Ловля риби в річках, озерах

Ловля риби в річках, озерах

15.07.2022
1

Річка, як водойму, відрізняється від озер і водосховищ, як наявністю течії, так і звичками своїх мешканців. Та й самі риби нерідко воліють якийсь один водний режим, при якому активно ростуть і розмножуються. Є види, яких майже не зустрінеш в річці, і навпаки. Риболовля у великому водоймі відрізняється від лову риби, наприклад, в невеликій річці. Бували випадки, коли рибалки відправлялися в далеку дорогу за удачею, а, між тим, у них під боком перебувала непримітна, на перший погляд, річечка, населена чудовим спортивним голавлем. Щоб так не відбувалося, потрібно знати деякі тонкощі, які будуть описані в нашій статті.

  • Водний режим
  • Уподобання різних видів риб
  • Снасті для річки, озера

Будь-водом має свій, особливий водний режим, річки і озера в цьому сенсі відрізняються, перш за все наявністю течії, в річках воно є, в озерах – немає. Це поділ іноді має виключення, так як озера бувають проточними, наприклад, ставки на перекритих струмках, а річки в наш час перегороджують дамбами, пропускаючи воду в силу економічної, або будь-якої іншої, доцільності. Взагалі, з цим зараз все далеко не однозначно, але будемо виходити з того, що в озерах вода стоїть, а річки все-таки з плином.

Риби бувають такі, які живуть переважно в річках, в основному в озерах, а є ті, які нормально себе почувають і там, і там.

Карась обожнює стоїть воду, в річку його можуть загнати тільки особливі обставини, так як на протязі йому дискомфортно. Толі справа тиха вода, навіть якщо вона геть заросла травою і тванню, а дно покрито товстим шаром мулу. Навпаки, так навіть краще, зарості для нього будинок рідний, а мул – невичерпне джерело їжі. Недолік кисню в воді для карася не проблема, він до цього відмінним чином пристосувався з давніх пір, так і живе. А що інші риби при таких умовах не виживають – так менше народу, більше кисню, йому ж краще, навіть нереститься можна кілька разів на рік, що іноді і відбувається.

Щука - нерозлучна подружка карася, разом вони представляють відмінно збалансовану пару. Звичайно, на перший погляд це непримиренні вороги, ще б – щука дуже поважає карасика, як їжі. Але спостережні люди помітили особливість, там, де карась домінує, а щуки, та й хижака взагалі, немає, цей телепень спочатку розмножується до непристойних розмірів, а потім перестає рости, виростає розміром з палець, і все, далі ні в яку. І який толк від цих « монеток »? Ловити, звичайно, їх весело, та ось тільки інтерес до цього пропадає у рибалки вже через годину-другу. А вся справа в тому, що щука не дарма має славу санітара водойм, як вовк на суші. Вона регулює чисельність поголів'я мирної риби в загальному і Карасей, зокрема. Поїдаючи слабких і взагалі дефективних рибок, вона покращує « демографічну ситуацію » в підводному світі, ось так.

Взагалі все в природі не просто так, запам'ятаємо це.

Короп теж відноситься до озерним жителям, він росте просто до непристойних розмірів і любимо за це особливою кастою рибалок, які називають себе карпятниками. Ці суворі неговіркі люди заради затримання трофея можуть буквально жити на березі днями, а то і тижнями, і живуть-таки, ось яка це риба. Карпи не тільки можуть рости великими, вони при сприятливих умовах роблять це швидко, та ще й плодяться зі знанням справи, а саме з розмахом. Ці сприятливі умови створюють для них люди, в спеціальних платних водоймах, куди за трофеєм їздить більшість карп'ятників, озброєних особливими снастями, з величезними за обсягом і різноманітності запасами смачненького для цієї красивої сильної риби.

Окунь, це, мабуть, головна риба для початківців рибалок, поряд карасем. Він хороший тим, що ловиться практично завжди і на все, зловити його можна як на махову поплавочну вудку з горішника, так і на дуже просунуту спінінгову снасть. Він же не відмовиться від мотиля і мормишки на зимовій рибалці з льоду. Ще одну таку рибу, напевно, і не знайти. Зустріти смугастого розбійника можна в будь-якому більш-менш великому водоймі, з плином або без нього.

