Як зловити сома

Як зловити сома

08.07.2022
1

Сом одна з найцікавіших риб, що мешкають у вітчизняних водоймах. Причому він цікавий не тільки як об'єкт для риболовлі, хоча і це, безумовно, так, але і з точки зору кулінарії, його м'ясо смачне і містить мінімум кісток, та й у випадку затримання трофей, як то кажуть, « має вагу ». Тож не дивно, що рибалка, яка спіткала науку про лов цієї сильної рибі не упустить можливості цілеспрямовано пополювати на нього при найменшій можливості, що не будемо його за це дорікати, самі такі.

  • Коли, де і на що клює сом
  • Ловля сома з берега
  • Ловля сома з човна

Сом виключно теплолюбна риба, тому цілеспрямовано в холодну пору року її не ловлять, хіба що випадково попадеться вона рідкісного щасливчику при блисненні з льоду, та й то, є підозра, що це відбувається випадково, в період, коли ця риба з яких-небудь причин виповзає з-під корчі і блешна просто багріт його за довільні місця. Щось є сумніви, що під льодом сом б'є по блешні хвостом, а то і тисне черевом, казки це, хоча хто там його знає. Просто приймемо як правило – взимку сом не клює, і крапка, є бажання – перевірте самі, а ми взимку краще судака половимо, теж, між іншим, дуже цікава риба.

Толі справа половити сома з настанням стабільного потепління води! Між іншим, саме навесні ця риба харчується з максимальною інтенсивністю, від'їдається після зимової сплячки перед нерестом, саме весна і початок літа, залежить від погоди, саме благодатний час для риболовлі на сома. У цей період він часто заходить у відносно мілководні ділянки, які прогріваються швидше, і тому їжі для нього там вистачає. Активно переміщаючись по своїх стежках, він видобуває собі їжу, не шкодуючи сил і віддаючи цьому весь свій час, в темний час судок, звичайно. Днем же відпочиває в затишних місцях, до слова, місця ці не обов'язково знаходяться в глибокому вирі. Часто він задовольняється і комфортною корчем на не дуже глибокому місці, а то і зовсім біля берега. Зустріти днем його можна навіть недалеко від стрімкого берега, під « карнизом » з густої рослинності, або в заростях.

Як помітили спостережні рибалки, в цьому, до речі, і криється секрет їх успішності, сом зазвичай має свої улюблені мисливські угіддя, до яких подорожує по одному і тому ж маршруту. Ловити його можна як безпосередньо в місцях харчування, так і по дорозі туди або назад. Навіть якщо спритно підсунути сому частування під час його відпочинку, то шанс на упіймання буде досить великий, якщо риба буде більш-менш активною.

З прогрівом води мілководді заростає, а сом відправляється на нерест. У цей період ловляться переважно зовсім дрібні сомики, але ми їх не будемо ловити, бо навіщо калічити майбутніх гігантів. А дорослому поголів'ю не до їжі, нерест – дуже відповідальний період і заважати рибі в цей час категорично не рекомендується, раніше в нерест, кажуть, навіть церкви в дзвони не дзвонили.

Після нересту починається новий період активності сома, він починає жерти, і цим гріх не скористатися. Цей період не такий вже тривалий, як навесні, але теж дасть можливість « відірватися » по повній. Поступово сом заспокоюється, тимчасові відрізки його високої активності скорочуються, але харчуватися він, звичайно, не перестає, просто підходи до нього знаходити трохи складніше, але спроби затримання, швидше за все, увінчаються успіхом, все-таки літо, вода тепла, потрібно встигнути поїсти як слід.

Після спалаху активності після закінчення нересту сом поступово переміщається на найбільш глибокі ділянки водойми, але харчуватися не перестає, робить це він з більшою або меншою активністю, але регулярно, тобто – кожен день. Єдина відмінність, це деяка примхливість у виборі об'єкта харчування, іноді він геть відмовляється від чогось, що ще недавно лопав із задоволенням, рибалці треба вгадати його бажання і тільки тоді прийде успіх. Починаються риболовлі більш складні і непередбачувані, зате більш цікаві і спортивні, та й екземпляри в уловах, нарешті, починають радувати своїми розмірами, вельми вірогідна в цей час навіть затримання справжнього трофейного монстра.

