Виготовлення монтажу для лову мирної риби

Виготовлення монтажу для лову мирної риби

27.05.2022
2

У рибалці на мирну рибу, будь то фідер, метод або коропфішинг, дуже важливо виготовити правильний монтаж. Тут дрібниць немає, хоча на вигляд елементи, з яких він складається, бувають дуже дрібними. Від того, наскільки правильно будуть підібрані ці елементи, залежить не тільки сам факт поклевки трофея, але і те, чи вдасться здійснити його виважування, чи не зійде він по дорозі на берег, не обірвуться чи повідці. Розглянемо основні моменти, пов'язані з в'язанням справжнього рибальського монтажу для лову мирної риби.

  • Елементи для виготовлення монтажів
  • Види монтажів для риболовлі

Для виготовлення правильного монтажу будуть потрібні такі елементи:

  • Ліска для повідків
  • Набір гачків різної форми і розмірів
  • спеціальна фурнітура
  • фідерна гума
  • Вантажила, годівниці

Привідкова волосінь необхідна для більш природної подачі рибі насадки. При цьому надійна сучасна волосінь для виготовлення рибальських повідків не обов'язково повинна бути схожою на канат. Швидше, вона буде нагадувати невагому ледь відчутну павутинку, або, якщо мова йде про трофейної риболовлі, досить непримітну напівпрозору або маскувального кольору нитку. Буде перевагою її здатність протистояти абразивного впливу, адже при таких тонких діаметрах контакт з черепашкою або камінням може привести до обриву і втрати трофея. Як правило, більш жорстка волосінь є і найбільш абразивостійкою, як, наприклад, флюрокарбон. Але більш м'яка забезпечує природність подачі гачка з насадженим на нього хробаком, опаришем або тестом. Вона легше в'яжеться і більше амортизує ривки трофея. Так що вибір волосіні для риболовлі - це компроміс кожного рибалки, благо варіантів на сьогоднішній день більш ніж достатньо.

Гачки для повідків на мирну рибу, відразу вкажемо, що в цьому випадку використовуються виключно одинарні, правильніше підбирати не стільки по передбачуваному розміру трофея, скільки по типу і виду використовуваної насадки. Сучасна сталь від будь-якого відомого виробника не викликає ні найменшого побоювання в своїй міцності, а заточування жала, як правило, ідеальна. Якщо вже такий встромиться в риб'ячу пащу, то буде тримати карася або щуку як слід. Звідси висновок - бажано використовувати гачки відомих торгових марок, це послужить своєрідною гарантією якості.

Розмір гачка, ніж об'ємніше насадка, тим він повинен бути більше, ну, і розмір риби, звичайно, враховуємо. Товщина дроту в цьому питанні вирішує, чим тонше, тим краще. Тонкий гачок і легше, і губу у риби пробиває краще товстого, і рибу менше насторожує. Втім, є й винятки, короп і карась не дуже бояться товстих гачків, зате запас міцності при їх ловлі зайвим точно не буде.

При ловлі на живі насадки важливо забезпечувати її максимальну живучість, так вона буде більш привабливою, звиваючись на дні, адже саме так вона і поводиться в природному середовищі. Це досягається за рахунок використання невеликих гачків з тонкого дроту. Для великого червоного хробака можна використовувати гачки з дроту товстіший, особливо при формуванні великих пучків, наприклад, для лову трофейного ляща, хоча занадто старатися, все ж, не варто.

Колір гачка також може мати значну роль, він може як залучати, так і відлякувати підводних мешканців, або не грати скільки-небудь помітної ролі. Вважається, що темні забарвлення найбільш універсальні, але в деяких випадках викликає блиск нікелю або золота може додатково приманювати рибу. Так це, чи ні - перевірити можна тільки на особистому практичному досвіді.

Місце прив'язки гачка буває двох видів, з колечком або лопаткою. Для новачків, напевно, більше підійде перший варіант, так як він простіше для прив'язування. Зате кріплення до лопатки забезпечує більш природну подачу приманки, за це його поважають рибалки спортсмени. Насправді освоїти прив'язку гачка з лопаткою досить просто, трохи практики - і немає проблем. А можна і спеціальними пристосуваннями, крючковязамі, скористатися.

Є особливі моделі гачків, наприклад, для спортивної риболовлі, лову форелі на платних водоймах, у них розмір борідки на жалі може бути чисто символічним, або взагалі бути відсутнім. Це робиться для нанесення рибі мінімального збитку. Якщо ви рибалка спортсмен або рибалите за принципом «зловив - відпусти», то це ваш вибір.

