Принади на хижу рибу

Принади на хижу рибу

01.07.2022
1

Щоб зловити рибку, необхідна особлива приманка, причому для кожного виду риби – своя, особлива. Будь-який досвідчений рибалка впевнено скаже, що нерозумно, наприклад, ловити щуку на горох. Та й приманка, яка гарантовано приверне, скажімо, щуку, може виявитися не ефективною в разі полювання за окунем. Тому, вирушаючи на берег водойми в пошуках рибальської удачі, варто ясно уявляти, кого і на що ми збираємося зловити за допомогою спінінгової снасті.

  • Натуральні приманки
    • Личинки
    • Черви
    • Живець
  • Штучні приманки
    • Блешні
    • Воблери
    • Силікон

У деяких випадках перевага в лові хижої риби на спінінг мають саме живі насадки. Вони природні, часто саме ними і харчується хижак в природному середовищі існування, тому якщо випадає можливість перекусити такими «на халяву», то така можливість упущена не буде.

Личинки, наприклад, бабки, привернуть будь-яку рибу, не тільки хижу, але і велику мирну. Це одна з кращих приманок на окуня. Її акуратно одягають на гачок і доставляють в точку лову, анімація допускається не дуже активна, а краще обійтися плавним поворухуванням, це ніжна насадка, її легко пошкодити.

Різні черв'яки також привернуть хижака, вони дуже поширені серед вітчизняних рибалок в якості наживки, їх просто роздобути, тому саме з них починає свою практику більшість новачків, вони зазвичай ловлять на хробака окуня, безвідмовна приманка, якщо смугастий розбійник знаходиться поблизу, успіх практично гарантований. Але черв'яків поважає будь-яка риба, неминучий перевитрата, та й нерідко риб'яча дрібниця просто не дає окуню покуштувати частування, з'їдаючи її раніше.

Живець – ось хто допоможе зловити хижий трофей в будь-який час, якщо він є в місці лову в принципі. Досить з'ясувати, чим в даній місцевості харчується щука, окунь або судак, наловити цих рибок в достатній кількості, насадити її на гачок, закинути в заповітне місце – поклевка обов'язково станеться.
Кожна хижа риба має свої переваги, їх бажано знати, вирушаючи на риболовлю. 

Щука, практично завжди, віддасть перевагу живця побільше, у неї для цього є значних розмірів пащу і ненаситний шлунок. Та й який сенс великої рибині витрачати сили на погоню за дрібнотою. Солідний комплект найгостріших зубів в її пащі дозволяє схопити і заковтнути видобуток, до речі, і зрізати рибальських поводок теж, тому спеціальний матеріал при його виготовленні обов'язковий. Ця хижачка віддасть перевагу карасика, плотвичку або окунька. Якщо у водоймі, наприклад, живуть тільки щука і окунь, буває і таке, то покупної апетитний карасик може і не вистрілити, потрібно це враховувати, збираючись на риболовлю. Взагалі, кращий живець – це той, який був спійманий в тому водоймі, де належить рибалка, це універсальна рада.

Судаку за смаком доведеться рибка з вузьким тілом, у нього глотка вузька, широкий живець може і застрягти, судак напевно про це здогадується. Хоча особливо великих особин цим, швидше за все, не налякаєш, даного принципу, все ж, варто дотримуватися. Якщо в наявності тільки великий живець, наприклад, велика верховодка, варто відрізати від неї хвостик і ловити тільки на нього, це відмінна насадка на судака.

Окунь із задоволенням з'їсть зовсім невелику рибку, тюльку або хамсу. Її зручно добувати спеціальним підйомником, з параметрами не більш дозволених і зберігати в спеціальних ємностях з водою, це стосується, втім, будь-якого живця.

Всім хороша ловля хижої риби на натуральні приманки, ось тільки вважається не дуже спортивною, так як зловити на такі зможе будь-який новачок, простору для експерименту не дуже багато, знай підсовуй рибі її звичну їжу. Ловля спінінгом на приманки штучні – ось доля істинного рибалки - спортсмена. 
Серед інших переваг таких приманок – це те, що вони не вимагають яких - або особливих умов для зберігання, тому відправлятися на риболовлю можна буквально в будь-який момент, що зручно. До того ж їх асортимент воістину безмежний, якщо не клює на воблер – беремо силікон або блешню. А яка насолода підібрати ключик до примхливих придбав в повне безклів'я, це словами не передати.

