Гачки для риболовлі, призначення та різновиди

Гачки для риболовлі, призначення та різновиди

26.04.2024
0

Без хорошого добротного рибальського гачка не бачити улову, як своїх вух без дзеркала, мабуть, цю істину ніхто не стане заперечувати. А цих самих гачків зараз, як то кажуть, як у дурня фантиків, з незвички дуже просто розгубитися. Але якщо знати хоча б найосновніші моменти, то все стане набагато простіше, а там і свій досвід з'явиться, адже цю статтю адресовано насамперед новачкам.

  • Різновиди рибальських гачків
  • Як правильно підібрати гачок для риболовлі
  • Корисні поради

За призначенням рибальські гачки слід ділити на дві великі групи: для лову мирної та хижої риби. Звісно, ці групи, зі свого боку, включають у себе безліч інших різновидів, але їх настільки багато, що для опису знадобилася б ціла книга, тому висвітлимо лише найосновніші.

Гачки для лову мирної риби, як правило, вони не дуже великого розміру, в дуже великих немає необхідності, та й сучасні матеріали з технологіями дозволяють. Можна зустріти варіанти з кріпленням за лопатку і колечко, що породило дві великі групи своїх шанувальників, є ще рибалки, які особливої різниці не бачать. Напевно, все-таки більше варто звертати увагу на модель, якщо підходить, потрібно брати, як то кажуть, а надійно прив'язати можна і ті, і ті, перевірено досвідом, врешті-решт, є навіть спеціальні пристосування, вузлов'язи, вони завжди прийдуть на допомогу, і коштують не дорого. Є ще питання щодо кольору, але це вже майже конспірологія, тут тільки особистий досвід, утім, більшість гачків нині випускають у забарвленні чорний нікель, найімовірніше, це оптимальний варіант, що влаштовує всіх, у виробників, як ніяк, статистика багатша. Своєю чергою, гачки цієї групи можна розділити на фідерні, коропові і для риболовлі з поплавком. Тут особливо виділяються рибальські гачки для карпфішингу, їх ще використовують для лову карася, оскільки ці риби вирізняються особливою силою і трохи менш обережні, наприклад, ляща, то дріт для їхнього виготовлення беруть трохи товстішим, ніж у інших, та й губу вони ріжуть під навантаженням менше. Хоча й у цього правила є винятки, особливо серед рибалок-спортсменів. Останнім часом різниця між гачками для фідерної та поплавцевої риболовлі мало чим відрізняється, хіба що для поплавка вони, як правило, відрізняються більшою витонченістю, хоча не завжди. Зазвичай це не дуже великі гачки з тонкого дроту в забарвленні чорний нікель, з прив'язкою за лопатку або колечко.

Гачки для лову хижої риби зазвичай більші й потужніші, вони прив'язуються за колечко, лопатки, принаймні мені, не зустрічалися. Основні різновиди - це одинарні, подвійні і потрійні варіанти, які використовуються, в основному, для оснащення штучних приманок, таких, як блешні, воблери, силіконки. Іноді хижака ловлять на живця, але шанувальників такого лову нині не дуже багато. Для блешнь, що коливаються й обертаються, зазвичай застосовують трійники, вони і гру стабілізують, і підсікання правильне забезпечують, якщо місце буяє зачепами, або це дуже легка принада, застосовується одинарний гачок, а якщо рибалка практикує принцип "спіймав-відпустив", то беруться особливі "безборідні" гачки, вони мінімально травмують трофей під час упіймання, а в разі обриву риба легко позбувається "пірсингу" і не гине. Двійники зазвичай ставлять на приманки з м'якого силікону, вони збільшують вірогідність результативного підсікання, але якщо ловити треба буде в "міцному" місці з великою кількістю зачепів, то ставлять одинарники, а якщо все зовсім складно, то офсетні. Останні, звісно, не такі ефективні, як відкриті, зате за їхньою допомогою можна обловити навіть корчі й зарослі місця, хоча й не без втрат.

Всупереч усталеній думці, правило "що крупніше ловимо рибу, то більший і потужніший гачок" докорінно не правильне. По-перше, матеріали і технології, як уже згадувалося, зробили крок далеко вперед, а по-друге, все сильно залежить від виду використовуваної рибалкою приманки. Наприклад, шикарний пучок червоних черв'яків зручно формувати саме на більшому гачку, а ось стусана або мотиля можна подати винятково на витонченому оснащенні, де "якорі" будуть відверто недоречними, таких прикладів можна навести масу. За тим самим принципом підбираються гачки і для лову хижої риби.

Під час лову мирної риби відіграє роль і форма гачка, зазвичай виробник під час його виготовлення враховує особливості будови рота передбачуваного трофея, так само існують моделі під різні насадки. До речі, про тип кріплення, вважається, що кільце простіший і надійніший спосіб, натомість лопатка забезпечує правильнішу й природнішу подачу насадки, особливо на тонких волосінях, але чіткого підтвердження цієї теорії немає, все індивідуально.

У висновку, кілька практичних порад:

  • На риболовлі дуже складно обійтися якимось одним типом гачків, аж надто багато існує нюансів, тому "універсальними" гачками зазвичай користуються тільки новачки, досвідчені рибалки вже знають, що їм потрібно і тому мають у своєму арсеналі, на перший погляд, більш ніж солідні їхні запаси. Але це тільки на погляд необізнаного або недосвідченого, насправді рибальські гачки - це витратний матеріал, вони часто відриваються і тупляться, та й різні моделі дають змогу виготовити монтажі під різні умови, тим самим збільшуючи шанси на успіх. Висновок: потрібно мати більше гачків, хороших і різних.
  • Товщина повідця для риболовлі має відповідати розміру гачка і товщині дроту, з якого його виготовлено, це дасть змогу краще презентувати рибі насадку, та й виглядає гармонійно.
  • Готові повідці з гачками зручно заготовлювати заздалегідь, але нерідко корисно імпровізувати прямо на березі, а для цього важливо мати під рукою потрібні компоненти, зокрема достатній комплект рибальських гачків.
  • Не так давно найбільш якісними заслужено вважалися рибальські гачки виробництва Японія, але віднедавна гачки інших виробників стали не так уже й сильно їм поступатися, при цьому їхня ціна залишилася доступнішою, тому варто звернути увагу і на них.

Загалом, ні хвоста, ні луски, гострих гачків і гідних рибальських трофеїв, запрошуємо вибрати і купити гачки для риболовлі та інші рибальські снасті, товари для активного відпочинку онлайн з доставкою по Україні в інтернет магазині FishBum і до зустрічі на водоймі.


Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->