Як зловити хижака на спінінг

Як зловити хижака на спінінг

13.05.2022
1

З настанням теплих днів починається відмінний час для лову хижака в вітчизняних водоймах. З огляду на холодну і щодо голодну зиму, у риби якраз в цей час прокидається звірячий апетит і, отже, шанси у рибалок здорово збільшуються. Правильні рибалки дають своїм майбутнім трофеям отнерестіться, а вже потім приступають до свого улюбленого заняття - ловлі хижої риби на спінінг з використанням штучних приманок.

  • Суть спінінгу
  • Снасті, приманки, монтажі
  • Об'єкти лову і вловисті місця

Спінінг, перш за все, це спортивне знаряддя для риболовлі, звичайно, здатне принести рибалку і приємне доповнення в раціон, але це вже вдруге. У цьому виді риболовлі особливо сильно присутня спортивний азарт і інтерес взяти трофей, але не за всяку ціну, а дотримуючись деяких правил, що і виділяє його на тлі звичайних хапуг від риболовлі. Деякі рибалки категорично не розуміють і не приймають ці правила, вважаючи їх відверто нудними і навіть шкідливими, ще б пак, адже ці правила можуть звести до нуля улов, що для даної категорії персонажів не припустимо. Принципів спінінгу досить багато, вони можуть відрізнятися, в кінці кінців, кожен рибалка вибирає їх під себе сам, з урахуванням Правил спортивної та аматорської риболовлі, звичайно, але основними є такі:

  • Пріоритет використання легких спортивних снастей, буквально на межі обриву
  • Як приманок використовуються виключно штучного походження, ніяких натуральних черв'яків, личинок або живців
  • Абсолютна більшість риб відпускається в рідну стихію, бажано з мінімальними ушкодженнями
  • Риболовля за принципом зловив - відпусти

Які снасті будуть найбільш доречні для спінінгу?

По-перше, це вудилище. Воно повинно бути максимально легким, міцним і пружним. Так як робота з важкими оснастками і великими вагами в спінінге швидше виняток, то високі тести тут не потрібні, хіба що для лову на сильній течії в глибоких ямах.

В середньому досить буде варіантів з тестом приблизно від 7 до 20 грам, саме такі підійдуть новачкам, та й більшості спінінгістів, для впевненого лову окунів, судаків або щук. Все що вище або нижче за вагами - доля професіоналів, або, як мінімум, досвідчених товаришів, так як вимагають глибокого розуміння процесу і пристойного досвіду в рибалці.

Довжина вудилища теж принципова, це залежить від умов риболовлі, зростання рибалки і його особистих переваг, простіше кажучи, ловити їм людині повинно бути комфортно. Якщо ловля планується з не дуже зарослого берега великої річки, сміливо беремо спінінг достовірніше, для маленької зарослої річечки зазвичай використовують короткі удільники, іншими в таких умовах буде дуже незручно, ні закинути, ні підсікти, ні рибу на берег доставити.

Котушка для спінінгу підбирається під вудилище і умови лову. Зазвичай це безінерціонка зі шпулей типорозмірами від 2000 до 4000 за класифікацією Шима. Передавальне число - середнє. В межах 5.2:1, оптимальне співвідношення між силою крутного моменту і швидкістю підмотки. Шпуля однозначно металева, так як ловити належить майже завжди на плетений шнур. Наявність запасний шпулі в комплекті далеко не обов'язково, при необхідності її можна докупити пізніше. За виробникам, вони повинні бути відомими, таким чином ми отримуємо гарантію якості, при цьому це не обов'язково має бути щось брендове і дороге, є маса гідних недорогих компаній з хорошою репутацією, наприклад, Okuma, Select, і інші

Шнур однозначно пріоритетніше для спінінгу, ніж волосінь, вона тонше, міцніше і більш чутливими волосіні. Варто пам'ятати, що універсальних шнурів на всі випадки життя не буває, тому вибираємо, як саме найчастіше будемо ловити, такий і беремо. Чи не можемо підібрати самі - консультуємося у консультанта в магазині, не можемо отримати гідну консультацію у фахівця - йдемо в інший магазин і отримуємо-таки те, що потрібно.

