Як правильно годувати рибу

Як правильно годувати рибу

19.04.2024
0

Запорука гарної фідерної риболовлі - це, безумовно, якісний корм, та й переклад слова "фідер" означає годівниця, годувати. Мирна риба, як ніхто інший, обожнює смачно і багато поїсти, але поїсти не абищо. Саме тому важливо приділити приготуванню рибальської суміші особливу увагу. Одній рибі подавай невагомий поживний пил, а інша відгукнеться виключно на досить великі шматочки каші. Звісно, зараз у рибальських магазинах повно різноманітних готових сумішей, здавалося б, купуй, що сподобалося, та вирушай на водойму, а там уже риба, по-любому, гідно оцінить ваш подарунок. Воно то, звісно, так, але саме що - гідно, адже вона і відмовитися від частування може, оскільки ця сама "гідність" може опинитися поза зоною її вподобань. Але про все по порядку.

  • Рибальське підгодовування, яке краще, магазинне або саморобне
  • Правила роботи з підгодовувальною рибальською сумішшю
  • Ліквіди й ароматизатори, чи варто використовувати
  • Яку рибу чим годувати

Питання, старе, як світ, яке рибальське підгодовування вибрати? А головне, що краще приверне риб'ячу зграю, саморобне "дідівське" підгодовування, чи сучасне високотехнологічне, з магазину? Однозначної відповіді немає, та й бути не може, і та, й інша можуть як видати відмінний результат, так і начисто відлякати рибу, або, як мінімум, не зацікавити. Головне - склад корму має бути свіжим і якісним. Варіант зібрати в засіках стародавні запаси прострочених круп із згірклим смаком і дивним запахом, запарити цю пекельну суміш і вирушити з отриманим "кормом" на берег водойми є вкрай поганою ідеєю, часом таке здатне відігнати рибу навіть у сусідів. Досить додати до робочого корму всього півсклянки зіпсованої крупи, і вся суміш буде безнадійно зіпсованою, тому не ризикуємо, сумнівні компоненти, однозначно, відразу у відро для сміття.

Далі, навіть найякісніша підгодовування може зіпсуватися вже в процесі використання, особливо виготовлена самостійно, з підручних компонентів. Тому до зберігання кормової суміші потрібно ставитися відповідально, тара. У яку вона поміщається, має бути чистою, а під час забивання годівниць у неї не повинен потрапляти, наприклад, риб'ячий слиз із брудних рук, рушник і чиста вода мають бути завжди під рукою. Більшість кормів для риболовлі потрібно зволожувати перед використанням, для цього найкраще підійде саме вода з водойми, в якій ловитимемо, це аксіома, досить просто запам'ятати. Вважається, що надто різкий колірний контраст корму і ґрунту на дні може відлякати рибу, деякі ж рибалки впевнені, що все навпаки, тут чіткої статистики немає, тому якщо справа не йде, можливо, проблема якраз у цьому, і спеціальний барвник має бути під рукою, експериментувати в періоди затишшя.

Дуже багато суперечок між рибалками-фідеристами виникає з приводу використання різноманітних смако-ароматичних добавок, всіляких екстрактів, ліквідів і "секретних" складів із неймовірними назвами та смаками. Скажемо одразу, зазвичай це стосується саме коропової риболовлі, і там це цілком працює, іноді навіть дуже. Не відмовиться від таких купажів і карась, ба більше, часом тільки на це цей гурман і погоджується клювати, змінюючи вподобання по кілька разів на день. А ось інша риба, наприклад, лящ або плітка, може ставитися до подібних кулінарних вишукувань обережніше, а іноді може виявитися, що зайві добавки можуть взагалі зайві.

Вкрай важливо знати, яка риба якому корму віддає перевагу, хоча б для того, щоб не приманити, приміром, замість ляща незліченні стада густери. Чомусь багато продавців у рибальських магазинах замовчують про те, що легка пилоподібна суміш здатна привернути всю дрібноту в окрузі, що забезпечить дуже активне клювання, але от чи треба воно вам? Адже така риболовля не дуже цікава, та й виснажлива. А якщо будь-який корм зі старту, як здається, результату не приносить, це зовсім не обов'язково свідчить про його неефективність, можливо, він просто чекає на свого поціновувача, а саме - на солідного ляща або коропа. Зазвичай недорогий аматорський корм покликаний забезпечити клювання хоч якоїсь риби, а інакше простий рибалка його більше не купить, якщо вас таке влаштовує, можете сміливо ним користуватися, а ось для збору "цільової аудиторії" більш солідної потрібно набратися терпіння і вивчити вподобання та уподобання саме тієї риби, яку збираєтеся спіймати в конкретному місці, в конкретний час.

Яким же саме кормом для риболовлі на фідер варто скористатися? Точної відповіді не існує, є рекомендації:

  • Дрібна легка фракція приверне дрібну або середню рибу, а ось більша віддасть перевагу великому корму.
  • Легкий "пил" спрацює дуже швидко, але постійне клювання притягнутої в такий спосіб дрібноти швидко набридне, хоча є думка, що зрештою таки можна дочекатися і чогось більшого.
  • Великофракційна суміш працює не так швидко, можна очікувати на результат і добу, що особливо яскраво виражено в карпфішингу, успіх такої риболовлі дуже залежить від досконального знання місця і риб'ячих стежок, і взагалі, від наявності цільової риби.
  • Різноманітні експерименти з добавками, такими, як барвники, ліквіди тощо, звісно, мають право на існування, але пробувати потрібно обережно, в жодному разі не використовуючи для цього весь об'єм корму, і тільки якщо є впевненість у доцільності виготовлення власного складу, можна виготовляти його у великих об'ємах.
  • У водоймах зі стоячою водою варто спробувати надавати підгодовуванню додаткової плавучості за допомогою добавок типу "Гейзер", у продажу є і вже готові суміші, це ще більше підвищить активність загодовування, але, якщо у водоймі багато дрібниці, а ловити її ми не збираємося, робити цього не варто, на протязі ця добавка набагато менш ефективна.

Ні хвоста, ні луски, запрошуємо вибрати і купити рибальські снасті та товари для активного відпочинку онлайн з доставкою по Україні в інтернет магазині FishBum і до зустрічі на водоймі.


Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->