Лов карася на донні снасті

Лов карася на донні снасті

06.05.2022
1

Весною починається дуже захоплююча і видобутка рибалка, а саме - лов карася. Цей різновид активного відпочинку особливо актуальний, враховуючи суттєве збільшення поголів'я цієї риби у вітчизняних водоймах, включаючи нашу найбільшу річку Дніпро. Спіймати карася можна практично будь-де, навіть на таких, здавалося б, абсолютно не типових для нього місцях - у вирах, на течії, і навіть поблизу фарватеру. А значить, ми його ловитимемо, та й зі спортивної та гастрономічної сторін він цілком гарний. Способів упіймати цього увальня чимало, сьогодні ж поговоримо про рибалку на карася на донні оснастки.

  • Місця проживання карася
  • Чим пригостити
  • На що ловити

Карась, за великим рахунком, риба-домосід, була б їжа під боком і почуття безпеки, що ще потрібне мирній рибі? З місця його можуть зрушити, хіба що, сезонні міграції та пошук найбільш відповідного простору.

Зима. Карась холодів не шанує, зовсім. Тому вважає за краще впасти в сплячку і забути до кращих часів, отже, взимку його, як правило, не ловлять, хіба що в період відлиг і там, де його гарантовано дуже багато. Але це наш випадок. Ми взимку вважаємо за краще ловити іншу рибу, наприклад – судаків та щук.

Весна. Це зовсім інша річ. Карась якимось своїм особливим органом почуттів відчуває найменше потепління води, і починає приходити до тями, відчувати голод, саме те, що потрібно знати рибалку для розуміння моменту, а саме – підготовки для риболовлі на карася. Найвірніший спосіб зловити великого карася - використовувати донне оснащення, це показує багаторічна практика. У цей час року карасі переміщаються з глибоких зимувальних ям на дрібніші ділянки, тому що подібні місця прогріваються швидше і все живе розвивається там впевненіше, а це їжа та укриття у вигляді всяких козявок, черв'ячків та різних підводних та надводних чагарників. Шукаємо карася навесні або на шляху його міграції з ям на мілководді, або вже в кінцевій точці прибуття, на мілині, в неглибоких затоках.

Літо. Дрібноводдя позаростали, кисню стало обмаль, жити там рибі постійно стає некомфортно, значить – знову міграція. Якщо цього не відбувається, щоправда, можна залишитися. Але в пріоритеті все-таки місця, що примикають до більш менш проточних ділянок з водою, багатою киснем. При цьому не дуже глибокі, без сильної течії, і щоб їжі було довше. Ідеальні місця – зарості очерету та найближчі околиці.

Осінь. Незабаром зимова сплячка, а значить саме час добре підкріпитися, починається жор. Беремо вудку - і на водойму, за карасем. І якщо влітку за карасем часом доводиться залазити в нетрі водного світу, то восени можна використовувати весняну тактику, чекати його стада на шляху з літніх місць до зимових ям. Якщо правильно вгадати місце, улов може бути рекордним. На допомогу прийдуть рибальська практика, інтуїція чи досвідчений товариш, що взагалі є ідеальним.
Поїсти карась дуже любить, дуже ймовірно, що це його сенс життя. А значить, хто смачніший і ситніший його погодує, той і половить. Що ж воліє до столу цей хвостатий гурман? Як показує практика, карась практично всеїдний, особливо особини більші. Як показує практика, карась віддає перевагу:

  • Макуха соняшника та його похідні
  • Горох, пшеницю, як у цілому, так і в розмеленому вигляді
  • Різні крупи
  • Меласса, як ефективна добавка, активатор клювання, вона підвищить поживність суміші і напевно дозволить поставити рибу на точку лову.

