Пішні для зимової риболовлі

Пішні для зимової риболовлі

03.12.2021
1

Пішні для зимової риболовлі, різновиди, принцип використання

Коли приходить зима, в душі багатьох рибалок надійно поселяється особливий святковий настрій, ще б пак – адже це означає, що скоро на більшості водойм встановиться крижаний покрив, і можна буде вирушити на підлідний лов риби.

Рибалка з льоду – заняття цікаве, але специфічне, для цього потрібно мати певний набір снастей, оснащення та інструменту, серед якого знаходиться пішня, спеціальний пристрій для виготовлення лунок у льоду, і не тільки для цього.

  • Пішня - що це і для чого використовується
  • Різновиди, плюси та мінуси різних конструкцій
  • Правила використання пішні

Деякі рибалки вважають, що пішня використовується виключно для пробиття лунки, і тільки коли лід не дуже товстий, що в корені невірно. Ні, звичайно, частково це так, але не зовсім. Ходити по льоду – справжнє мистецтво, яке потребує підвищеної обережності та певної майстерності. І першим помічником рибалки в цьому є саме пішня.

Коли йдеш по льоду, особливо по непротореній місцевості, з метою безпеки обов'язково потрібно пробувати міцність льоду перед собою та поблизу. Це практично зі стовідсотковою гарантією вбереже від провалювання в крижану воду, якщо є найменші сумніви щодо надійності крижаного покриву, слід негайно припинити просування вперед і відступити, причому строго тим шляхом, яким прийшли.

Саме тому пішня повинна бути в наявності у зимового рибалки завжди, незалежно від товщини льоду, навіть у тому випадку, коли буріння лунки здійснюватиметься вже бурим.

Різні моделі пішні різняться:

  • Вагою
  • Рукояткою
  • Ударною частиною

Вага - це дуже важлива характеристика, саме вона впливає на те, з якою швидкістю та комфортом пробиватиметься лід. З одного боку, легку пішню легко носити, але на цьому переваги легкого інструменту закінчуються. Працювати важким інструментом набагато зручніше, наприклад, для якісного удару досить просто підняти пішню і опустити, отвір буде пробитий сталевим джалом під власною вагою.

Рукоятка пішні найчастіше виготовляється з дерева, це і недорого, і практично, і довговічно. Особливе потовщення у верхній частині не дасть їй вислизнути з долоні при ударі, краще якщо додатково буде прикріплена спеціальна петля для фіксації на пензлі, до неї може кріпитися і спеціальний кінцевик, який затримає пішню в отворі, якщо вона вислизне з долоні.

Ударна частина робиться зазвичай із міцної сталі, іноді зі звичайної, іноді з нержавіючої. В даному випадку потрібно дивитися на здатність інструменту тримати кромку, що рубає, і кількість грошей, які людина готова витратити на її придбання. Найдешевші варіанти краще не купувати, адже працювати їм, швидше за все, роками. Дуже часто при виборі пішні за типом кромки, що рубає, виникають суперечки, яка краще працює, яка довговічніша. Дати однозначну відповідь на це питання просто нереально, у кожного рибалки своя точка зору на це, тому досі робляться пішні з різними наконечниками, яка форма буде ідеальна – справа кожного. Єдина порада, яку можна дати в цьому випадку, – купувати інструмент у перевіреного продавця, якому є довіра.

Правила використання пішні прості, для початку її слід мати всім без винятку зимовим рибалкам, які регулярно ходять на лід. Це питання безпечного переміщення по крижаній поверхні. Пішня виступає своєрідним тестером, який вчасно виявить ненадійну ділянку і дозволить її обійти і не потрапити в полин.

При виборі пішні в більшості випадків варто зупинитися на більш тяжкій версії, якщо дозволяє здоров'я. Саме така битиме лунки з мінімальними зусиллями, однією своєю вагою. Форма жала може бути різною, справа досвіду та переваг, головне тут якість металу.

Спеціальна захисна насадка на жало не лише захистить його від притуплення, а й не допустити травмування самого рибалки та його оточення.

Справжня функціональна річ має бути красивою, саме така буде довго та якісно працювати, це показує практика. Та й власнику такої виходити на замерзлу водойму буде приємно, факт.

У цій статті представлені основні правила та принципи вибору та роботи з одним з найважливіших рибальських інструментів для зими. Наслідуючи їх, можна зробити усвідомлений вибір, що важливо. Залишається побажати ні хвоста, ні луски, і до зустрічі на водоймі.

Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->