Ловля окуня

Ловля окуня

01.03.2021
0

Як зловити окуня

Місце лову, сезон, час доби та погодні умови для риболовлі на окуня. Найбільш ефективні штучні приманки, які віддає перевагу окуню. Основні методи проведення для лову окунів.

Загальна інформація про окуня

Окунь є хижою рибою, яка мешкає майже у всіх прісноводних водоймах у нашій країні. Цей хижак харчується в основному дрібною рибкою, а також іншим живим кормом. Важлива частина його раціону зайнята пуголовками, а також великими личинками, великими п'явками або земляними черв'яками.

Ця риба харчується цілий рік, чим вигідно відрізняється від своїх одноплемінників. Вона полює постійно і без перерв, займається розшуками їжі по всьому периметру водойми. Розміри більшості окунів не перевищують 20 см, але можна зустріти і особин завдовжки 40 см. Чим просторіше водоймище, чим сильніше його кормова база, тим більше може вирости риба

Цей хижак часто воліє зграйне полювання. Маленькі рибки часто збиваються в невеликі зграї розміром до 100 особин. Виростаючи дані окуні можуть сформувати невеликі зграйки, які можуть складатися не більше, ніж з 10-15 рибок. Великі хижі риби по своїй поведінці більше нагадують щук. Ці риби роблять полювання наодинці, нападаючи на свою жертву із засідки.

Вибір хороших місць для успішного лову

Окуні люблять влаштовувати засідки. Вони фахівці з вибору місць, де можна легко сховатися від своєї жертви. До подібних місць відносять ділянки дна, що мають корчі, великі скупчення каменів, різні донні аномалії, а також зарості очерету або звичайних водоростей.

Тут підступний хижак чекає на свою жертву і здійснює різку атаку. Дрібна рибка не має шансів урятуватися від окуня. Той різко з'являється із заростей і ковтає свою жертву майже цілком. Якщо ж дані риби воліють полювання зграєю не із засідки, то вони успішно заженуть жертву на поверхні води.

Погодні умови та час доби для успішного лову

Клювання окуня гарний весь світловий день. Але багато залежить і від обраної пори року. Особливо активний цей хижак навесні, відразу ж після ікрометання, коли він ловиться від світанку і до заходу сонця. Краще клювання варто чекати на мілководді, коли вода там добре прогріється сонцем.

Влітку риба йде на пристойну глибину. Марно ловити його вдень. Найкраще це робити ввечері або вранці, в спеку клювання не буде.

Восени окунь також займається активним полюванням, набираючись сил для довгої зимівлі. Тоді риба чудово клює майже весь день, незалежно від погоди.

Зимова рибалка хороша по першому та останньому льоду. При перших заморозках великий окунь постійно полює, так він готується до глухозим'я. Наприкінці зими, ця риба знову виходить на своє полювання, адже безпосередньо навесні її чекає ікрометання.

У морозний січень хижак надовго сховається на глибині, в так званих зимувальних ямах, і не вийде звідти аж до весни. Деякі рибалки стверджують, що вдала рибалка може бути цілком можлива навіть у найсильніші, люті морози, що ловили окуня успішніше, ніж навесні. Але це може означати, що їм пощастило знайти ту саму зимувальну яму.

Відмінності у лові, залежно від пори року

Восени, навесні і влітку окунь активно клює на приманки, що рухаються. Якщо ви побачили, що цей хижак розганяє більшість мальків на поверхні, робіть проведення максимально спокійним, без різких ривків. Якщо окунь не реагує, застосовуйте активну проводку. Варто спробувати витримувати паузи за кілька секунд, підбираючи найкращий робочий варіант. Чим тепліша вода, тим менша тривалість пауз, оскільки в теплій воді риба поводиться набагато активніше, атакуючи швидкий видобуток.

Пізньої осені та ранньої весни водоймища і вода в них холодна. Окунь дуже пасивний, треба будити невластиву йому в цей час року агресію. Робіть агресивну проводку, що чергується регулярними різкими ривками після пауз, що тривають до 15 секунд. Так хижак витратить мінімум своїх зусиль на атаку.

Займаючись ловом з льоду взимку, не варто сподіватися на сліпе везіння та правильно вибране місць. Краще заздалегідь подбає про підгодовування, доставляючи його прямо на дно. Це можна зробити, маючи під рукою годівниці, що саморозкриваються. Підгодовування потрібне лише тваринного походження. Наприклад, із сухої крові, а також із максимально подрібненого хробака.

Приманки та проводка

Окунь надзвичайно примхлива риба. Сьогодні він активно клює на одне, завтра вже не звертатиме на неї ніякої уваги, тому краще мати під рукою різні приманки і постійно експериментувати з проводками.

Основні типи штучних приманок для лову окуня:

  • Воблер - дуже хороша універсальна приманка, може бути дуже ефективною протягом усього періоду відкритої води. Зазвичай підбирається за розміром риби. Імітує природний кормовий об'єкт хижака, причому не повинен бути для нього занадто великим. Окунь повинен бачити в ній звичну рибку, яка мешкає в даній водоймі.
  • Силіконова приманка - універсальна приманка, ідеально підходить для лову з берега або з човна. Сюди можна віднести активну приманку під назвою віброхвіст. Вона має вигляд рибки за рахунок її хвоста, що постійно рухається. Але віброхвіст не завжди зможе розворушити примхливого та лінивого окуня, якщо це стосується надто холодної погоди. У цьому випадку варто спробувати іншу приманку - твістер, вона має відмінну реалістичність, і окунь зазвичай охоче на неї реагує.
  • Блешня класична тип приманки, що має масу переваг при лові окуня.

Бувають легкі і важкі, що коливаються і обертаються, літні і зимові, для лову в занедбаність і на схил. Серед цього різноманіття обов'язково знайдеться уловистий варіант, який приноситиме трофей за трофеєм.

Для прямовисної рибалки на окуня, блешню слід опустити до самого дна, потім здійснити різке піднесення на кілька сантиметрів. Поступальні рухи можна повторювати доти, доки риба не почне клювати.

Для успішного лову в закид рибалки також застосовують блешні, що обертаються, під час проводки вони схожі на маленьку живу рибку. Цей тип приманки є особливо ефективним, часто приносить позитивні результати.

Це набір загальних правил, що дозволяє рибалці-початківцю зрозуміти принципи лову окуня. Застосовуючи їх на практиці і збагачуючи свій досвід, є всі шанси спіймати цього прекрасного хижака, одного з найімовірніших трофеїв, що чекає на спінінгіста у вітчизняних водоймах.

              

Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->