Ліски та плетені шнури для риболовлі

Ліски та плетені шнури для риболовлі

31.05.2024
0

У риболовлі дрібниць не буває, а хто до цього твердження ставиться скептично, той нерідко залишається без улову, а то й навіть без клювання. Вибір волосіні і плетеного шнура також належить до розділу «важливих дрібниць». Саме на цих важливих елементах оснащення лежить відповідальність на етапах від доставки гачка з приманкою в точку лову до підсікання і вилучення трофея. Тому не поговорити про них було б неправильно.

  • Волосінь і плетений шнур для риболовлі
  • Переваги волосіні
  • Переваги рибальської плетінки для риболовлі
  • Флюрокарбон для риболовлі

Серед рибалок нерідко виникає суперечка, що ж все-таки краще, шнур чи волосінь? Здавалося б, у наше високотехнологічне століття ловити варто виключно на шнур, якщо йдеться про основну, а волосінь давно відійшла в історію. Але це зовсім не так, що досить просто довести. Дійсно, волосінь і плетінка досить сильно відрізняються одна від одної, але це ж просто чудово, адже завдяки цьому факту ми можемо вибирати свій варіант під різні умови лову. Як показує практика, дуже корисно мати при собі кілька різних шпуль для котушки, з волосінню і плетінкою, і ось чому.

Річ у тім, що волосінь відрізняється від шнура насамперед дуже гладкою поверхнею і більшою розтяжністю. Перший фактор дасть змогу робити більш далекі закидання, а у випадках, коли на воді є багато сміття, наприклад, тополиного пуху, дає можливість рибалити в принципі, бо на шнур така перешкода набивається «в кількості» і, через шорсткість плетінки, збивається в грудки та перешкоджає її проходженню через пропускні кільця, а то й може зламати кінчик вудилища. Розтяжність волосіні є явним недоліком для риболовлі на обережну рибу, зате ніхто не скаже, що це є перешкодою в коропфішингу, коли чергове «поросятко» здійснює непередбачувані ривки у бік найближчого коряжника, а волосінь раз за разом «в'яже» рибу, виступаючи на боці рибалки та вудилища. Проґавити клювання коропа можна не побоюватися, по-перше, існує безліч спеціальних сигналізаторів на будь-який смак і колір, а по-друге, люті ривки цієї риби помітить навіть новачок. Корисною волосінь, напевно, буде і для спінінгового лову, скажімо, жереха, бо дасть змогу дістати до найвіддаленіших точок його виходу, а під час найпотужнішого клювання цього хижака загладить можливі помилки спінінгіста.

Зате при лові на фідер плетений шнур поза конкуренцією. Саме він дасть змогу реалізувати найвищу чутливість якісного квівертипа, передаючи найменший контакт із рибою, від її підходу до годівниці до, власне, клювання. Порівняно з волосінню шнур більш помітний у воді, і спочатку може здатися, що це суттєвий недолік. Насправді, безпосередньо насадка під час лову мирної риби або приманка в спінінгу в'яжеться до досить довгого повідця, тому помітність плетінки на улови не впливає, а в деяких випадках вона навіть посилюється завдяки яскравому флуоресцентному забарвленню, бо це допомагає впевненіше контролювати снасть, бачити, куди впав монтаж або не допустити, щоб трофей пішов у корч під час виведення в коряжник.

Окремо варто зазначити, що для виготовлення повідків, здебільшого, плетений шнур не використовують, за винятком карасьового або коропового лову, і то, у разі карпфішингу беруть спеціальний повідковий матеріал. Річ у тім, що більшість риб відмінно бачить плетінку, і тому клювати відмовляється, тому у фідері використовується все-таки тонка прозора волосінь, або навіть флюрокарбон.

Волосінь зі стовідсоткового флюрокарбону використовується в особливих випадках, оскільки досить дорого коштує. Але і вона буває різною за призначенням, є для виготовлення повідків, така продається в невеликих за довжиною розмотках, і для використання як основна, в розмотках по 100 метрів і більше. Флюрокарбон відрізняється низькою помітністю у воді, а також вищою опірністю абразиву. Доцільно використовувати флюр для лову особливо обережної риби, наприклад, форелі, або взимку в холодній прозорій воді. Також у тонких діаметрах він дуже популярний серед фідеристів, і це, безумовно, приносить позитивний результат. Деякі види флюру можуть втрачати міцність на вузлах, тому варто приділяти особливу увагу цьому питанню, використовувати спеціальні вузлові з'єднання, зав'язувати їх особливо ретельно і обережно.

Досвідчений рибалка ніколи не буде використовувати тільки волосінь, або виключно шнур, адже і для першого, і для другого знайдеться сфера застосування, де можна буде отримати максимальну користь з кожного варіанта. Вибрати й купити волосінь, плетений шнур для риболовлі з доставкою по Україні в інтернет магазині FishBum, Київ.


Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->