Фурнітура для лову на спінінг, насправді далеко не дрібниця. Радимо, до речі, звернути особливу увагу на фурнітуру ручної роботи, в серйозних рибальських магазинах вона, як правило, в наявності. Вона з'єднує в собі кращий досвід зарубіжних виробників, адаптацію під умови риболовлі в вітчизняних водоймах, справедливою ціною. Якраз те, «що доктор прописав». Щось конкретне рекомендувати не будемо, тут кожному своє, але з досвіду відомо, що чим більше такий набір, тим краще. Ніколи не знаєш, що і в якій ситуації знадобиться, а запас кишеню не тягне.

Тепер поговоримо про приманки. Як вже було сказано вище, в спінінгової риболовлі використовують виключно штучні, блешні, воблера, силіконки. Це і спортивно, і зручно. Ще б пак, спробуй-но спокуси рибу на поклевку на пластмасу або шматок заліза, це не на опариша верховодку вудити.

Найбільш популярними приманками для лову на спінінг є:

  • Принади з м'якого силікону, або силіконки. Вони призначені, в основному, для придонною лову хижака. Однак, для лову в середніх шарах води на неглибоких ділянках в слабоогруженних версіях також будуть чудово працювати, наприклад, по щуці, нічному судаку або окуню. Для оснащення силіконок застосовують спеціальні монтажі, так звані джиг головки. Завдяки спеціальному кріпленню і широкому діапазону ваг можна створювати різні монтажі і швидко їх міняти при необхідності прямо на березі. Велика кількість забарвлень силіконових приманок дозволить підібрати вловисту комбінацію для будь-якого водоймища, якщо проводка снасті ступінчаста, то мова йде про джиговой спінінгової ловлі, якщо рівномірна - це класика спінінгу.
  • Спінінгова ловля на воблера - це величезний пласт рибальської культури, зі своїми особливостями і секретами. Вона дозволяє облавлівать абсолютно будь-які горизонти глибин, самими різними проводками. Воблер покликаний імітувати кормовий об'єкт хижака, його зовнішній вигляд, поведінка. Розквітки ж можуть бути самими різними, від природних до кислотних, що не завжди логічно зрозуміло, але зате на практиці результативно, а це головне.
  • Класична рибалка спінінгом на блешні, мабуть, найбільш древній метод, він з'явився ще в ті часи, коли і спінінгу в нашому розумінні не було. Але, тим не менш, він ловить, і ловить чудово. Якщо його не дуже часто використовують в наш час, то це тільки тому, що методів спінінгової лову з'явилося ну дуже багато, спробувати все дуже складно, на все не вистачає часу. Блешні бувають вагаються, що обертаються, пилькери, і багато інших різновидів, часом представляє собою комбінації з декількох різновидів. Щороку, практично, можна дізнатися про появу чогось новенького.

Для досягнення результату важливо застосовувати правильний монтаж приманки на снасть, від цього залежить її правильна гра, чи буде вона реалізовувати задум творця, приверне рибу, спровокує її на поклевку, чи буде поклевка жадібною і чи впіймається в результаті трофей. У будь-якому монтажі варто використовувати спеціальний поводок, в залежності від умов риболовлі. Це може бути поводок зі спеціального матеріалу, стали, титану, флюрокарбону або навіть просто волосіні з певними характеристиками. Він допоможе зробити снасть витонченіше, малопомітніше, захистити її від зрізу зубами хижака.

Ловити спінінгом можна не тільки хижу рибу, але навіть полухищную, а іноді навіть мирну, цим дана рибалка і цікава. Час спінінгової лову - це весь період відкритої води, з поправкою на температуру води потрібно змінювати розмір приманок, швидкість проводки, горизонти пошуку. Навесні варто шукати трофей на відносно мілководних ділянках, які швидше прогріваються. Влітку і ближче до зими риба переміщається на ями, ну, і спінінгісти слідом за нею. Кращий донний рельєф для спінінгу - нерівний, з аномаліями. І щоб мирна рибка жила поблизу, в такій ситуації практично зі стовідсотковою ймовірністю буде і хижак.

В одній статті ідею спінінгової лову повністю розкрити не вийде, зате загальні принципи донести, сподіваємося, вийшло. Це дуже захоплююча рибалка, з давніми корінням і своєю історією, беріть вудку - і до зустрічі на річці.


Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->