Як зловити щуку на спінінг

Як зловити щуку на спінінг

17.05.2024
0

Щука, мабуть, одна з найпопулярніших серед спінінгістів нашої країни хижих риб, водночас це не якась там верховодка вагою кілька грамів, а цілком собі гідний трофей, з яким і позмагатися можна, і в кулінарному плані вона становить певний інтерес. У місцях, де її достатньо, можна сміливо розраховувати на її упіймання, але нерідко доводиться і голову поламати для того, щоб ця розбійниця опинилася на гачку, одним словом, щука - це дуже цікава риба як для спінінгіста-новачка, так і для досвідченого рибалки, хіба що перший, найімовірніше, спіймає її випадково, а ось другий буде діяти обмірковано і розраховувати на конкретний результат.

  • Де ловити щуку
  • Снасті та приманки для упіймання щук

Ловити щуку можна в дуже багатьох місцях, де риба є в принципі, це досить невибаглива, але вельми ненажерлива хижачка. Незважаючи на свій вражаючий апетит, щука приносить помітну користь водоймі, в якій мешкає, адже вона регулює чисельність і розмір мирної риби, що проживає там, втім, своєю молоддю вона теж не нехтує. Поїдаючи невелику рибку, вона регулює поголів'я, тому що, насамперед їй трапляються ослаблені екземпляри, а коли дріб'язку у водоймі занадто багато, то через обмеженість харчової бази він може і зовсім не рости, або робити це дуже повільно. Зазвичай рибалці аматору вдається зловити щук вагою від 1 до 2 кілограмів, так звану «трав'янку», яка мешкає недалеко від берега, в заростях, біля корчів та інших підводних аномалій. Це досить молоді й не дуже досвідчені екземпляри, які до того ж вирізняються стабільним апетитом і саме з цієї причини раз по раз атакують практично будь-яку спінінгову приманку. А ось більші екземпляри потребують особливого підходу, та й мешкають відокремлено, точніше більш дрібні особини тримаються на відстані, щоб самим не стати жертвою нападу з боку дорослої рідні. Більша щука воліє триматися більшої глибини, але не далеко від місць проживання кормової бази, утім, час від часу вона все-таки відвідує зарослі трав'янисті ділянки й наводить там шереху, видаючи свою присутність гучними сплесками й рибками, що розлітаються на всі боки в паніці. Велика, по-справжньому трофейна щука харчується не в такому режимі, як її дрібніша родичка, зазвичай це відбувається в певні години, вранці та ввечері, іноді в прохолодну похмуру погоду навіть удень, але рідко протягом тривалого часу. Така звірюка не стане розмінюватися на дрібниці й атакувати надто дрібну здобич, витрачаючи сили даремно, щука, в принципі, не любителька азартних переслідувань, вона засадний мисливець, який ховається за брівкою або корчем і, чітко зваживши всі «за й проти», атакує свідомо й напевно, зате блискавично й рішуче.

З настанням холодів і відмиранням водної рослинності більшість риб вирушає на глибокі ділянки водойм, слідом за нею йде і щука. У сезон холодної, але відкритої води її досить успішно ловлять із човна, якщо йдеться про великі водойми, а на невеликих зубасту цілком реально дістати і з берега.

Снасті для лову щуки мають деякі особливості, хоча можна, в принципі, ловити на будь-яке спінінгове вудилище з котушкою. Різниця в тому, що на спеціально підібраний щучий спінінг робити це буде значно комфортніше, і результативних підсічок буде більше, а сходів, навпаки, менше. Взагалі, найкраща річ - це спеціально для цього призначена, а універсальність далеко не завжди є перевагою, це, швидше, компроміс, не більше того. Спінінг на щуку вирізняється насамперед своїм ладом, він повинен упевнено в'язати трофей, адже вона вирізняється вкрай бурхливою вдачею, всілякі кидки, ривки і навіть стрибки для цієї риби правило, а не виняток. Якщо мета - ловити воблерами, на твічінг, то це важливо враховувати під час вибору, в плані жорсткості і довжини бланка. Джигові вудилища використовують переважно для облову глибоких ям і ямок, зазвичай на віддаленні від берега. Якщо планується ловити з човна, можна брати коротші спінінги, це, до того ж, полегшить процес прийняття на борт трофея, зате довший варіант краще відпрацює ривки риби, не допустить послаблень волосіні або шнура, водночас потрібно буде мати під рукою підсаку з довгим держаком, адже підвести спійману здобич ближче буде складно. Котушка, найчастіше безінерційна, підбирається вже під спінінг, як зазвичай. Можна обзавестися і комплектом з мультиплікаторною котушкою, для цього знадобиться і спеціальне кастингове вудилище під мульт, з курком, здебільшого в нашій країні такий використовують для риболовлі на великі джерки, адже звичайні безинерційки у своїй масі не витримують навантажень, які виникають під час джеркінгу, та й рибу в такий спосіб ловлять переважно найбільшу.

Спінінгові приманки на щуку відрізняються розміром, вони більші, ніж, скажімо, на судака чи окуня. Ця риба має схильність до полювання за відносно великою здобиччю, дрібнішу вона може й зовсім залишити поза увагою, особливо середні та великі особини. Щуку можна ловити практично на будь-які приманки, від блешень до джерків, від силіконок до воблерів і колебалок. Тому відштовхуватися потрібно від специфіки конкретної водойми, її глибини, ступеня заростання травою і закоряженості. Розібратися в нюансах допоможе практика і товариський абориген-рибалка, ну а там уже все у ваших руках. І, так, зуби у щуки є, тому без міцного повідця з товстого флюрокарбонового матеріалу, або, що краще, з металевої плетінки або навіть дроту, на риболовлю за щукою вирушати не розумно. Рибальська фурнітура має бути досить надійною і якісною, зубаста бестія не окушок, помилки не пробачить, не дарма її ще з крокодилом порівнюють. Для щучої риболовлі обов'язково варто мати під рукою набір для безпечного витягання приманки з її пащі, оскільки зуби там, як бритви, а рани, ними нанесені, можуть заподіяти серйозні неприємності.

Це, звісно, найзагальніші правила для того, щоб зловити щуку, глибші знання прийдуть із досвідом, а поки що можна вибрати й купити робочі снасті на щуку з доставкою по Україні в інтернет магазині FishBum, Київ.


Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->