Блешні вертушки для риболовлі на спінінг

Блешні вертушки для риболовлі на спінінг

24.02.2024
0

Фінальна в поточному сезоні риболовля з льоду принесла свої трофеї і не розчарувала, клювань було багато, майже всі вони закінчувалися витяганням трофея. Наша дружна компанія захоплених рибалок провела ще один день на свіжому повітрі, крига не підвела, судаки зі щуками вирушили з нами додому, втім, усе в межах дозволених норм і правил. Відео про ловлю судака і щуки на жерлиці по останньому льоду можна побачити на рибальському ютуб каналі FishBum. Втім, наближається новий спінінговий сезон, тому в нашій сьогоднішній статті поговоримо про спінінг, щойно відкриється вода, можна буде починати на нього ловити, мова піде про блешні вертушки.

  • Види блешень вертушок
  • Коли їх доцільно використовувати
  • Переваги та недоліки

Точну кількість різновидів цих уловистих приманок вказати, мабуть, неможливо, оскільки існує безліч як базових, так і перехідних або комбінованих варіантів. Основних видів існує два, огружені й не огружені. Особливим, дуже популярним підвидом можна вважати тейл-спіннер. Класична блешня-вертушка - це невелика металева пелюстка, насаджена на дротяну основу, навколо якої вона, власне, і обертається під час проводки. Правилом хорошого тону вважається додаткове оснащення цієї приманки стримером і всілякими намистинками. Буває навіть, що після того, як стример стає непридатним, ефективність блешні падає до нуля, але й сам по собі стример без блешні ловить значно гірше, такий собі цікавий симбіоз, про який завжди потрібно пам'ятати. Розмір "вертушки" далеко не завжди безпосередньо залежить від параметрів бажаного трофея, а більше прив'язаний до виду і розмірів кормової бази хижака в конкретному місці в конкретний час.

Варто відразу зазначити, що, маючи у своєму арсеналі достатню кількість цих приманок для спінінгів, не дуже велику, можна сміливо розраховувати на упіймання хижої риби практично завжди і скрізь, така вже це приманка. Для кожного рибальського місця знайдеться свій варіант, перевірено на практиці.

Легкі не огружені блешні чудово підійдуть для облову неглибоких ділянок водойми, а й глибші місця із заростями або коряжником на дні також можуть бути ними обловлені, а саме - шари води над цими перешкодами. Хижак дуже любить влаштовувати там засідки, особливо це стосується щуки, яка, сидячи на дні біля укриття, чудово бачить усе, що відбувається над нею, і за необхідності люто стартує на кілька метрів угору по здобич. До речі, на тлі світлої поверхні найкраще видно саме темні забарвлення, хоча напівпрозорі кольори "під малька" часом можуть показати результативність трохи кращу, потрібно пробувати.

Важчі огружені обертові блешні, що обертаються, будуть доречні для облову придонного шару, коли хижак зволить їсти саме там, точніше, коли дрібна рибка перебуває біля дна. Такою приманкою вже можна впевнено маніпулювати і на течії, підбираючи вагу огрузки під реальні умови на місці. Важку вертушку можна доставити на більш далеку дистанцію, що дуже важливо під час лову, наприклад, жереха, та й, виявивши "бій", не потрібно буде думати, як підібратися до нього ближче, гаючи час і розполохуючи все живе в околицях, достатньо буде просто відразу кинути туди снасть. Овантажена вертушка дасть змогу реалізувати джигову проводку, спокусивши найбільшого придонного мешканця, але це вже вищий пілотаж.

Останнім часом стали дуже популярними рибальські приманки під назвою тейл-спіннер. Це, можна сказати, наступний щабель обертових блешень, які цілком можуть бути виділені в окрему групу. Це вже своєрідна комбінація обертової блешні, цикади і воблера. Тіло приманки реалістичніше імітує рибку, його можна розфарбувати як завгодно, зобразити оченята в натуральну величину, пелюстка, що обертається, дасть усі переваги класичної вертушки, а кидковість дасть змогу, не сходячи з місця, обловити пристойну ділянку річки або озера. Диво, а не приманка, яка. До того ж, випускається в дуже широкому діапазоні ваг і розмірів. Простота конструкції і висока технологічність зробили її ще й доступною за ціною всім рибалкам.

До переваг блешень вертушок варто віднести:

  • Можливість підібрати робочий варіант для будь-яких умов спінінгової риболовлі
  • Відмінні кидкові характеристики
  • Ці приманки нерідко працюють і дають результат, коли інші снасті не працюють
  • Привертають рибу вібрацією і блиском з великої відстані
  • Можливість застосування найрізноманітнішого додаткового оздоблення, наприклад, оснащення стримером або особливе розфарбовування, форма пелюстки, що обертається
  • Дуже демократична ціна

Є й недоліки, їх небагато:

  • Можуть закручувати основну волосінь під час проводки
  • Легкі "вертушки" не далеко летять на викиді
  • Схильні потрапляти в зачепи на дні

Наближається новий рибальський сезон, а значить настав час вибрати і купити з доставкою уловисті снасті для риболовлі в інтернет магазині FishBum, Київ, Україна.



Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
icon_teleg Telegram icon_viber Viber icon_whatsapp WhatsApp icon_email Написати на пошту icon_callback Замовити дзвінок
//-->