Будь-який сучасний рибальський магазин надасть відповідне підгодовування для лову карася, особливо добре буде працювати суміш заводського підгодовування і великої фракції саморобного виготовлення, наприклад, з меленим або цілісним горохом, розпареним пшоном.
Добре працює систематичне годування місця риболовлі, у цьому випадку карась звикне до цього процесу і приходитиме туди регулярно, та й розмір трофеїв буде гідним.
Подача підгодовування може здійснюватися у різний спосіб. Наприклад, просто рукою, за допомогою рогатки, або вудилищем. Багато залежить від дистанції до точки лову. Про такі речі варто подумати заздалегідь. Для загодовування вудилищем бажано мати при собі об'ємні годівниці.
Важливе значення матиме насадка. Варто пам'ятати і виконувати важливе правило - насадка повинна бути більш привабливою для риби, ніж підгодовування, інакше клювання можна і не побачити.

Найкращими насадками будуть:

  • Червоний хробак
  • Опаріш
  • Тісто з добавками
  • Горохова насадка «Мастирка»
  • Бовтушка з манки

Залежно від виду насадки чи наживки підбираються форма та розмір гачка.
У нашій статті описується лов карася на донні снасті з підгодовуванням. Для цього потрібно мати:

  • Підходяще вудилище
  • Котушка зі шнуром або ліскою
  • Набір спеціальних годівниць
  • Комплект для виготовлення монтажів

Вудлище на карася не обов'язково має бути занадто потужним, краще якщо воно буде легким, міцним і пружним, звісно, ​​з пропускними кільцями, під котушку. Таке і снасть закине легко і точно, і зв'яже рибу, як треба. Звичайно, найкращі варіанти і коштують дорожче, але це цілком виправдає себе у перспективі. На невеликих водоймищах підійдуть і легкі пікери.

Котушка зазвичай береться не дуже громіздка, достатньо розмірів 3000 - 4000, на неї намотують волосінь або плетений шнур, що комусь подобається. Плетінка більш чутлива, зате волосінь краще амортизує ривки риби, втім, гнучкість вудилища і так з цим справляється чудово, тому плетений шнур у пріоритеті.

Дуже важливо правильно підібрати годівницю, вона повинна бути не тільки певної ваги та кольору, але й підходити під тип підгодовування та відповідати особливостям водойми, наприклад, швидко спливати на вимотці або бути особливо далекобійною.

Якщо навіть не планується масований закорм місця, бажано все ж таки зробити хоча б стартовий закорм.

Для виготовлення монтажів може використовуватися різна фурнітура, але основа – це гачки, повідкова волосінь, застібки та вертлюжки. Варіантів монтажів величезна кількість, особливу увагу варто звернути на «Вбивцю карася» та класику лову фідера. Також працюватимуть, і навіть переважно за великими розмірами, монтаж «Метод». Для деяких способів риболовлі на карася може бути потрібний особливий клейкий корм, а в інших випадках - розсипчаста.

Якщо дно мулисте, то варто застосовувати монтажі, при яких насадка або наживка не провалювалася б у придонний бруд, в цьому випадку це Вбивця карася і Метод, ось для них буде потрібно клейке підгодовування.

Іноді для активації клювання доцільно застосувати найтонші волосіні, для запобігання обриву повідця, та й сходу риби заодно використовують фідергам, або фідерну гуму. Вона м'яка і еластична, відмінно амортизує, гасить надмірні зусилля, що додаються трофеєм під час виведення, при цьому вона готова це робити будь-якої миті, нівелюючи фактор раптовості, що особливо цінно при боротьбі з найагресивнішими рибами.

Щоб риба тривалий час зберігалася живою і не псувалася, слід скористатися достатньо містким садком. У ньому має бути достатньо місця для вільного знаходження карася, інакше риба може передавити один одного, а це нікуди не годиться. Матеріал садка краще синтетичний, він не гниє і просто очищається від бруду.

Лов карася дуже захоплююча, бо це дуже поширена в наших краях риба, то ловити його може кожен. Це чудовий об'єкт для риболовлі як для новачка, так і для досвідченого рибалки.


Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->