Як зловити ляща на фідер

Як зловити ляща на фідер

03.05.2024
0

Ловля ляща на фідерне оснащення вже давно є класикою риболовлі, якщо рибалка володіє таким умінням, то це свідчить багато про що, наприклад, про те, що він має достатню спостережливість і терпіння, адже цю рибу, хоч її й можна ловити, так би мовити, "у кількості", проте далеко не кожен уміє це робити. А ловити цю красиву рибу систематично вміють тільки справжні майстри, ще б пак, адже лящ вирізняється доволі примхливим характером і, часом, дуже важко зрозуміти, чому він геть відмовляється від частування, хоча в сусіда відгукується на приманку і насадку цілком стабільно. Усе тому, що ловля ляща має свої секрети, про що ми сьогодні й поговоримо.

  • Вплив сезону на поведінку ляща
  • Прикормка і насадки на ляща
  • Снасті

Як і в будь-якої іншої риби, поведінка у ляща змінюється залежно від пори року, тобто не варто шукати його на одних і тих самих місцях і влітку, і взимку. Ні, бувають і винятки, але ось системно сподіватися на піймання цього тюхтія протягом усього року на одному й тому самому місці, мабуть, не варто.

Із початком весни і прогріванням води лящ вирушає з місць зимівлі в бік нерестовища, робить це він досить неквапливо, дорогою як слід від'їдаючись після зимового посту, саме в цей час починається його переднерестовий жор, про який знає не так багато рибалок, тому що погода ще не надто комфортна для риболовлі й багато хто вважає за краще поки що відсиджуватися вдома, у теплі, а лящ, тим часом, уже може відмінно ловитися, це варте того, щоб зайнятися активним пошуком його стежок.

До кінця весни, нарешті, лящові зграї добираються до місць нересту, в цей час турбувати його категорично не варто, нехай розмножується нам на радість, та й солідні штрафи за порушення Правил риболовлі про це ніби натякають. Після нересту лящ деякий час приходить до тями, хворіє, і тому не клює. Зате після того, як прийде до тями, починається вже нестоящий жор, та й рибалки, нарешті, масово вибираються на береги водойм, бо погода вже відповідає, навіть найвибагливіші з них не сидять удома, починається, мабуть, найактивніший рибальський сезон риболовлі, ловлять усі. Звісно, хто більш-менш уміє, решта просто набираються досвіду, вчаться у досвідченіших товаришів, а потім, все одно - ловлять.

З початком літа, після нересту, лящ поступово перебирається з більш дрібних ділянок на глибину, утім, на мілководді він теж любить годуватися, вночі, особливо з настанням спеки. Добре, якщо поблизу буде водна рослинність, у якій завжди мешкає різна живність, комахи й личинки. Так і минає літо, лящі від'їдаються, рибалки відловлюються, всі задоволені. До кінця літа клювання поступово загасає, настає деяка перерва, можна трохи перепочити, переключитися на ловлю іншої риби, або просто приймати водні та сонячні процедури на березі, теж чудове заняття.

З настанням осені вода починає остигати, даючи таким чином сигнал, що не за горами і зима, а отже, настав час знову як слід поїсти. Лящі збираються у величезні зграї, і вирушають у зворотний шлях, до зимувальних ям. Роблять це вони, не поспішаючи, дорогою поїдаючи все, що підходить їм як корм. Чудовий час зловити найбільший трофей сезону, і досвідчені рибалки цей шанс нізащо не упустять.

Що холоднішою стає вода, то активнішим стає лящ, але тільки до певного часу, ближче до зими апетит у нього знижується, і вже потрібно стежити за тим, щоб не перегодувати рибу, а то можна в результаті і клювання не побачити. А вже взимку, коли стане крига, риба стає зовсім пасивною, харчується мало, і може навіть впадати в певне заціпеніння, не реагуючи ні на підгодовування, ні на насадку, особливо в період глухої зими, заощаджуючи сили й чекаючи настання благодатнішого часу. А там і до весни не далеко, і все почнеться заново.

Підгодовування посідає дуже важливе місце в лящовій риболовлі, якщо помилитися в цьому питанні, то риба просто не прийде в точку лову, а, в кращому разі, просто пройде повз. Частування для ляща не має бути надто легким, воно повинно лягати на дно, лише трохи зноситься течією в найнижчому горизонті води, не привертаючи увагу риб'ячого дріб'язку, який, інакше, одразу ж збереться в точці лову, і, повірте, нічого доброго з цього не вийде, якщо, звісно, мету ловити саме дріб'язок не ставили з самого початку. Можна придбати спеціальний корм для ляща в магазині, можна зварити горох або пшеницю з додаванням ячки або пшона, можна комбінувати і створити свій особистий "секретний" рецепт, у всіх цих випадках можна домогтися успіху, що, до того ж, вельми захопливо. Не завадить цьому і додавання різних смако-ароматичних добавок, але з цим потрібно бути дуже обережним, експериментуючи з маленькими порціями.

Насадку для лову ляща використовують рослинну, тваринну, а також комбіновану, так звані "бутерброди", наприклад, червоного черв'яка і горохову мастирку. Добре поєднуються червоний черв'як і опариш. Загальне правило - у теплій воді краще працюють рослинні насадки, з похолоданням використовують тваринні, але є й винятки, потрібно пробувати.

Найкраща снасть для лову ляща - це в наш час, мабуть, класичний фідер, він дає змогу одночасно і закормитися, і гачок із насадкою в точку лову подати. Можна відмінно половити ляща і на інші снасті, але сьогодні поговоримо саме про фідер, як про найбільш доступний навіть для новачків.

Фідерне вудилище має максимально відповідати умовам лову, не бути надмірно довгим для риболовлі на невеликих водоймах із зарослими берегами і занадто коротким, якщо зібралися ловити на великих річках або озерах, де потрібно закидати на далекі дистанції. Краще, якщо воно буде максимально легким, щоб не перевтомлювати рибалку на тривалих рибальських сесіях. Котушка підбирається під вудилище, створюючи правильний баланс. В якості основної волосіні краще брати плетений шнур, якщо вибрали тонкий діаметр, це важливо для лову на течії і для далеких закидів, використовуйте шок-лідер. Годівниця підбирається індивідуально, як за матеріалом, так і за конструкцією, це велика тема, поговоримо про це окремо.

На цьому поки все, ні хвоста, ні луски, приємних емоцій і гідних рибальських трофеїв, запрошуємо вибрати і купити снасті для риболовлі та інші товари для активного відпочинку онлайн з доставкою по Україні в інтернет магазині FishBum і до зустрічі на водоймі.


Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->