Ловля хижої риби з човна на сильній течії

Ловля хижої риби з човна на сильній течії

26.05.2023
0

Цього року початок рибальського сезону ознаменувався досить сильною течією і високим паводком. З одного боку, для річки це добре, але ось рибу в таких умовах шукати стало важче, особливо за відсутності досвіду. Але коли це нас зупиняло? Навпаки, процес став набагато цікавішим. До того ж зараз настав час високої активності для підводних мешканців, позаду голодна і холодна зима, саме час як слід відновити сили. А отже, дуже ймовірне упіймання бажаного трофея. Під час нашого виїзду було знято відео про ловлю хижої риби на Десні за сильною течією, на джигові приманки. Переглянути його можна на рибальському ютуб каналі FishBum, обіцяємо, буде цікаво. І так, ловити рибу сьогодні будемо з човна.

  • Весняна річка, де шукати рибу
  • Снасті на хижака, риболовля з човна
  • Особливості виведення великого трофея

Риболовля у весняній річці має свої особливості, як, утім, і в будь-який інший сезон. У цей час зазвичай відбувається паводок, тобто період високої води, течія в цей час особливо сильна, а отже, ділянки, які стабільно працюють, наприклад, влітку або восени, можуть не принести довгоочікуваного клювання, просто тому, що там може зовсім не бути риби. Так відбувається з тієї причини, що втриматися на стрімнині рибі дуже важко, хоч би якою б великою і сильною вона була, та й що їй там робити, хіба що рекорди спортивні ставити. Отже, і спінінгістові ловити в таких місцях нічого. Найкращі місця для лову хижої риби на стрімкій весняній річці - це точки з аномаліями, наприклад, підводними перепонами, вигинами берега, перепадами глибин, місце впадання приток або заток. У таких місцях відбувається гальмування течії, а то й зміна її напрямку. Якщо є підводна перешкода, тим краще, тут хижак може влаштувати чудову засідку, а рибалка зможе, зі свого боку, пополювати на нього. Виявити такі місця не так і складно, достатньо мати деяку спостережливість, та ще й із місцевими рибалками поговорити, або навіть просто подивитися карту глибин і берегового рельєфу, а потім закріпити все на практиці.

Спіймати хижу рибу в річці з човна можна багатьма способами, наш вибір - спортивна і захоплива риболовля на джиг, спінінг. Легкими спінінговими снастями на досить-таки сильній течії, та ще й у глибоких місцях, успіху не досягти, та навіть толком придонний шар не пробити. Тому снасті мають бути з розряду "хеві", усе, що легше, - справа дуже досвідчених спінінгістів, які чітко знають, чого і як саме бажають домогтися. Тест вудилища має сягати 35 грамів і вище, відповідно, і принада водночас не має дрібнішати, дюйма чотири буде якраз, форма силіконки - переважна неширока, обтічна, така парусити на течії буде мінімально, що і потрібно. Котушка для такої снасті оптимальна зі шпулею 4000, на яку намотуємо шнур 1.0 за Японією, або діаметром 0.14 - 0.17 мм, ліпше "восьмижилку", з круглим перетином і гладкою поверхнею. Можна і тонше, є в цьому сенс, але тут потрібно розуміти, як на такі шнури ловити, та й вимоги до її якості зростають, як і ціна. Повідець обов'язковий, з флюрокарбону діаметром 0.5 мм, ми ж не дрібноту зібралися ловити. Можна і сталевий, але він уже може впливати на кількість клювань.

Рано чи пізно, відбудеться довгоочікуване клювання, як зазвичай - несподівано. Саме в цей момент деякі рибалки губляться і "зливають" у підсумку трофей. Щоб цього не сталося, варто чітко і послідовно визначити для себе алгоритм дій. Для початку, не забуваємо правильно налаштувати фрикційне гальмо, природно, робиться це на самому початку лову, пізніше можна і не встигнути. Саме цей момент дасть змогу запобігти обриву під час контакту з рибою, але фрикціон не повинен бути і надто ослабленим, що може перешкодити надійній підсічці. Це знання прийде з досвідом, ну і більш досвідчені товариші допоможуть. Після підсікання трофея оперативно оцінюємо ситуацію, у разі, якщо підтягнути здобич до човна явно буде дуже складно, піднімаємо якір і самі сплавляємося до нього, важливо: в жодному разі не допускаємо слабкості, з великою ймовірністю в цей момент риба зійде. Також потрібно бути готовим у будь-який момент знову встати на якір, якщо риба "заляже", а човен потягне течією. Добре, якщо поруч виявиться товариш, але навіть якщо помічника поблизу не виявилося, цілком можна впоратися і самому.

Отже, який вигляд упіймання великого трофея, а саме сома, має на практиці, можна подивитися на нашому відео, а купити уловисті снасті для риболовлі можна в інтернет магазині FishBum, Київ, Україна.



Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->