Риболовля на пікер, що це і для чого потрібна

Риболовля на пікер, що це і для чого потрібна

14.06.2024
0

Пікерне вудилище, час від часу з цим терміном, напевно, стикався будь-який рибалка, при цьому у багатьох, найімовірніше, виникало запитання, що це і для чого використовується. Тим часом, це дуже цікавий сегмент лову мирної риби, він має свої особливості та переваги, а в деяких випадках саме йому варто віддати перевагу, адже пікер здатний забезпечити результат і комфорт у тих умовах, коли інший вид риболовлі буде, щонайменше, незручним, а то й зовсім неможливим.

  • Коли пікер має переваги, і які
  • Снасті для пікера
  • Корисні поради

Будь-який рибалка, який практикує ловлю мирної риби з підгодовуванням, бував на невеликих водоймах із сильно зарослими берегами, які, проте, становлять певний інтерес у плані лову ляща або іншої білої. Зазвичай такі водойми або зовсім не мають течії, або вона не суттєва. Під час спроби обловити таку швидко стане зрозуміло, що зробити це не так-то й просто, а часом і неможливо, тому що класичний фідер не дасть змоги навіть закинути снасть у таких умовах, не те, що здійснити підсікання або виважування трофея, а риба там дуже навіть є. Вирубувати рослинність для забезпечення навіть мінімального комфорту не варіант, та й псування природи не наш метод, тим паче, що є більш раціональний вихід, а саме - використання пікерної снасті, яка є, по суті, молодшою версією фідера. Пікер не поступається фідеру ні в чому, просто він призначений для лову мирної риби з підгодовуванням в інших умовах. А в деяких випадках він навіть вимагає більшої майстерності, ніж риболовля на фідер, оскільки пікерні снасті витонченіші, і для виведення крупняка знадобиться особливе вміння і віртуозне володіння снастю і своєю нервовою системою.
Відмінність пікера від фідера полягає, насамперед, у параметрах вудилища. Класичний фідер найчастіше використовують на досить великих водоймах, нерідко з течією, часом сильною. Ваги годівниць при цьому досягають значних значень, а дистанції лову рідко менше 40 метрів, а іноді й доходять до 70 метрів і більше. Для цих цілей береться відповідне вудилище, тестом, приблизно, від 80 до 200 грамів і довжиною від 3.6 до 4.2 метрів. Саме ці характеристики є ключовими для фідерної ловлі. Для лову на невеликих водоймах, до того ж рясно зарослих по берегах, такі "катапульти" явно занадто потужні. Зате вудилище завдовжки 3 - 3.3 метри і з тестом до 40 грам, умовно, буде якраз, це і буде вудилище для пікерної риболовлі. Само собою зрозуміло, що і котушка під таке знадобиться не така масивна, як фідерна, але ось класична спінінгова теж не бажана, варто вибрати 3000 - 4000, але зі зниженим передавальним числом, скажімо, 4.7:1 - 4. 9:1, оскільки тягати доведеться все-таки не найлегші ваги, втім, якщо рибалка володіє технікою "викачування" снасті і не буде зловживати ловом на відносно важкі снасті, то цим правилом можна знехтувати, але брати котушки тільки високого класу від перевіреного виробника, інакше будь-яка інша безинерційка може відмовити в найвідповідальніший момент. Шнур або волосінь, найчастіше, все-таки, перший варіант, береться не такого товстого діаметру, як для фідера, адже в надмірній міцності немає потреби, та й невелика безинерціонная котушка зобов'язує. Сучасні технології дають змогу забезпечувати необхідну міцність, тому боятися цього не варто, за певної вправності ймовірність обриву наближатиметься до нуля, зате позитивних моментів буде значно більше. Наприклад, виліт на закиданні збільшиться, снасть не буде занадто сильно зносити на протязі течії, а отже можна користуватися легшими вагами годівниць, та й відчуття від використання легких снастей набагато яскравіші, ніж під час лову на грубі оснастки. Само собою, зрозуміло, що і ваги використовуваних годівниць мають обмеження за вагою та об'ємом навантажуваного в них корму. Найчастіше, вони так і називаються - пікерні. Всі інші елементи оснащення можна використовувати, як і в фідері, хіба що в найполегшеному діапазоні.
Насамкінець, варто зазначити ще раз, ловля на пікер зовсім не означає концентрацію на дрібноті, об'єкт лову в цьому разі анітрохи не відрізняється від цілей фідерної риболовлі. Навпаки, пікер дуже спортивний і висуває до рибалки підвищені вимоги до володіння снастю. На що варто звернути особливу увагу:

  • Якщо доведеться ловити на невеликих водоймах, в обмежених умовах, на невеликих дистанціях, то - пікер, однозначно.
  • Пікер - це зовсім не полювання на дрібноту, а дуже навіть поважна риболовля, яка часто вимагає спортивних навичок і майстерного володіння снастю.
  • Для пікерного лову ліпше брати найприйнятніші витончені й легкі снасті, у цьому разі цей вид риболовлі розкриється максимально і принесе масу задоволення.
  • Темпова риболовля - рідна стихія пікера, швидкісні часті закидання набагато менш виснажливі, ніж у класичному фідері.
  • Боротьба з великим трофеєм, в якій рано чи пізно доведеться взяти участь і перемогти будь-якому рибалці на пікер, дасть змогу впевнено заявити, що він - справжній майстер риболовлі, і не покривити душею.

Ми однозначно рекомендуємо спробувати половити мирну рибу на легкі оснастки. Вибрати й купити якісні робочі снасті для риболовлі на пікер з доставкою по Україні в інтернет магазині FishBum, Київ. Якщо в процесі вибору виникнуть питання, ми постараємося допомогти знайти на них кваліфіковані відповіді.


Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->