Весняний судак на джиг

Весняний судак на джиг

31.03.2023
0

Ось і дочекалися приходу хоч і ранньої, але вже цілком відчутної весни. А це означає, що зовсім скоро риба займеться нерестом і рибалки, принаймні свідомі, нададуть їй можливість гідно здійснити ритуал продовження роду. А поки що ще можна ловити, і подекуди навіть із човна, чим ми і займемося, адже риболовля з човна на весняного судака, зафіксована на відео - це дуже цікаво. Саме відео можна подивитися на рибальському Ютуб каналі Fishbum.

  • Пошук судака навесні
  • Підбір приманки і проводки на судака в холодній воді
  • Правильні судакові приманки

Весна, особливо рання, є досить специфічним періодом риболовлі. Холодна вода не сприяє активності риби, що мирної, що хижої, і це накладає свій відбиток як на вибір приманки, в меншій мірі, так і на швидкість і манеру проводки, що набагато істотніше. Місця лову сильно не відрізняються від таких узимку, але з прогріванням води риб'ячий дріб'язок поступово переміщається на більш дрібні ділянки, туди, де вода прогрівається хоч трішки, але швидше. Звідси можна зробити висновок, що сонячні дні навесні можуть бути більш результативними за трофеями, ніж, скажімо, влітку, коли все навпаки. Але поруч із мілководдям неодмінно має бути глибша ділянка, інакше шанс узяти велику рибу мінімальний, адже крупняк воліє триматися глибини, хоч може полювати на мілководді або в прикордонній ділянці зі складним рельєфом, що навіть краще.

Вибір приманки на судака навесні сильно залежить від того, чи належить ловити до нересту або після нього. Адже якщо черево забите ікрою, то велика здобич туди вже не поміститься, хіба що зовсім уже дрібниця, та й то дрібними порціями. Робимо висновок, що і великі приманки будуть ефективними тільки, наприклад, для лову щуки, яка встигла скинути ікру, з цим і пов'язаний її весняний посленерстовий жор. Якщо хочеться половити судака, який ще з ікрою, то звернемо увагу на не надто великі й не широкі силіконки, блешні та воблери.

За результатами сказаного вище можемо сміливо рекомендувати для весни, особливо ранньої, використовувати саме невеликі приманки з силікону, розміром до трьох дюймів. У пріоритеті перебувають віброхвости і твістери, а також всілякі імітації комах, рачків і черв'яків, не дуже великих. Відповідно, і оснащуватиметься весняна приманка для лову судака на джиг не надто великим гачком з тонкого дроту, цей хижак взагалі риба обережна, а навесні в холодній воді особливо. Що стосується кольорів, то тут однозначної рекомендації немає і бути не може, занадто багато чинників на це впливає, тому прояснити ситуацію може тільки особистий експеримент, або, як кажуть рибалки, "підбір ключика". Можливо, використання темніших і природніших кольорів будуть найрезультативнішими у судаковій риболовлі, але це не точно. Ваги для огрузки монтажів краще вибирати мінімально можливі для конкретних умов лову, аж до невеликого зависання приманки. А ось під час облову різких звалищ допускаються важчі вантажі, інакше принада буквально перелітатиме через рибу, але проводка водночас має бути ще більш плавною.

Наведені вище аргументи, звісно, в жодному разі не є істиною в останній інстанції, а всього лише думками вголос на основі особистого досвіду. Напевно, у вас є своя думка з цього приводу, і думка ця правильна, на те й риболовля, ми просто ділимося особистими напрацюваннями, як із друзями по захопленню. Можливо, ці знання допоможуть комусь краще зрозуміти водойму і перейти на якісно вищий рівень.

Нагадуємо, що зараз якраз найкращий час для поповнення особистого рибальського арсеналу, адже арсенал рибальських снастей, приманок та інших корисних речей багатий, як ніколи. Ласкаво просимо в наш інтернет магазин Fishbum, Київ, Україна.



Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->