Як зловити рибу на живця

Як зловити рибу на живця

22.06.2024
0

Літо помаленьку підбирається до свого екватора, разом із цим у протилежний бік, на спад, рухається активність хижої риби. На жаль, жор хижака триває не так довго, як би нам того хотілося, а ось бажання половити щуку або судака нікуди не дівається. Що ж робити? Деякі рибалки переключаються на ловлю іншої риби, наприклад, ляща, а знаючі фанати лову саме хижака просто змінюють тактику, починають практикувати риболовлю з використанням живої рибки, живця.

  • Риболовля на живця актуальна завжди
  • Снасті для лову хижака на рибку
  • Де і як ловити рибу на живця

Ловля хижої риби на живця, перш за все, хороша своєю універсальністю і простотою. Досить мати під рукою міцну волосінь, примітивний грузик і мало-мальськи відповідний гачок, мотовило для намотування, і спорудити з цього цілком робочу снасть зможе навіть школяр. Звичайно, ще знадобиться найпростіша вудка для упіймання живця, насадку для неї можна запозичити в колеги на березі, пари-трійки черв'ячків або зовсім невеликого шматочка хліба буде цілком достатньо. І ось комплект для упіймання солідної щуки, окуня або судака готовий. Оскільки риба харчується цілий рік, то й ловити її можна завжди, хіба що на штучні приманки хижак, усе-таки, бере переважно під час пікової активності, а ось якщо запропонувати підводному розбійникові щось із натурального раціону, і зробити це правильно, він навряд чи відмовиться. Незалежно від того, чи буде це зроблено з тінистого берега невеликої річки, з човна, встановленого на якорі неподалік від місця звичного полювання хижої риби, чи взимку, з криги, результат, найімовірніше, буде, причому нерідко досить вражаючий.

Як уже писалося вище, снасть для риболовлі на живця досить проста, проте не примітивна. Кожен елемент цього оснащення потрібно підбирати ретельно, тупий грубий гачок теж здатний спіймати рибу, але шанси на сходження трофея при цьому значно підвищуються, те ж саме можна сказати і про волосінь, мотовило, звісно, добре, іноді воно навіть краще, але сучасний спінінг усе-таки кращий. Найпростіше оснащення використовується, зазвичай, або рибалкою-початківцем, або якщо снасть планується залишити без нагляду на тривалий час. В інших випадках краще ловити на вудилище з котушкою. До слова сказати, мати для лову на живця спеціальне вудилище зовсім не обов'язково, особливо якщо практикуєте цей вид риболовлі час від часу. Підійде класичне фідерне вудилище з фідерною котушкою і шнуром, особливо під час лову на течії, на великій водоймі. Можна ловити на живця і спінінгом, тільки бажано не перевантажувати його при цьому. Для лову взимку, з льоду, або у відкритій воді, залишаючи снасть на деякий час без нагляду, використовують жерлиці, які являють собою спеціальне мотовило, здатне під час клювання легко віддавати приманку, не перешкоджаючи її заковтуванню хижаком.

Ловити рибу на живця слід там, де вона годується, а не там, де зручно рибалці. Утім, це правило поширюється на будь-який вид риболовлі, проте часто буває, що про нього забувають, із передбачуваним результатом. "Правильні" місця напрацьовуються особистим досвідом і за допомогою спілкування з колегами, які знають місце краще. У принципі, виявити перспективне місце не так і складно, для цього потрібно знати глибини в перспективних місцях і деякий час поспостерігати за ним. Головними ознаками хорошої точки будуть, несподівано, колеги-рибалки, які регулярно ловлять там на спінінг. Після виявлення цього факту бажано ретельніше опрацювати місце щодо підводних аномалій, зворотних течій, твердості дна тощо. Нерідко і сам хижак видасть себе галасливою поведінкою, а то й рибка, що вистрибує, підкаже, що до чого. Не варто ігнорувати активність чайок, вони набагато спостережливіші, ніж ви. Очікуючи клювання на фідер, не варто нехтувати збором інформації, просто оглядаючи околиці, адже саме в такий спосіб формується особиста база даних рибалки, а зовсім не методом чіпляння колег на спеціалізованих форумах, які, нібито, зобов'язані ділитися напрацюваннями. Ні, не зобов'язані. Запам'ятайте цю просту істину, тому - самі. А колеги допоможуть, але не більше.

У будь-яку пору року хижак вважатиме за краще мешкати неподалік від потенційної здобичі. Якщо немає риб'ячого дріб'язку, то і йому там робити нічого. Дрібна і середня хижа риба цілком може мешкати в трав'янистих заростях, на мілководді, а ось більша рибка, найімовірніше, триматиметься більш глибоких місць, хоча виходити на годівлю буде на мілководді, йдучи потім, проте, на звичну безпечну глибину. Зовсім добре, якщо поруч з виром буде коряжник і зарості, таким місцям варто приділяти максимальну увагу.

Снасть для риболовлі на живця являє собою вантаж із досить довгим повідцем, що забезпечує свободу руху рибки, на нього насадженої. Якщо ловите щуку або сома, потрібен спеціальний повідець, в інших випадках достатньо волосіні або флюрокарбона.

Ловити на живця можна не тільки в закид, стаціонарно, а й "на потяжку", таким способом можна поєднувати переваги спінінга і риболовлі на природну натуральну приманку. Паузи в проводці на такій рибалці мають бути набагато більшими, є свої тонкощі й у виготовленні монтажу, вантаж береться легший, з формою, що перешкоджає зачепам, а повідець бажано кріпити на якісний вертлюжок, що запобігає його перекручуванню. Цікавий результат може принести риболовля з використанням джиг-головки і насадженої на неї особливим способом невеликої рибки.

Ловити хижу рибу на живця цілком собі сучасний спосіб, вельми уловистий до того ж, незважаючи на те, що в такий спосіб ловили ще наші діди й прадіди. Вибрати й купити якісні робочі снасті для риболовлі на живця з доставкою по Україні в інтернет магазині FishBum, Київ. Якщо в процесі вибору виникнуть питання, ми постараємося допомогти знайти на них кваліфіковані відповіді.


Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->