Рибальські котушки

Рибальські котушки

10.06.2022
1

Зараз, мабуть, важко уявити собі вид рибного лову, в якому не використовувалася б котушка для намотування основний волосіні або шнура. Це важливе пристосування дозволяє не тільки зберігати необхідний запас основний волосіні, а й допомагає оперативно маніпулювати снастю, як при закиданні, так і на виважуванні або вимотці. Для того, щоб вона виконувала свої завдання максимально ефективно, важливо правильно вибрати потрібну модель, і взагалі чітко уявляти собі, якими вони взагалі бувають. Про це і буде наша чергова стаття.

Давно пішли часи, коли існувала одна єдина, досить примітивна, котушка на всі випадки рибальської життя. Була вона гранично нехитра, чимось нагадувала сучасну інерційну. Але час минув і рибальський досвід дозволив удосконалити це важливий елемент рибальської снасті, тепер можна вибрати модель на всі випадки життя.

  • Інерційні котушки
    • Зимові
    • Проводкові
    • Нахлистовие
    • Спінінгові
  • Безінерційні котушки
    • Для поплавочной риболовлі
    • Спінінгові
    • Фідерні
    • Морські
  • Мультиплікаторні котушки

Найпростішими рибальськими котушками вважаються класичні інерційні котушки, хоча і вони зараз є досить високотехнологічними виробами. 
Інерційні котушки для зими, легкі і міцні, найчастіше з морозостійкого ударостійкого пластику. У число їх завдань не входить виконання далеких закидів, вони дозволяють швидко опустити снасть в лунку і вимотати її звідти, причому в разі затримання рибалка зазвичай вибирає волосінь руками, по-старому, і в цьому є навіть своєрідний шик. Такі котушки дуже дешеві, доступні будь-кому, функціональні, тому вкрай широко поширені, при чому нерідко використовуються і в літніх снастях, для болонських поплавочних оснасток, і навіть при лові хижої риби в схил з човна на штучні приманки, бокоплави або балансири.
Дротяні котушки для поплавочной риболовлі допомагають використовувати снасть в ширшому діапазоні, ніж при класичному маху. Поплавок при цьому зазвичай береться не ковзний, тому можлива довжина лову не перевищує довжину вудилища. Такий оснащенням зручно ловити на протязі в проводку, відпускаючи гачок з насадкою, наприклад, за течією. При поклевке або перезабросе досить вкоротити основну волосінь за допомогою котушки і надалі діяти вже як простий поплавчанкой. Важливою перевагою є наявність можливості «гратися» з великим трофеєм, відпускаючи його при необхідності, таким чином втомлюючи і не допускаючи обриву повідця або сходу.
Нахлистові котушки допомагають спритно управлятися з нахлистовим шнуром. Сам процес трохи специфічний, але котушка дозволяє зробити його зручніше, це будь-який нахлистовик підтвердить.
Спінінгова інерційка винахід давнє, на ній зросла не одне покоління спінінгістов, та й в наш час вона не втратила своєї актуальності, з її допомогою продовжують рибалити, хоча і не так часто, як раніше. Найбільш популярні моделі, типу Невській або Нельми. Вони прості, надійні і безвідмовні. Якщо поставити барабан на пару підшипників, то призначені для користувача характеристики таких котушок значно зростуть, як в плані тривалості терміну служби, так і в плані дальності і точності закидів. Відомі випадки, коли вони служили вірою і правдою своїм власникам більше 50 років, можуть цим похвалитися сучасні безінерційні котушки? Велике питання. Існує думка, що «Невку» можна знищити тільки, переїхавши катком. Ні вода, ні пісок, ні криві ручки початківця рибалки, швидше за все, не зможуть нанести котушці такого типу скільки ні будь серйозного збитку. У разі чого полагодити її - пару дрібниць, будь слюсар з мінімальним набором інструментів подужає. А ось рибу інерціонкі ловлять регулярно, правда управлятися нею вміти потрібно, в чому і програє безінерційним котушок.
Безінерційні котушки - це вже зразок торжества сучасних технологій. Користуватися нею вчишся дуже швидко, буквально, з другого-третього закидання починає приходити розуміння, що і як. А вже через місяць починаєш відчувати себе справжнім «профі», що недалеко від істини.
Така котушка - потужний помічник і соратник рибалки, досить правильно вибрати модель, налаштувати фрикціон, намотати відповідний шнур або волосінь - і піймання трофея стане всього лише питанням часу. Важливо правильно підібрати модель, щоб вона відповідала стилю і цілі риболовлі.
Безінерційні котушки для риболовлі з поплавком набули широкого поширення. Як правило, це легкі швидкісні моделі з дрібною шпулей під тонкі волосіні. До переліку їх завдань не входить робота з важкими вагами, зате до якості укладання вимоги високі, адже волосіні для поплавця використовуються переважно тонких діаметрів.
Спінінгові безінерціонкі - одні з найбільш численних за затребуваністю, половити хижу рибку у нас дуже люблять, будь то окунек, судак або щука. Найбільш універсальними варіантами є моделі котушок з передавальним числом близько 5.2: 1. Якщо належить ловити важкими вагами, то варто брати тягові котушки, тобто такі, у яких це число нижче. Якщо будете ловити на легкі приманки - підійдуть швидкісні версії, у яких це число вище, але дуже швидкісних варіантів, все ж, варто уникати, інакше можна швидко вбити котушку надмірними навантаженнями. Як варіант, можна освоїти техніку, при якій маніпуляції виробляються вудилищем, оберігаючи таким чином котушку від перевантажень і продовжуючи термін її служби.
