Уділіща для лову мирної риби

Уділіща для лову мирної риби

03.06.2022
1

Ловля мирної риби є улюбленим заняттям багатьох рибалок, і не спроста, адже це чудовий спосіб продуктивного емоційного відпочинку. І душею відпочити, і з уловом додому повернутися, що може бути краще. Напевно, щось-таки, напевно, може, але спробуйте пояснити це самому рибалці. А перша справа для рибалки, крім знання уловистих точок, звичайно, - наявність відповідної вудки. Ось в цьому ми і будемо розбиратися в нашій статті.

  • Вудки для риболовлі з поплавком
    • Махові
    • Болонські
    • Матчеві
  • Риболовля на донні снасті
    • Фідерні
    • Пікерні
    • Карпові

Ловля мирної риби на поплавочні снасті проста і невигадлива. Посудіть самі - ну що може бути в цьому складного? Ліска, вантаж, поплавок та гачок, гнойовий черв'як, хлібний м'якиш. Вудку можна вирізати в найближчому ліску, і вперед, на берег, пакувати карасей та плотвічек. Приблизно так раніше і бувало, причому сильно раніше. Тепер навантаження на водойми зросла багаторазово, особливо поблизу населених пунктів, риби стало менше, вона розпещена вся якась, просто так її не взяти, підхід потрібен. І важлива частина цього підходу - вибір вудилища, що в свою чергу залежить від стратегії, яку будемо реалізовувати.

Риболовля з поплавком передбачає використання відносно легких снастей, отже, і вудилище для цього має бути не важким. Часи склопластикових монстрів давно пішло, тепер рибалки використовують карбонові вудки, в крайньому випадку не особливо важкі варіанти з композитного матеріалу, він дешевше.

Махові вудилища, найпростіші, але далеко не завжди найдешевші, швидше навпаки. Ще б пак, адже снасть для лову махом найчастіше дуже легка, і стиль такої лову передбачає постійного рух, маніпулювання снастю, за винятком полювання за найбільшими рибами, але це, як говориться, зовсім інша історія. Знову ж таки, саме з маха починають свій шлях у велику риболовлю наймолодші представники рибальського народу.

Виходячи з цього робимо висновок, що вудилище для риболовлі на глуху поплавочную оснащення має бути максимально легким, а з огляду на відсутність котушки - ще й максимально гнучким, пружним, впевнено в'язати рибу на виважуванні, виступаючи на стороні навіть зовсім недосвідченого удільщіка. Скажу більше, вибір такого вудилища навіть більш відповідальний, ніж будь-якого фідера, адже від цього може залежати, поповняться ряди рибалок новим членом чи ні.

Якщо виникло бажання обловити глибину побільше, місце подалі, або на протязі - значить прийшов час вибирати вудилище для болонської риболовлі. Вона схожа на махову, але тут вже використовують невелику легку котушку. Маючи таку оснащення, рибалка отримує можливість обловити більшу ділянку водойми. Закинувши гачок з насадкою в воду, можна віддати волосінь, таким чином дістаючи недоступні іншим способом місця, і отримати шанс зловити більші трофеї. У такого вудилища вже повинні бути пропускні кільця і катушкодержатель.

Наступною сходинкою рибальської майстерності є матчева рибальська снасть. Вона дозволяє обловити снастю з поплавком майже будь-які ділянки річки або озера, в межах дальності закидання, з практично будь-якою глибиною і саму різну рибу, до слова, навіть хижу. До легкого вазі, міцності, пружності, наявності пропускних кілець і катушкодержателя варто додати достатню довжину. Таким вудилищем має бути зручно робити далекі закиди легкими і середніми вагами огрузкі, довгий бланк краще амортизує, гасить ривки риби на випалюванні. Катушкодержатель повинен підходити для кріплення невеликий або навіть середньої безінерційної котушки. Якщо попередні варіанти зазвичай мали телескопічну конструкцію, то матчеві вже є, в основному, штекерного типу, такі міцніше.

Риболовля на донні оснащення передбачає вудилища відмінного від поплавчанок типу. Снасті при цьому використовуються набагато важчі, для донної лову, в тому числі на протязі, навіть на сильному, закидати монтажі часом доводиться дуже далеко. Все це необхідно враховувати при виборі. Простіше кажучи, збираючись в рибальський магазин, бажано точно знати основні умови в місцях майбутніх рибальських сесій, інакше як консультант зможе підібрати оптимальний варіант? Ні, без фідера ви не підете, природно, але ось чи буде комфортно користуватися таким на рибалці саме вам - велике питання. І справа не в тому, що це буде погане вудилище, або неякісне, або продавець попадеться некомпетентний. Просто продавець - теж людина, він думки читати, швидше за все, не вміє. Підбере щось середньо статистичне, але велика ймовірність того, що просто може не вгадати, а універсального нічого в природі не буває. Тому - визначаємося з умовами риболовлі, ніж точніше - тим зручніше буде ловити в результаті.

