Окунь на спінінг

Окунь на спінінг

07.06.2024
0

Початок літа - це час, коли закінчується нерест у багатьох риб, а значить вони починають активно харчуватися, надолужуючи згаяне в голодні зимові місяці. У цей час на береги водойм вибираються і рибалки, які скучили за заняттям улюбленим захопленням, оскільки у весняний період клювання риби нестабільне і мало передбачуване, тому терпіння знайти і спіймати рибу навесні вистачає не в кожного, та погода ще може бути не найсприятливішою. Інша справа літо, тут уже і клювання стабільне, і мерзнути майже не доводиться, рай для рибалки.

  • Окунь, популярна хижа риба водойм України
  • Спінінг і котушка для лову окуня
  • Окуневі приманки, робочі проводки
  • Як виявити і де зловити окуня

Можливо, окунь і не належить до найзавидніших рибальських трофеїв, і особливо великими розмірами похвалитися він також не може, зате ловиться майже завжди і практично скрізь, де є чим поживитися, а харчується цей смугастий красень багато чим, від невеликої рибки до личинок і черв'ячків, і тому його безмежно люблять спінінгісти, особливо початківці, та й досвідчені рибалки не раз йшли від нуля, азартно полюючи на окуня. А якщо врахувати, що окуні можуть досягати в розмірі кілограма, а то й більше, то риболовля на цього хижака заграє новими фарбами.

Спінінг на окуня краще вибрати не дуже важкий, інакше процес не приноситиме того задоволення, яке так цінують спінінгісти. При цьому вудилище має бути з «дзвінким» бланком і не надто жорстким, оскільки риба під час виведення проявляє високу активність і може зійти. Клювання окуня часто відбувається дуже обережно, корисно буває його не відразу підсікати, а дати можливість трофею «зажувати» приманку, якщо йдеться про лов на силіконові приманки з невеликим навантаженням. Дуже добре показали себе класичні лайтові спінінги з вклеєними монолітними вершинками, вони дають змогу спостерігати контакт із рибою візуально і згладжують занадто різкі рухи риби і рибалки, від підсікання до фінального вилучення з води. Котушка для лову окушка використовується легка, під стать спінінгу. Особливу увагу слід приділити якості укладання шнура, вона має бути ідеальною, тому що ловити окуня заведено на тонкі й найтонші діаметри, якщо щось піде не так, то все просто напросто заплутається і на риболовлю доведеться махнути рукою. Як і на шнур, до речі, вельми недешевий. Оскільки вудилище на окуня береться, за можливістю, якомога легше, то і вага котушки має бути відповідною, від цього залежить чутливість снасті, що вкрай важливо в окуневій ловлі. Передавальне число безінерційки переважно середнє і вище, силовий момент має другорядне значення. 

Приманки на окуня використовують не надто великого розміру і ваги, скоріше навіть дрібні. Дуже добре показали себе силіконові рибки, твістери та імітації комах. Впевнено ловлять цю рибу класичні джигові монтажі на легких вагах, якщо треба закинути подалі, використовують джиг-ріг, на рівномірці проявить себе монтаж на жорсткій джиг-голівці, але лідер серед окунятників - це відвідний повідець, який працює практично завжди й скрізь, де є ця риба. Невеликий воблерок прийде на допомогу, коли потрібно відсікти настирливу дрібноту, дуже гарний у роботі поппер, який здатний у деяких випадках спровокувати появу справжнього окуневого казана, а ще його залюбки атакують щуки, і навіть жерех, і ця подія зазвичай приносить чимало хвилюючих хвилин спінінгістові, який від самого початку не дуже розраховував на такий перформенс. Відмінно ловлять окуня невеликі блешні, і колебалки, і, особливо добре, вертушки. Чудово показали себе в роботі крихітні обертові блешні «Маньячки», від відомого в рибальських колах майстра. Проводки для лову окуня можна робити найрізноманітніші, від простих рівномірних, до хитромудрих сходинок. Тут головне не зациклюватися і постійно їх змінювати, що корисно в будь-якому разі. Дуже вдалою часто є проводка волочінням по дну, з досить довгими паузами, саме в цьому разі рибалці доведеться напружити все своє терпіння, вичікуючи кілька секунд, коли хижак, зацікавившись приманкою, починає її дегустувати, і підсікти тільки в момент безпосередньо заковтування, хто опанував цей метод, той - молодець, і піде з водойми з трофеєм.

Багато рибалок цікавляться, а як знайти окуня на водоймі? Насправді це не надто складно, достатньо бути досить уважним і, хоча б приблизно, знати глибини в передбачуваних місцях лову, і ще не завадить поспілкуватися з місцевими, ну, це завжди зайвим не буде. Окунь віддає перевагу триматися на не дуже глибоких ділянках, поблизу від трав'янистих заростей, коряжника, у такому місці має бути присутня його кормова база, якщо її немає, то смугастий розбійник одразу стає сумний і таке місце покидає. На великих глибинах окунь тримається рідко, навіть узимку, тож цілеспрямовано шукати його там не варто. Хижака, що полює, не важко помітити навіть на відстані, за більш-менш численними сплесками й активністю чайок над водою, вони дуже чітко реагують на окуневі котли й дають знати про це спостережливим рибалкам.

У наш час можна підібрати рибальське оснащення на різний смак і гаманець. Вибрати й купити якісні робочі снасті для риболовлі, на окуня з доставкою по Україні в інтернет магазині FishBum, Київ.


Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->