Плотва особливо хороша в сушеному або в'яленому вигляді, вважає за краще тиху воду. Основний лов плотви відбувається навесні і восени, в періоди її масового руху на зимовальні ями і назад. Навесні вона ловиться з ікрою і являє собою делікатес, восени ж вона відрізняється ніжним жирним м'ясом, так як встигла до цього часу досить відгодуватися. Ловити її, в загальному, не складно, тому це популярний об'єкт для риболовлі, полюють на плітву все, кому не лінь, і ловлять, природно.

Судак може жити у водоймах з плином і без нього, але вважає за краще, все ж, річки. У річці максимальна активність цього хижака доводиться на періоди сильного руху води, особливо охоче харчується він в темне і сутінкове час доби, хоча не рідко клює і вдень. Перевага віддає невеликий рибку з вузьким тілом, тому і приманки бере таких же пропорцій і розмірів. Ця риба вже вимагає деякого рибальського досвіду, так як більш примхлива, ніж окунь і щука.

Ліщ живе в тихій воді, але вважає за краще при цьому проточну з не дуже сильною течією. Збирається в величезні зграї, на не дуже дрібних ділянках, куди виходить тільки вночі для годування. Відмінний спортивний об'єкт для рибалок фідерістов, та й в кулінарному сенсі дуже навіть нічого, єдиний мінус – велика кількість кісток. Зазвичай полюють саме за ліщем, тобто особинами вагою понад кілограми. Піймання особливо великих лящів важка і цікава одночасно, ще б пак, цих патріархів провести не так вже й просто, та й знайти їх підводні стежки відразу і не вийде, тільки пристойний досвід лову на конкретному водоймі дасть потрібні відповіді і шанс на упіймання цього велетня.

Густера « з товариші » живе, в основному, в річках, але може жити і в стоїть воді. Зазвичай особливого інтересу ця дрібниця для рибалки не представляє, за невеликим винятком. Як їжі занадто дрібна і кістлява, як спортивний трофей теж не дуже, бо кулеметний клювання швидше стомлює, ніж цікавий. Хіба що спортсмена якогось порадує, любителя темпової риболовлі.

Є ще багато різновидів прісноводних риб, у кожної з них є свої особливості. Але про них розповімо в наступний раз, в нашій статті йдеться про найбільш поширених і популярних серед рибалок-любителів різновидах.

Снасті для риболовлі в річці або озері відрізняються за своїми характеристиками. 

Для риболовлі на великих водоймах потрібні, як правило, снасті потужніший і подальнобойнее, там і глибини побільше, і відстані подалі. Короткими легкими вудилищами на таких можна ловити хіба що з човна, або в періоди, коли риба коштує недалеко від берега, наприклад, ночами.

На озерах і невеликих річках, навпаки, краще ловити на щось легке, не дуже довге. Дальні закиди в цьому випадку навряд чи знадобляться, а ось кущі і дерева на березі будуть обов'язково, і ловити доведеться з ризиком зачепитися за них снастю або вудилищем.

Якщо мова йде про трофейної ловлі коропа, то в будь-якому випадку знадобиться потужне довге коропове вудилище, воно підійде для закидання снасті в точку лову, а вона може бути аж до протилежного берега, та й довгий бланк краще впоратися з сильним трофеєм.

Яке вудилище вибрати, штекерне або телескопічне? У всіх випадках, коли не критична його довжина в складеному вигляді рада однозначний – тільки вудилище зі штекерним типом з'єднання.
Користуватися чи готової оснащенням, придбаної в магазині? Однозначної відповіді на це питання немає, вирішувати самому рибалці. Єдина порада, і готова снасть, і її компоненти повинні бути якісними і правильно збалансованими, при цьому зовсім не обов'язково коштувати дорого. Розуміння цього балансу прийде з часом і досвідом.

Ось поки і все, що ми хотіли розповісти про риболовлю в річках і озерах, залишається тільки побажати всім рибалкам, ні хвоста, ні луски!


Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->