Ловля ляща взимку

Ловля ляща взимку

31.05.2020
1

Як зловити ляща взимку

Як упіймати великого трофейного ляща в зимовий час з льоду? Популярні види насадок, які підходять для лову ляща взимку. Оптимальні снасті, блешні, підгодовування для лову цієї риби в зимовий період.

Загальна інформація

Лещ є типовою прісноводною донною рибою, яка мешкає в більшості озер або річок. Ця риба харчується глибинними водоростями, а також ракоподібними, всіляким планктоном або мотилем, зазвичай веде типовий зграйний спосіб життя. Найчастіше воліє займатися видобутком корму безпосередньо з ґрунту. Даній рибі легко і просто відшукати їжу безпосередньо в мулі, оскільки від природи у неї дуже витягнута форма рота. Пропливаючи великою зграєю над дном водоймища, більшість дорослих особин займаються очищенням всього на своєму шляху. Переміщення риби можна відстежити після того, як піднімаються бульбашки болотного газу безпосередньо з-під перевернутого грунту.

Класичний трофейний лящ цілком може набрати вагу до 3-5 кг. Деякі з особин легко доживають приблизно до 20 років, якщо їм не судилося зустрічі з професійним рибалкою.

Зимового ляща зловити набагато складніше, ніж літнього, тому що риба йде в найглибші та затишні місця водойми. Тепер вона залишає своє місце лише для того, щоб знайти їжу. Лещу не потрібно здійснювати виходи на мілководді, щоб підібрати собі корм, він з успіхом здобуде мотиля на виході з ями.

Видобуток трофейного ляща потребує хорошого знання дна. Буде незайвим опитати знайомих рибалок, які добре знають рельєф даної водойми. Якщо вони з будь-якої причини не захочуть поділитися з вами такою цінною інформацією, варто досліджувати перспективні місця риболовлі за допомогою ехолота.

Якщо ехолот відсутня і не має бажання його купувати, можна спробувати самостійно зробити свій власний глибиномір. Для цього буде потрібна звичайна стара вудка, що має котушку і ліску має товщину не менше ніж 0.3 мм. На волосіні потрібно зробити необхідні мітки, бажано через кожен метр. Наприклад, для цього можна просто прив'язати вузлики у всіх цих точках. До кінця волосіні потрібно прикріпити невеликий грузик. Далі потрібно просто займатися тим, що ви опускатимете цей вантаж безпосередньо на саме дно, щоб дивитися глибину.

Взимку глибиноміром працювати буде складно, оскільки ви явно будете обмежені кількістю лунок, які доведеться бурити вручну. Найкраще вивчати водойму в період відкритої води, з човна.

Знайдено ями? Тоді приступайте до упіймання ляща за допомогою блешні. Рибалки-початківці припускають, що блешня опускається на дно і риба її охоче заковтує. Це помилка. Лящ від природи дуже полохливий. Він і влітку обережно ставиться до такої підозрілої їжі, навіть коли посилено харчується. Взимку дана риба ще більш обережна. Щоб вона виявила інтерес до наживки, доведеться погратись з лящем. Але це не дає гарантії того, що лящ клюне відразу ж.

Спосіб лову

Більшість рибалок використовує свої способи лову. Загалом рекомендації такі:

  • Плавно опустіть блешню ближче до дна водоймища
  • Легко пограйте нею кожні 20 см і зробіть невеликі паузи
  • Постукайте наживкою по дну і піднімайте її, робіть плавні рухи
  • Принада може переміщатися не більше ніж на 1 см протягом секунди

Якщо відійшли до інших лунок, то не залишайте блешню на дні
Запам'ятайте - лящ дуже полохливий. У нього чудовий зір та слух. Він дуже довго може придивлятися до приманки. Дотримуйтесь граничної тиші, риба може не клюнути протягом цілої години. Лещ чудово чує, як ви ходите по льоду, черпаєте кригу з лунки. У цьому випадку зграя може втекти і більше не повернутися. Якщо всі ці хитрощі вам не допомогли, то опустіть наживку і грайте нею без відриву від дна.

Необхідні снасті

Щоб упіймати ляща будуть потрібні:

  • Легка зручна вудка з досить гнучким хлистиком не більше 20 см завдовжки
  • Лісочка монофільна з діаметром до 0.14 мм (для упіймання трофейного ляща можна взяти і потовще)
  • Ківок з лавсану довжиною від 10 см, можна яскраво-червоного кольору, для того щоб чітко бачити його рухи.

Крім класичних снастей, знадобляться багорик та черпак. Черпаком легко прибрати кригу, а от багорик дозволить взяти ляща, зачепивши його під голову.

Мормишкі

Мормишкі для безнасадкового лову відмінно імітують штучний корм, їх можна використовувати, щоб лящ вирішив, що це впала у воду комаха. Особливо реалістичний ефект буде, якщо закинути вудку у водойму зі швидким перебігом.

Спробуйте комбінувати приманки - штучні та натуральні. Зберігайте мотиля лише в теплі, оскільки саме так він зберігає рухливість.

Займіться підгодовуванням риби - зробіть прикомку з хліба, сухих панірувальних сухарів, насіння соняшника, розмоченого печива, вареної крупи і комбікорму. Можете додати ароматизаторів, мотиля та ґрунту, але не перегодуйте ляща. Тоді він стане лінивим і не клюватиме.

Дотримуйтесь рекомендацій, використовуйте свої власні методи і неодмінно досягнете великого успіху надалі і вчитимете новачків.

Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->