Спеціальна рибальська фурнітура повинна гармоніювати з усім монтажем, бути досить міцною, забезпечувати швидку заміну елементів в разі потреби. Особливу увагу потрібно звернути на рибальську фурнітуру ручної роботи, адже вона максимально адаптована під вітчизняні водойми і місцеву рибу, виготовляється тільки з якісних матеріалів, З урахуванням великого практичного досвіду.
У комплекті повинні бути присутніми:

  • Застібки
  • Вертлюжки, що захищають волосінь або шнур від перекручування
  • Відводи, протизакручувачі
  • Набір невеликих свинцевих грузиків
  • Намистини для захисту вузлових з'єднань

Якогось точного переліку не існує в природі, в будь-який момент може знадобиться що завгодно, тому важливо мати саме все, але лякатися цього не варто, адже витрата при цьому невеликий, а ціни не дуже дорогі. До того ж, купувати фурнітуру відразу і все зовсім не обов'язково, і навіть не потрібно. Поступово буде приходити розуміння, що саме потрібно.

Для використання найтонших діаметрів волосіні потрібно убезпечити себе від обривів при виважуванні трофея.Для цього використовують фідерну гуму, або фідергам. Вона буває різною по жорсткості, розтяжності, зазвичай прозорою забарвлення. При різкій поклевке і ривках вона погасить їх і «зв'яже» рибу. Дуже рекомендується до використання, особливо новачкам. Продається в невеликих розмотках, витрата відносно невеликий. Може, правда, трохи згладжувати процес поклевкі, але не критично. Іноді можуть використовувати замінники, наприклад, бісерну гуму або щось схоже, цього робити не рекомендується, по-перше, економія вийти незначною, а по-друге вона може банально не підійти за параметрами, міцності, наприклад.

Дуже важливу функцію при виготовленні рибальського монтажу для лову мирної риби виконують вантажу. Вони можуть бути різних видів і форм:

  • Класичне, з простого свинцю, без покриттів
  • Карпове, свинцеве, пофарбоване маскують складами
  • Методні, для лову коропа і карася
  • Фідерні, для лову будь-який мирної риби з підгодівлею

Якщо планується спочатку заривати рибу, або обійтися без цього, а просто половити з дна - беремо звичайний свинцевий вантаж, відповідної форми. Наприклад, для течії підійде плоска форма, щоб не несло, а для далекого закидання - беремо обтічне грузило, таке і при сильному вітрі буде працювати відмінно. Це дідівська, перевірена роками, снасть.

Для лову коропа і карася краще брати вантажу зі спеціальною фарбуванням вважається, що таке не поширює навколо себе ауру металу, що може насторожити цих риб. Та й маскування на дні не завадить.

Спіймати коропа або карася в тихій воді допоможе снасть Метод. Така ловля ведеться з використанням липкої підгодівлі, вона фіксується в огруженной годівниці плоскої форми, на короткому повідку поруч з годівницею розташовується насадка. Риба підходить на корм, заодно спокушається частуванням на гачку. Плоска форма такого вантажу запобігає провалювання снасті в мул.

Найбільш поширеним видом вантажів для лову мирної риби є фідерна годівниця. Вона дозволяє оперативно заривати точку лову, зробити це максимально точно. А потім додавати потрібний обсяг кормової суміші в процесі риболовлі. Варто звернути увагу на інтенсивність вимивання корму з годівниці, вона повинна віддавати підгодівлю повністю, бажано в придонному шарі, а варіант, коли корм залишається до годівниці після вилучення снасті на берег зовсім не допустимо.

При виборі фідерної годівниці значення має не тільки форма, але і матеріал, з якого вона виготовлена. Пластик буде краще спливати при підмотуванні, він підійде для лову в складних умовах, коли дно сильно захаращено або зламано. А ось на протязі краще покаже себе годівниця з металу, кошик з тонкої дроту швидко віддасть кормову суміш, буде менше парусити, і залишиться лежати посередині кормового плями.

Ловля мирної риби - старовинний вид риболовлі, з часом він був вдосконалений і зайняв одне з провідних місць серед методів зловити завидний трофей, щоб переконається в цьому варто хоч раз самому сходити на берег водойми і зловити хоча б одного ляща або коропа.


Відгуків2

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->