Як зловити сома з берега

Як зловити сома з берега

26.07.2024
0

Літо - це час лову сома, трофейного, чи не дуже, у будь-якому разі масу яскравих рибальських вражень буде забезпечено. Ця сильна риба в сезон теплої води є бажаним трофеєм більшості рибалок, та й у кулінарному плані дуже навіть цікава. Спочатку ця риба може відлякувати новачків-рибалок своєю загадковістю, але це тому, що вони не знають, з якого боку до неї підступитися. А насправді, не такий страшний сом, як його малюють.

  • Сом, спосіб життя і місця проживання
  • Снасті на сома
  • Принади для упіймання сома

Сом має звички, які дещо відрізняються від інших видів риб. Почнемо з того, що це переконаний хижак, тому віддає перевагу місцям, де можна затаїться. Насамперед, це досить глибокі ями, але тільки такі, де вода достатньо насичена киснем. Якщо на дні дуже багато гострої черепашки, там він стояти не буде, оскільки вона може пошкодити його ніжне черево. Коли ця риба активна, її можна зустріти практично де завгодно, була б там їжа, у періоди пасивності сом обирає спокійніші місця, де його не турбуватимуть. Особливо тривалі періоди вкрай низької активності вусатого розбійника бувають узимку, коли температура води опускається до найнижчих позначок. Хто б що не говорив, а взимку упіймання сома - велика рідкість, радше в цей період він банально багриться, ніж проявляє усвідомлений інтерес до приманки. Початок його активності збігається з прогріванням води, десь перед нерестом спостерігається вельми інтенсивний, хоча й не надто тривалий, період жору, в Україні зазвичай це відбувається в травні. Потім клювання слабшає, настає період ікрометання, активні в цей час винятково статевонезрілі малюки. Іноді буває так, що умови для нересту несприятливі, тому статеві продукти залишаються в рибі, і вона ніби підживлюється ними, що негативно впливає на клювання. Так це, чи ні, автору достеменно не відомо, але ось невдалі для сомів'ячої риболовлі сезони час від часу трапляються. Максимальна активність сома припадає на пік літа, після нересту. У цей час він зустрічається на не надто глибоких місцях, бажано, щоб були в наявності підводні аномалії, бровки, перекати, перепади глибин. Природно, наявність живності для полювання також обов'язкова. Це чудовий час для полювання за сомами. Із наближенням осені вусаті перебираються на глибші ділянки водойм, як, власне, і більшість підводних мешканців. Що більше остигає вода, то глибше йде сом, утім, уночі він продовжує відвідувати мілководдя. Переміщається ця риба зазвичай одними й тими самими стежками, чим і користуються досвідчені рибалки, кидаючи йому туди різні ласощі. Саме в цей період зловити сома найпростіше. З настанням осені настає час цілеспрямованого лову найбільшого сома, для цього знадобиться не аби який досвід, але гра варта свічок. Тут найскладніше знайти місця годівлі і переміщення саме риб'ячого патріарха, що досягається досвідом і, часом, роками пошуку, така риболовля вже не для всіх.

Снасті на сома, за замовчуванням, мають бути з багаторазовим запасом міцності, тим паче, що ця риба не з полохливих, і товстим повідцем із масивним гачком її не злякаєш. Тому і вудилище з котушкою мають відповідати, хоча сучасні снасті для трофейного лову зовсім не обов'язково мають мати надто монументальний вигляд, а якщо рибалка досить досвідчений, то впорається з трофеєм навіть за допомогою ординарного комплекту. Як матеріал для виготовлення сомів'ячого повідця ліпше використовувати абразивостійкий, зуби в цієї риби хоч і не щучі, але все-таки є, і вони досить гострі, хоч і дрібні. Гачок має бути міцним і великим, його підбирають з урахуванням приманки, на яку збираємося ловити. Якщо насадку постійно об'їдає дрібнота, то буде корисно додати на поводок невеликий поплавок, щоб гачок із насадкою не лежав на дні, зазвичай це виправляє ситуацію. Вудилище на сома не має бути надто дубовим, воно повинно показувати контакти з рибою, а під час виведення достатньо в'язати рибу, класичні морські спінінги, мабуть, не підійдуть через свою надмірну жорсткість, але й надто м'яке вудилище не годиться, сом зробить із ним усе, що захоче. Котушка на сома має бути тяговою, швидкісна не підійде, хоча можна призвичаїтися до будь-якої. Іноді можна взяти не дуже важкий мульт, але буде достатньо і силової безінерційки, для фідера або карпфішингу, з бейтраннером, а то і старої доброї невської, але тут потрібен буде досвід, хоча варіант, як і раніше, робочий.

Із насадок спрацюють черв'як, виповзок, капустянка, п'явка, живець, печінка, кальмар, рак. Взагалі, можна експериментувати багато з чим, тваринного походження, на рослинні насадки сом не реагує. Прісноводні черепашки великого розміру теж цілком ефективні, але вони краще працюють під час лову на квок із човна, з берега, як на мене, вони працюють гірше, ніж перераховане вище. Шансів спіймати сома більше, якщо ловити саме на великого червоного хробака, хоча я чув, що був сезон, коли деякі рибалки цілеспрямовано і цілком успішно ловили навіть на опариша, причому на досить великі, як для цієї насадки, гачки. Не знаю, особисто не перевіряв.

Ловля сома з берега дуже цікава і здобичлива, з нею зрівнятися мало яка інша риболовля, тому однозначно рекомендуємо її до практики. Вибрати й купити якісні робочі снасті та аксесуари для риболовлі на сома з доставкою по Україні в інтернет магазині FishBum, Київ. Якщо в процесі вибору виникнуть питання, ми постараємося допомогти знайти на них кваліфіковані відповіді.


Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->