Заліски всіляких видів і різновидів є одними з найстаріших і найулюбленіших спінінгових приманок на хижака. За час свого існування вони досягли висот досконалості і продовжують свою впевнене просування цим шляхом. Чи не дивно, що вони займають своє почесне місце в рибальських арсеналах сучасних спінінгістов. Найчастіше, перша приманка спінінгіста – саме блешна. Наприклад, ловля щуки на блешню – це улюблена стратегія новачка, ще б пак, адже щука буває про - го - го яка! Та й зловити її не так вже й складно навіть починаючому рибалці.

Блисни для лову на спінінг бувають двох видів, що коливаються і обертаються, останнім часом з'явилися ще тейл - спинери, яких можна умовно віднести до вертушок, але вони являють собою, все ж, самостійний підвид.

Блешні «колисання» імітують поранену ослаблену рибку, вони широко виляють при проводці, іноді збиваючись, таким чином відправляючи своєрідний сигнал, мовляв, їсти подано. І хижак неодмінно реагує на це блискавичною атакою. До достоїнств таких блесен відноситься значна далекобійність, адже їх форма вельми аеродинамічна і обтічнема.

Блешні «вертушки» залучають хижака обертанням металевого пелюстки, який не тільки заклично мерехтить в товщі води, але і створює специфічні коливання в пружній водному середовищі, які, впливаючи на бічну лінію риби, працюють на далеких дистанціях. Є огруженние і не огруженние варіанти «вертушок», для різних умов.

Тейл - спинери з'явилися відносно недавно, але вже стали вельми популярними, адже вони реально відмінно ловлять рибу, та ще й летять чудово. Ця блешна працює як на рівномірної, так і на джигового проводках, плюс ще можна самостійно винайти щось особливе, тільки своє. Тіло тейл - спиннера зазвичай є імітацією живої рибки, з великими виразними очками, як тут встояти?

Воблера є справжнім шедевром сучасних технологій. Вони не тільки імітують тіло невеликий або досить великої рибки, але і мають свою, особливу, гру. Деякі моделі ще й видають своєрідний шум, який є додатковим привертає фактором.

Розрізняють плаваючі, тонучі варіанти і суспендери. 

Плаваючі воблера – найпростіші, вони найбільш підходять для новачків. Для початку все, що потрібно знати про них, це на яку глибину вони занурюються. Ну, і розміри, звичайно, адже вони впливають на величину передбачуваних трофеїв. Якщо в момент проводки в конкретному місці відповідної особи не виявиться, то і улов буде нульовий. Проводка такої приманки проста, підмотування з паузами, при підмотуванні вона тоне до заданої виробником глибини, на паузі – спливає.

Потопаючі воблера вже вимагають деякої рибальської вправності і досвіду, з їх допомогою часто облавливают більш глибоководні ділянки. Час і заглиблення визначається досвідченим шляхом, ловити на потопаючі воблера складніше, але і цікавіше, на них зазвичай ловлять найбільші трофеї. До категорії потопаючих відносяться популярні серед спінінгістов Віби. При протяжці приманка рухається в одному глибинному горизонті, на паузі тоне.

Суспендери мають здатність як би зависати на місці, насправді приманка або дуже повільно тоне, або так само повільно спливає. Це нейтральна плавучість. Вона дозволяє здійснювати вкрай повільну проводку, і навіть гру практично на одному місці. Дуже корисне властивість, зокрема, для лову пасивної риби, в холодній воді. Дуже любить таку гру судак.

Воблер не сама далекобійна приманка, тому буде відмінно, якщо у нього буде система для збільшення дальності закидання. Також далекобійними є безлопатеві моделі.

Силіконові приманки для лову хижої риби на спінінг, мабуть, найчисленніші і поширені. Ловити на них не тільки захоплююче і спортивно, але і вловисто. До того ж величезна кількість різноманітних моделей дає велике поле для рибальського експерименту.

Поява їстівних добавок для виготовлення силіконових приманок зробила їх ще більш ефективними і привабливими для хижака, і, отже, для рибалки спинингиста. Звичайно, «їстівка» не перетворює штучну рибку в натуральну, але ось її смак стає істотно привабливіше.

Різновиди спінінгових приманок з силікону:

  • Віброхвости
  • Твістери
  • Слаги
  • Рачки
  • Черви
  • Личинки

Спінінгові приманки з силікону можуть використовуватися на жорстких або шарнірних монтажах, рознесених оснащеннях. Все залежить від того, яку рибку, де і коли належить ловити, і яке у цій риби настрій, думка самого рибалки на цей рахунок також має значення.

Приманок для лову хижої риби на спінінг в даний час величезна кількість, на будь-який смак і гаманець. Які з них вибрати для риболовлі – вирішувати вам.


Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->