Для того, щоб закид відбувався на максимальну дальність намотування шнура або волосіні повинна знаходиться в парі мм від верху кромки шпулі. Якщо буде менше - снасть полетить не так далеко, якщо більше - скидання петель при закидах просто не дадуть ловити, а то і зовсім заплутають волосінь. Так як її фактичний діаметр далеко не завжди відповідає реальному значенню, з об'єктивних причин, то спінінгісту потрібно самостійно вирішити це, застосувавши додаткову підмотування, або «Бекінг».
В процесі еволюції безінерційні котушки обзавелися великою кількістю різноманітних рукояток, серед яких найбільш зручними і надійними справедливо вважаються ті, які вгвинчуються безпосередньо в головну пару, а не фіксуються зовнішнім боковим гвинтом. Форма кноба, ручки, за які ми тримаємося і мотаємо, також дуже важлива. Вона повинна бути схоплювальною і не вискакувати при вимотці або виважуванні, особливо силовому, з трофейної великою рибою.
Фрикційний гальмо дозволяє гасити найбільш сильні ривки риби, тому їм повинно бути зручно маніпулювати, буквально, на ходу. Більш зручними вважаються переднерасположенние, тому таких моделей випускається більше. Для того, щоб пружина фрікціона прослужила довше, в неробочий час, при зберіганні, вона повинна бути розслаблена. Правильна настройка фрикційного гальма повинна гарантувати спрацьовування відпустки в момент, який межує з обривом снасті, визначається рибалкою суб'єктивно, розуміння цього моменту приходить з досвідом.
Кількість підшипників в безінерційної котушки вважається ознакою її якості. Це правильно, але є нюанси. Підшипники повинні не тільки бути, але і розташовуватися в правильних місцях, точно розрахованих розробником. Три штуки, які стоять на своїх місцях, гідної якості, можуть працювати краще десятка, розпиханих аби як, та ще якщо котушка була зібрана неякісно, з сумнівних компонентів. Звідси висновок: уважно вивчаємо, хто конкретну котушку виготовив. Як правило, іменитий виробник все робить правильно, і якщо там три «кулі», то їх там і має бути саме стільки. В крайньому випадку, якщо так вже захотілося спінінгісту, можна додати цих елементів самостійно, інформацію про це можна знайти у вільному доступі.
Безінерціонние котушки для фідерної риболовлі - це більш силові, в порівнянні зі спінінговими, агрегати. Фідерний стандарт передбачає, в середньому, розмір шпулі 5000 - 6000, з тяговим передавальним числом, не вище 5.2: 1, а краще нижче. Адже працювати у фідері належить з важкими вагами, грамів до 100, а нерідко і більше. Менш потужні моделі просто вийдуть з ладу під такими навантаженнями. Ємність шпулі повинна вміщати в себе метрів 150, і більш, товстого шнура, діаметром від 0.17 мм і товщі. 
Карпові безінерціонкі розраховані, переважно, на трофейну риболовлю і упіймання найбільш великих сильних риб, їх механізм розраховується виходячи з цих умов. У такій рибалці є важлива особливість - потужна різка і раптова поклевка трофея. Тому фрикціон в таких котушках має особливість, у нього два положення, для режиму очікування поклевкі і робоче, що використовується при виважуванні. Перемикання між цими режимами дуже просте і практично миттєве. Налаштування гальмування виробляються окремо для кожного режиму. При поклевці риби, коли ривок особливо сильний, гальмо ослаблений, а ось в момент початку боротьби з трофеєм включається інший режим, оптимально підходить для виважування. 
Як варіант, є моделі безінерційних котушок з так званим «швидким» фрикціоном. Він дозволяє дуже швидко змінювати діапазон гальмівного зусилля, буквально за половину обороту.
Морські безінерційні котушки можуть бути різними за потужністю, розмірами, діаметром шпулі. Головна відмінність їх - наявність особливого захисту від впливу солоної води і піску.
Мультиплікаторні котушки - це особливий підвид, вони мають в корені інший механізм, ніж безінерційні. «Мульти» більш потужні і, як наслідок, більш живучі. Риболовля з підвищеними навантаженнями, наприклад, джеркінг, тролінг, морська трофейна ловля з човна, квок - це їх стихія. При цьому сама котушка такого типу зовсім не обов'язково великих розмірів і ваг. Є маса варіантів, під різні умови і на будь-який гаманець. При бажанні ними можна ловити навіть з використанням легких спінінгових приманок. У нашій країні ці котушки не дуже поширені, а даремно. Варто додати, що використовуються мультиплікаторні котушки з особливими спінінговими вудилищами, пам'ятайте про це при виборі снастей.

У даній статті були розглянуті загальні різновиди котушок для риболовлі. У кожного виду котушок є маса особливостей і відмінностей, нюансів. Але ознайомившись навіть з такою загальною інформацією ймовірність правильного вибору, сподіваємося, значно зросте.


Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->