Рибальські вудилища, вибираємо правильно

Рибальські вудилища, вибираємо правильно

24.05.2024
0

Різноманітність всіляких рибальських вудилищ у наш час здатна вразити уяву недосвідченої людини, та, часом, навіть досить досвідчений рибалка може виявитися безпорадним перед вибором, бо він дуже широкий. Саме тому слід хоча б мінімально розбиратися в тонкощах їхніх характеристик і призначенні, а також максимально точно уявляти, чого хочемо домогтися від них ми.

  • Муки вибору
  • Чому важливо вибирати саме спеціалізовані вудилища
  • Практичні поради

Як показує практика, нерідко рибалка, звертаючись у магазині до консультанта, не може відповісти навіть на запитання, а кого, яку рибу, він, власне, збирається ловити. Новачки майже поголовно бажають придбати щось універсальне, щоб і щуку на блешню ловити, а коли набридне, то карася на флет-метод з його допомогою вивуджувати, і щоб на річці з фідерною снастю, бажано, можна було час від часу посидіти. Мовляв, а вже потім, коли розберуся, що до чого, якщо зацікавить, то вже підберу собі щось спеціалізоване. Правда сумна - не підберете і, відповідно, не купите, бо такий підхід не тільки не розкриє вам тонкощі різних рибальських стратегій і тактик, а й, навпаки, відіб'є бажання займатися риболовлею.

Задоволення від лову риби полягає, серед іншого, в розумінні процесу. Адже інакше, ніж зрозумівши логіку потенційного трофея, його не знайти і не зловити. Вкрай важливо також розуміти, в яких умовах відбувається риболовля, яка в точці лову глибина, структура дна, чи є там підводна рослинність, аномалії. На перший погляд, такий підхід має дивний вигляд, та й карти ж є різні, бери і користуйся. Але вони не дадуть потрібної інформації, оскільки описують ситуацію загалом, деталізувати ж місцевість саме в точці лову повинен сам рибалка. До слова, це теж досить цікаве заняття. Наприклад, під час лову джигом дослідження проводять «простукуванням» дна за допомогою вантажної голівки, що використовується на приманці, а у фідері перед початком лову правильно буде промаркеритися за допомогою вантажу-маркера зі спеціальними шипами. Короп'ятники для розуміння структури проміряють дно спеціальною снастю з великим поплавком і навіть накидають креслення рельєфу, виявивши риб'ячі стежки і відповідні місця годівлі коропа, у коропфішингу це дуже важливо, тому що така рибалка передбачає ґрунтовне закормлення точки, і тривале очікування клювання великого трофея. Промахнешся з вибором місця - і будеш кілька днів стирчати на березі в порожню. Вміють «читати рельєф» і поціновувачі поплавцевої риболовлі, та, загалом, і будь-який інший досвідчений успішний рибалка, і робить він це, зокрема, і за допомогою правильно підібраного вудилища.

Як показує практика, рибальське вудилище, крім свого очевидного призначення, закидання снасті і вилучення трофея, має виконувати ще цілу низку завдань:

  • Оскільки завдання під час лову конкретної риби відрізняються, і часом значно, то вибирати необхідно вудилище саме спеціалізоване, жодних універсальних вудок у природі не існує, це вигадка некомпетентних продавців і недосвідчених рибалок-новачків.
  • Вудилище має бути максимально збалансованим, тобто не навантажувати руки людини в процесі, інакше за годину або дві рибалка просто плюне на все і «змотає вудки», аж до повної відмови від захопливого хобі.
  • Висока чутливість бланка не примха, а необхідність, вона і допоможе дослідити точку лову, і контакт із рибою передасть, якщо вона пасивна і толком клювати не бажає, але в місці все-таки присутня. Це дасть сигнал, що щось потрібно міняти в тактиці, а ось якщо «глухо, як у ванній», то міняти треба місце, тобто міняти стратегію.
  • Зверніть увагу, що є і зовсім вже спеціалізовані вудилища, наприклад, сподові, тобто для масованого закорму коропа, або серфові, для морської риболовлі з берега в смузі прибою. Спроби пристосувати їх під якісь інші завдання рідко закінчуються успіхом, і тому є вибором дуже досвідчених рибалок, які чітко розуміють, для чого їх купують. Висновок: не забуваємо про почуття міри, не затарюємося вудками «на кожен чих».

Дорогі рибальські вудилища мають таку ціну не просто так, вони максимально точно виконують якусь функцію, важливу, можливо, для конкретного рибалки і не потрібну, і навіть шкідливу, для іншого. Наприклад, дуже чутливі вудилища спінінгів нерідко ще й досить крихкі. Купить рибалка таке за солідну ціну, а потім поламає на першій же рибалці з незвички, вилає виробника, хоча винен сам, не розібрався.
Виходячи з написаного вище, варто ставитися до вибору рибальського вудилища досить відповідально, оскільки ніхто, крім самого рибалки, нехай навіть початківця, не зможе зробити оптимальний вибір, вибрати й купити вудилище для риболовлі з доставкою по Україні в інтернет магазині FishBum, Київ.


Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->