Фідерні годівниці, види та призначення

Фідерні годівниці, види та призначення

10.05.2024
0

Для того, щоб правильно закормити точку лову, важливо не тільки приготувати потрібну підгодовувальну суміш, а й доставити її максимально точно в точку лову, і робити це регулярно, точно і в потрібному обсязі. Для того, щоб фідерна риболовля відбулася, важливо від початку розуміти, кого, як і де будемо ловити, який трофей будемо ставити на корм. Спочатку новачки рибалки, а часом і їхні досвідченіші товариші, майже не приділяють уваги цьому питанню, мовляв, є кілька перевірених часом годівниць, і вистачить, працюють же. Так, працюють, але - в певних умовах, варто їм змінитися, і щось може піти не так, або вони перестануть діставати бажаного місця лову, або підгодовування працюватиме не так, як заплановано, а значить шанси відловитися мізерні. Щоб такого не відбувалося, важливо мати при собі достатній арсенал цих важливих елементів для виготовлення рибальської фідерної снасті.

  • Правильний вибір рибальського «кормака» - основа успіху
  • Класичні фідерні годівниці
  • Флет-фідерні снасті
  • Вплив умов риболовлі на форму фідерної годівниці

Існує величезне різноманіття різних фідерних годівниць, ба більше, вони весь час поповнюються новими моделями, нерідко вельми оригінальними й ефективними. Але ми не будемо прагнути охопити їх усі, важливо зрозуміти основні принципи роботи годівниць, на що насамперед звертати увагу під час вибору, і тоді рибалка сам зможе розібратися, що саме підійде для його умов якнайкраще.

Основних видів годівниць існує два, для лову на водоймах з течією різної інтенсивності і під риболовлю в класичних озерах, великих і малих. Причому це не означає, що снастями одного типу не можна рибалити і в річках, і в озерах, просто в одному випадку робити це буде комфортніше й ефективніше, ніж в іншому, риболовля - це все-таки не набір тупих правил.

Класичні фідерні годівниці, назва умовна, призначені для лову в річках. Річки можуть бути великими і малими, з досить сильною течією і пристойними глибинами або не дуже, за винятком, мабуть, гірських. Зазвичай на сильній течії потреби в далеких закиданнях немає, оскільки перебувати на стремнині не комфортно ні рибалці, ні рибі, тому уловисті місця розташовуються відносно недалеко від берега, на ділянках зі зворотною течією або навіть зовсім без неї. Годівниці при цьому мають надійно лежати на дні, ефективно віддаючи корм, якщо корм не вимивається, це не є приводом для радості, на кшталт як економно, тепер удвічі менше суміші знадобиться, зовсім ні, адже так підгодовування не буде потрапляти на дно й у потрібний горизонт води, а значить, не працюватиме та не привертатиме увагу підводних мешканців. Якщо це правило порушено, то потрібно змінити або тип годівниці, або саму підгодовування. При цьому така годівниця може прекрасно працювати в іншому місці або інших умовах, тому зі свого арсеналу її не видаляємо, а просто відкладаємо в сторону, тимчасово. Такими снастями найчастіше ловлять ляща, плітку, густеру та іншу, звичайну для річок рибу.

В озерах найчастіше ловлять коропа, карася, рідше лина, трапляється і будь-яка інша риба з категорії мирної. Ловити її можна з використанням тих самих снастей, що й у річках, але є, так би мовити, нюанс, а саме - озерне дно нерідко мулисте, а отже, звичайне оснащення провалюватиметься в нього, залишаючись непоміченим підводними мешканцями. А якщо ще й дрібнота риб'яча збереться на бенкет, то і зовсім риболовля може не відбутися. У цьому разі прийде на допомогу флет-метод, або флет фідер, суть одне і теж. Відмінність цих годівниць у тому, що вони мають плоску основу зі спеціальним вантажем, завдяки чому розташовуються на дні суворо певним чином, кормом догори, вантажем донизу. Підгодовування для цього використовується більш в'язке, з додаванням особливих рибальських компонентів, що склеюють, - кукурудзи або меляси, під час потрапляння у воду він починає активно розпадатися, зате під час закидання міцно зчеплений із годівницею і не розлітається в польоті. Насадку на гачку фіксують у корм, у такий спосіб повідець не плутається під час закидання, не парусить, збільшуючи дальність і точність закидання. Для відлякування дрібноти снасть свідомо загрубляють завдяки потовщенню дроту гачків, повідці робляться зі спеціального повідкового матеріалу, насадку беруть таку, яку дрібнота просто не в змозі вжити, наприклад, кукурудзу, насадок, насадок-пеллетс, або бойли різних розмірів і смаків. Така снасть зазвичай служить не одну риболовлю, її можна навіть купити в готовому вигляді, причому це актуально не тільки для новачків, а взагалі для всіх рибалок, які не бажають витрачати свій час на в'язання повідків і гачків, тим паче, що готові снасті робляться професіоналами з використанням досить якісних компонентів.

На вибір рибальської годівниці істотно впливають індивідуальні особливості конкретної водойми. Приміром, на великих водосховищах сильної течії зазвичай не буває, а ось закинути подалі часто просто необхідно, для цього підійде годівниця з переднім огрузкою. При цьому не просто з вантажем-кулею або пірамідкою, на особистому досвіді можна сміливо стверджувати, що практично ідеально працює в таких умовах годівниця-стріла, з плоским списоподібним вантажем і сіточкою з тонкого дроту. Вона і летить дуже точно і далеко, відмінно пробиває вітер, на дні миттєво віддає підгодовування, а при вимотуванні снасті на парусит, завдяки плоскому вантажу швидко спливає і не чіпляється за перешкоди на дні. Якщо важливо не стільки далеко закинути снасть, скільки забезпечити швидке падіння й утримання її на дні, то рекомендую використовувати фідерну годівницю з того самого тонкого дроту, але вже з бічним огрузкою плоским вантажем із додатковими «іклами». А ось на невеликій дистанції недалеко від «злої» боровки або коряжника чудово спрацює годівниця із пластику зі спеціальними крильцями, це просто ракета з вертикальним зльотом, вона здатна підняти ближче до поверхні навіть не дуже велику рибу, хоча польотні якості в такої годівниці не дуже, та й під час падіння на дно вона може поводитися не цілком передбачувано. Це всього лише деякі приклади особливостей використання деяких моделей фідерних годівниць, насправді їх набагато, набагато більше, саме тому так багато їхніх різновидів можна зустріти на прилавках рибальських магазинів.

Ось такі вони бувають, годівниці для фідерної риболовлі, вибрати і купити якісні робочі уловисті рибальські снасті для фідера з доставкою по Україні можна в інтернет магазині FishBum, Київ.


Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->