А так-то ловити можна на будь-який бланк, питання в комфорті і ступеня розуміння снасті, поведінки риби при контактах, ступеня керованості процесом. Складно? Нічого, розуміння прийде в процесі, не переживайте, просто радимо прислухатися до рекомендацій більш досвідчених товаришів. І будьте готові при підборі фідера, або будь-якого іншого вудилища, відповідати на деякі питання консультанта, повірте, це робиться виключно для того, щоб підібрати найбільш підходящий варіант саме для вас, а не для того, щоб поумнічать від нудьги.

Фідерне вудилище складається з бланка і квівертіпа, або сигнального кінчика. Бланк і є та частина, яка відповідає за більшість параметрів вудилища, а квівертіп потрібен для сигналізації того, що снастью зацікавилися підводні мешканці.

На бланку і квівертіпе встановлені пропускні кільця, за якими бігає основна волосінь або плетений шнур при закидах і виважуваннях. Раніше вони мали вставки з різного матеріалу, призначеного для плетінки або моно, тому потрібно було окремо звертати увагу на цей момент при покупці. Зараз, здається, такої різниці немає. За великим рахунком, якщо купуєте вудилище певного класу, то в ньому вже будуть враховані подібні нюанси. Простіше кажучи, дешеві кільця не будуть ставиться на дорогий бланк, і навпаки. Вибираючи фідер, ми вибирає все в комплексі, якщо потрібно зробити щось індивідуальне - тоді прямий шлях в родбілдінг (якщо не знаєте, що це, то і замислюватися про це поки рано).

Квівертіпи можуть бути виготовлені як з карбону, так і зі скловолокна або композиту. Так як сама вершинка не великий, щодо бланка, довжини, то і на загальну вагу вона впливає не значно. А ось чутливість в певних умовах від неї залежить повністю. Квівертіп має свій власний тест, що як би говорить, що це ніби й не зовсім частина бланка, а, швидше за все, просто такий своєрідний сторожок-сигналізатор. Тест ківертіпа показує, яку вагу вантажу може загорнути його в покинутому стані до кута в 90 градусів, умовно, звичайно. Який з видів квівертіпов краще? Відповідь на це питання дати, мабуть, неможливо, потрібно пробувати. Для підбору вершинки важливо знати діаметр посадкового місця конкретно вашого вудилища, їх не багато.

Незважаючи на гадану крихкість квівертіп дуже міцний, але зламати його теж можна. Найчастіше це відбувається, коли на шнурі збирається сміття і він застряг. Рибальців швидко вимотує снасть, не встигає зреагувати, кінчик буквально складається навпіл, з зрозумілим результатом. Зрідка ламається він і при закиданні, але особисто я такого не бачив.

При виборі фідера слід звертати увагу на тестовий діапазон, що обмежує вагу використовуваних приманок. Зазвичай найкраще працює його середина. Деякі виробники навмисне занижують його, тому навантажувати таке вудилище можна з невеликим перевантаженням, зазвичай це стосується недорогих вудилищ, але свідомо перевищувати тестовий діапазон, все-таки, не рекомендується.

Є пряма залежність між довжиною вудилища і дальністю закидання. Чим довше бланк, тим далі можна закинути снасть. Якщо передбачається спортивна рибалки в високому темпі, краще вибирати фідера легше, щоб не втомлюватися завчасно.

Якщо ловити належить на невеликих водоймах в спокійній воді, без необхідності здійснювати далекі закиди важкими вагами - оптимальним буде використання пікерного вудилища. Вони і коротше, і легше. Також вони підійдуть для лову з човна. Довжина пікерів зазвичай до 2 метрів, а тест - до 50 грам. До речі, це хороший варіант для залучення до риболовлі дітей і дружин.

Уділіща для карпфішінга спочатку пристосовані під трофейну риболовлю на велику сильну рибу. Потужний бланк, довга схоплена ручка для силового виважування. Квівертіп відсутній, так як просто не потрібен, поклевку коропа пропустити неможливо. Тому, якщо має бути цілеспрямовано ловити коропа, причому не обов'язково трофейного, варто придбати спеціалізований карповик, все інше - напівзаходи і компроміс, чреваті втраченим трофеєм, а то і зламаним вудилищем.

Ця стаття наочно демонструє важливість правильного підходу до вибору вудилища на мирну рибу. Вона розповідає, на що слід звернути особливу увагу, вирушаючи в рибальський магазин з метою його придбання. Здійснити правильний вибір і купити фідер, пікер, коропове або поплавочное вудилище можна в нашому магазині якісних рибальських товарів.


Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->