З приходом осені і поступовим охолодженні води настає час осіннього жора сома. Вже немає такої понад активність цієї риби, як-не-як вона вже досить от'елась за весну і літо, але шанси на упіймання в цей період теж дуже великі, причому якщо стоїть завдання зловити саме максимально велику особину, то осінь дуже підходяще для цього час. Настає час професіоналів, накопичені знання про сомовьей риболовлі тепер будуть особливо до речі. Де живе потенційний трофей, коли годується, що вважає за краще, якщо цього не знати, то успіх прийде хіба що випадково, саме тому багато рибалок вважають осінню риболовлю на сома безперспективною, і зовсім даремно. А досвідчені, які розуміють рибалки дістають своїм найміцніші снасті, запасаються терпінням і оговтуються на водойму, в заповітні місця. Не біда, що поклевку можна не помітити за день риболовлі, зате завтра, або післязавтра, успіх буде обов'язково, та ще якийсь.

З повним охолодженням водойм ймовірність затримання гіганта прагнуть до нуля, ця риба поступово откочевивает на свої зимові стоянки, в затишні місця, де і завмирає до настання тепла. А ми, мабуть, займемося в цей час судаком. Теж, між іншим, заняття дуже захоплююче.

Яке частування воліє сом? Він вважає за краще їжу тваринного походження, бо хижак, у нього і зуби є, раптом хто не знав. Отже, тісто або кашу йому пропонувати не будемо, а запропонуємо річкові черепашки, черв'яків, живця, печінку, навіть м'ясо, але воно жорстке, є нюанси. Відмінно буде прийняті сомом ведмедики, раки або ракова шийка, виповзкі, жаби. Втім, будь-яка живність в живому або морозиві вигляді може принести позитивний результат, потрібно експериментувати з тим, що виявилося під рукою.

Є рецепти навіть спеціальних бойлів на сома, вони робляться з печінки, сдабріваются різними добавками і мають досить специфічний запах, а сому – подобається. Те, що не подобається людині, нерідко дуже привабливо для риби, і не тільки сому, це на замітку.

Непогано можна ловити сома на спінінг, використовуючи штучні приманки, такі, як великий силікон, воблера, блешні. Ловля сома таким чином більш спортивна, рухома і нерідко приносить приємні сюрпризи у вигляді затримання великих щук або судаків. Якщо належить ловити на незнайомому водоймі з човна – відмінним вибором буде тролінг, так як можна і рибу зловити, і околиці розвідати, особливо при наявності ехолота або картплоттера. Знаючі спінінгісти зазвичай знають місця виходу сома і ловлять « на прохід », тобто очікують поклевку, методично облавливая перспективну ділянку в певний час в певному місці.

Розуміння звичок і місць проживання сома приходить з досвідом, тому практика, і ще раз практика, ну, і експеримент, звичайно ж. Ніколи заздалегідь не можна сказати, яка методика виявиться найбільш виграшною, потрібно пробувати.

Снасті для лову сома варто брати міцні, він все одно їх особливо не боїться, за деяким винятком. А ось запас міцності точно не завадить, адже заздалегідь не вгадаєш, хто клюне в наступний раз, потрібно бути готовим до атаки монстра завжди, а якщо занадто грубу снасть злякається дрібниця, то це тільки на руку, але це навряд чи, вона теж у сома не з полохливих.

М'яке вудилище і тонкі повідці точно не те, що потрібно, хіба що спробувати, з спортивного інтересу, але це спроба на один раз, так як дуже швидко прийде розуміння при поклевке, що щось пішло не так.

Дуже видобувним способом затримання сома є ловля з приманюванням його на квок, він вимагає окремої розмови. Цим способом ловлять справжні профі, часто найбільш великих риб, ловлять з човна.

Відмінний результат принесе ловля сома з берега на завезення або в закид. Перший спосіб дозволяє доставити приманку в потрібне місце, навіть на далекій дистанції, а насадка при цьому не буде зіпсована далеким різким кидком. У закид так точно обловити точку не вийде, зате вона, мабуть, найдоступніша і проста з усіх перерахованих. Монтаж складається з важкого вантажу і міцного повідця, насадив черв'яків або живця, закинув в перспективне місце, і чекай поклевку.

Ловля з човна дозволить здійснити більш точну постановку на місце, вона не вимагає далеких різких закидів, тому тут можна використовувати абсолютно будь-яку смачненька, навіть саму ніжну. Саме з човна здійснюється квочення сома, звук від квока поширюється по колу і в глибину, працюючи оптимально. Снаста можна опускати на дно, а можна розташовувати в товщі води, це залежить від уподобань самої риби, перевіряється експериментально.

Ось така вона, ловля сома, в загальних рисах. Щоб описати докладніше, знадобиться випустити повноцінну книгу, така ця рибалка багатостороння і багата нюансами. А ми побажаємо всім рибалкам ні хвоста, ні луски і – до зустрічі на водоймі!


Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->