Інструмент та аксесуари для зимової риболовлі

Інструмент та аксесуари для зимової риболовлі

12.11.2021
1

Що варто мати при собі на зимовій рибалці з льоду

Зимова риболовля з льоду - цікаве, але специфічне, тому є деякий набір інструментів і аксесуарів, які обов'язково варто мати при собі в цьому випадку. До них відносяться:

  • Інструмент для пророблення лунки
  • Ящик для снастей
  • Протиковзкі накладки на взуття
  • Намет для захисту від холоду, вітру, опадів
  • Спеціальні рятунки для фіксації на краю льоду під час провалювання

Для пророблення лунки використовуються два типи інструменту:

  • Пішня
  • Бур

Пішня для зимової риболовлі є стародавнім інструментом у вигляді важкого наконечника, насадженого на дерев'яний держак. Форма наконечника буває різною, за бажанням майстра. Який його виготовив, чи самого рибалки. Це відмінний універсальний інструмент, з його допомогою можна не тільки кригу бити, але й промацувати дорогу перед собою, при переміщенні по цілині, та й у будь-якому випадку, перевіряти міцність льоду на водоймі просто необхідно завжди.
На рукоятку пішні варто одягнути спеціальну страхувальну петлю, вона не дасть інструменту вислизнути з руки і потонути, досвідчені рибалки добре знають про це.

Вага пішні також грає роль, може здатися, що з легшою легше звертатися, але це правильно лише частково, якщо лід зовсім тонкий, у цьому випадку ходити по ньому потрібно з особливою обережністю, і без досвіду на нього потикатися зовсім не варто. А ось важка пішня для зимової риболовлі проб'є лід набагато швидше і простіше, заощадивши таким чином сили та час.

При зберіганні та транспортуванні пішні не варто забувати закривати її гостру частину спеціальною заглушкою, це і людей захистить від травматизму, і сам інструмент не затупиться даремно.
Якщо крига стала товстою, то пішнею пробити в ньому лунку буде дуже непросто, та й довго за часом. А якщо лунок потрібно зробити кілька десятків за риболовлю, то завдання стає нездійсненним. І тут прийде на допомогу трудяга бур, для нього це завдання – звична справа, але тільки в тому випадку, якщо він повністю справний і міститься у повному порядку.

А це означає, що ручка не повинна люфтити, а ножі повинні бути гострими і надійно зафіксовані на своєму місці. Інакше буде не рибалка, а тортури. Якщо лід дуже товстий, а лунок потрібно багато, наприклад, для пошуку риби, варто звернути увагу на мотобури, або на електричній, або на бензиновій тязі. Вони трохи дорожчі за звичайні, зате здатні дуже швидко набурити стільки лунок, скільки потрібно.
Закономірно виникає питання: що ж краще, пішня чи бур? Відповідь проста – обидва інструменти знадобляться, кожен для виконання своїх завдань.

Досить швидко у зимового рибалки накопичується багато різних снастей, аксесуарів, і їх потрібно десь зберігати та в чомусь носити. Ось для цього і знадобиться місткий ящик. Раніше були популярними рибальські ящики з дерева, а то й із металу, це було надійно, але не дуже практично. Сучасні ящики робляться з легкого міцного пластику, якщо рибалок не дуже великий, то ящик можна використовувати і як стілець. Є можливість розширити функціонал цього атрибуту, для цього можна використовувати додаткові кишені та відділення.

Лід, як відомо, субстанція дуже слизька, тому про цю проблему варто подумати заздалегідь, якщо бути конкретнішою – придбати спеціальні протиковзкі накладки. Вони бувають різними, які вибрати, вирішувати самому рибалці.
Якщо риба знайдена, лунка пробурена, залишилося тільки приступити до риболовлі, і ходити з місця на потреби немає, варто встановити легкий розкладний намет. Вона дозволить комфортно рибалити протягом тривалого часу, хоч вдень, хоч вночі. Це дуже корисний аксесуар, особливо при риболовлі на мирну рибу, з підгодовуванням, коли часом потрібно почекати проходу зграї. Та й від сторонніх заздрісних очей вона надійно сховає.

При виході на лід варто завжди пам'ятати про правила техніки безпеки, і якщо лід не витримав і провалився, потрібно спочатку зафіксувати себе на краю ополонки, а потім і вибратися на лід. Ось тут і стануть у нагоді спеціальні «рятунки», міцні металеві шипи, що встромляються в лід. Це напрацювання багатьох покоління зимових рибалок, і нею нехтувати не варто.

Ось такий приблизний перелік інструментів та аксесуарів для зимової риболовлі, маючи його можна вважати себе підготовленим до заняття улюбленим захопленням у зимову пору року. Звичайно, повніший комплект потрібно скласти самому рибалці, але починати варто з цього.

Відгуків1

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->