне, щоб риба була в місці лову, а приманка ефективно імітувала кормовий об'єкт у конкретному місці, в конкретний час. Знайти хижака навесні не так і складно, якщо є мирна рибка, отже, десь поряд є і хижа, найімовірніше, вона стоятиме в засідці, неподалік від своєї потенційної здобичі, або просто безпосередньо під косяками білизни. Часто прохід риб'ячих зграй відбувається вельми далеко від берега, тому варто підготуватися до цього заздалегідь, а саме - обзавестися довгим кидковим вудилищем спінінгів і слизьким шнуром з хорошими кидковими характеристиками, не зайвими виявляться і далекобійні приманки.

Новий весняний рибальський сезон не за горами, зараз саме час перевірити свою готовність до нього, та й купити нові уловисті снасті в інтернет-магазині FishBum, Київ. Україна.



Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->