Риболовля на джиг

Риболовля на джиг

05.07.2024
0

Сучасній людині останнім часом досить складно виділити час на риболовлю, але кидати улюблене заняття зовсім не вихід з положення. Щоб провести годинку іншу на березі, можна вибрати такий різновид рибного лову, до якого можна бути завжди готовим, водночас достатньо мати під рукою спінінг з котушкою і набір робочих приманок без терміну придатності та будь-яких спеціальних вимог до зберігання, і така риболовля є. Напевно, ви вже здогадалися, що мова піде про джигову риболовлю, а точніше, про ловлю хижої риби спінінгом на штучні приманки з м'якого силікону. Справедливості заради можна уточнити, що ловити ступінчастою проводкою можна не тільки на силіконові приманки, але про це поговоримо якось іншим разом, сьогодні - тільки про силікон.

  • Вибір снастей для спінінгової риболовлі на джиг
  • Шнур або волосінь
  • Силіконові приманки та їх застосування

Риболовля, мабуть, починається з підбору снастей, і джиг не виняток. Спінінг для джига має бути максимально чутливим і легким, тільки в цьому разі він гарантуватиме комфортну риболовлю з прогнозованим і зрозумілим результатом. Адже ловля хижої риби на штучні приманки з м'якого матеріалу передбачає максимальне розуміння процесу, а саме структури і твердості дна, визначення підводних аномалій, глибини, контакту з рибою. Цього можна досягти тільки за допомогою дзвінкого чутливого карбонового бланка, і ніяк інакше. Часи всіляких склопластиків минули, що б не розповідали вам недобросовісні продавці. І так, навіть для новачків потрібно вибирати якісний карбон, вони що - не люди. В іншому разі бажання рибалити пропаде начисто, оскільки зрозуміти і, тим більше, навчитися не вийде. Котушка для риболовлі, здебільшого безінерційна, підбирається під спінінг, адже правильний комплект має володіти ідеальним балансом, це можна зробити за наявності деякого досвіду, якщо такого немає, не соромтеся звернутися до досвідченішого товариша. Крім іншого, важливо, щоб безінерційка мала плавний легкий хід і ідеально укладала шнур, особливо це стосується тонких діаметрів, інакше можливі скидання петель під час закидання, що може заплутати весь шнур і поставити хрест на риболовлі. Важливе значення має також передавальне число котушки, або швидкість вимотування, якщо не знаєте, на чому зупинитися, то вибирайте 5.2:1, це золота середина, не помилитеся.

Серед новачків часто виникає питання, що краще для джигової риболовлі, волосінь чи шнур? Тим більше, що сучасна промисловість навчилася робити міцні тонкі волосіні з мінімальною розтяжністю, відповідь стала не настільки однозначною, як раніше. Але все ж перевагу слід віддати саме плетеному шнуру, як більш нерозтяжному, міцному чутливому. А ось якщо доведеться ловити в мороз, можна використовувати спеціальну волосінь, оскільки вона не вбирає воду і менше обмерзає, але і в цьому разі вибір буде на любителя, оскільки чутливість снасті в будь-якому разі буде нижчою.

Тепер про найцікавіше, про підбір приманок для джигової риболовлі. А ось тут, якраз, єдиних правил не існує і править бал імпровізація і власний досвід. Ви навряд чи знайдете двох рибалок, які матимуть однакову думку щодо ефективності однієї і тієї ж силіконки. У когось вона зловила "ось таку щуку", а інший на неї за рік і клювання не бачив. Найпарадоксальніше, що мають рацію обидва. Головне, вгадати з приманкою в потрібний час у потрібному місці, і тоді вона розкриється повною мірою, принісши трофей. Силіконова приманка має три основні чинники уловистості: форма, розмір і колір. Хто, що б не говорив, але саме вони визначають, чи буде працювати приманка і наскільки ефективно. Найкумедніше, що навмання заздалегідь практично неможливо вгадати, що працюватиме краще, а ось спостерігаючи і систематизуючи знання та практичний досвід, можна досить упевнено підбирати собі уловистий арсенал на всі випадки життя. Не буде зайвим навіть вести записи про те, в яких умовах, де і який результат було отримано на той чи інший віброхвост або твістер. Особливо цікавими будуть експерименти з новими приманками, з урахуванням особистого досвіду, бо може виявитися, що їхня поведінка у воді буде цілком зрозумілою і відносно передбачуваною, що свідчитиме про вашу високу майстерність рибалки. Варто враховувати фактор "заїждженості" приманки, особливо в сильно запресованих водоймах. Бували випадки, коли свіжа силіконова приманка показувала чудовий результат, тоді як перевірені фаворити відмовлялися ловити категорично. Цей факт свідчить на користь купівлі новинок, але без фанатизму, ніколи не варто купувати більше, ніж можеш обловити, перше правило досвідченого спінінгіста.
Джигова риболовля, на даний момент, є, по істині, народною, оскільки дає змогу долучитися до неї будь-кому, від малого до великого, можна обзавестися джиговими снастями на будь-який смак і гаманець. Вибрати й купити якісні робочі снасті для джигової риболовлі на спінінг з доставкою по Україні в інтернет магазині FishBum, Київ. Якщо в процесі вибору виникнуть питання, ми постараємося допомогти знайти на них кваліфіковані відповіді.


Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->